52 godine živela u skladnom braku s monstrumom: On dve decenije silovao njihovu ćerku u podrumu i napravio joj 7 dece

Rozmari Fricl preko 50 godina je živela u braku sa monstrumom, koji je dve decenije silovao njihovu ćerku.

Lifestyle
52 godine živela u skladnom braku s monstrumom: On dve decenije silovao njihovu ćerku u podrumu i napravio joj 7 dece
Foto: Mark Large / dmg media / Profimedia

Muž Rozmari Fricl, Jozef je 24 godine držao njihovu ćerku Elizabetu kao seksualnu robinju u podrumu porodične kuće - a Rozmari je kasnije tvrdila da nije imala pojma šta se događa. Ovaj slučaj potresao je planetu, a javnost je postala zainteresovana za život majke koja godinama nije znala da njeno dete drži monstrum sa kojim je godinama živela.

Život Rozmari Fricl, bivše žene Jozefa Fricla, pokvaren je nezamislivom tragedijom i užasom. Rozmari se mlada udala za svog muža i sa njim je imala sedmoro dece, uključujući Elizabet Fricl.

Odnos Jozefa i Rozmari Fricl bio je turbulentan od početka i opterećen zlostavljanjem. Josef je bio nemilosrdni autoritarac, kontrolisao je i omalovažavao Rozmari sve 52 godine njihovog braka.

Jozef Fricl, Rozmari Fricl
foto: Printscreen Youtube

Njegov uticaj na nju bio je toliki da ju je navodno sprečio da vidi istinu o nestanku njene ćerke Elizabet 1984. godine.

Godine 2008, Rozmari je navodno saznala, zajedno sa ostatkom sveta, da je njen muž 24 godine držao Elisabetu zaključanu u podrumu ispod porodične kuće u Austriji. Kao incestuozni silovatelj, Josef je takođe prisilio svoju ćerku da mu rodi sedmoro dece.

Brak Rozmari Fricl sa Jozefom Friclom

Rozmari Fricl je rođena u Austriji 1939. Godine 1956., kada je imala samo 17 godina, udala se za Josefa Fricla , 21-godišnjeg inženjera elektrotehnike.

Oni koji su poznavali Rozmari opisali su je kao ženu "slabog karaktera" i rekli da njen muž kontroliše sve odluke u njihovoj vezi.

Jozef Fricl
foto: Helmut Fohringer / AFP / Profimedia

Tokom svog braka, Rozmari i Josef Fritzl su imali sedmoro dece, uključujući tri sina i četiri ćerke. Uprkos velikom broju dece, par je na kraju počeo da se bori sa svojim seksualnim životom. Josef je bio seksualno devijantan, varao je Rozmari mnogo puta, a čak je odlazio na solo odmor na Tajland posebno zbog seks turizma.

Josef je takođe počeo da čini seksualne zločine. Godine 1967. uhapšen je i optužen za silovanje, pokušaj silovanja i nepristojno izlaganje. Za ova krivična dela odležao je 18 meseci zatvora. Sestra Rosemari Fricl, Kristin, kasnije je rekla za Ekpress da je prezirala Jozefa od početka:

"Josef je despot, uvek sam ga mrzela. Imala sam 16 godina kada je bio zatvoren zbog optužbi za silovanje i taj zločin sam smatrala jednostavno odvratnim, ne samo zato što je u tom trenutku već imao četvoro dece sa mojom sestrom."

Josef Fricl je takođe podvrgavao Rozmari čestom ponižavanju, ismevajući njenu težinu i vršeći strogu kontrolu nad onim što je radila i govorila u njihovom domu. Kada je bio u javnosti, zbijao je grube šale o njihovom nedostatku seksualne veze i čak je navodno ljudima govorio: "Moja žena je previše bucmasta za mene."

Zbog toga je Rozmari Fricl bila veoma tiha i rezervisana, i imala je tendenciju da se povuče iz većine društvenih situacija.

"Mislio sam da je hladna osoba", rekao je bivši prijatelj Jozefa Fricla, Pol Hoera, o Rozmarinom držanju. "Ne znam kakva je bila njihova veza - ali znam da ona nije bila njegov tip. Rekao mi je da voli mršave žene i da ima devojku. Nikad nisam pretpostavio da je to njegova ćerka."

Nestanak Elizabet Fricl

28. avgusta 1984. godine, 18-godišnja ćerka Josefa i Rozmari Fricl, Elizabet, nestala je. Tinejdžerka je imala istoriju bežanja, a zatim su je Josef ili policija vratili kući, pa je Rozmari verovatno mislila da je ovo sličan incident koji će se brzo rešiti.

Ovaj slučaj je prijavljen kao nestanak, ali mesec dana kasnije, pismo je stiglo u kuću Friclovih. U pismu, napisanom Elizabetinim rukopisom, piše da njeni roditelji ne treba da pokušavaju da je traže. U međuvremenu, Josef je počeo da govori ljudima da je Elizabet pobegla da bi se pridružila sekti.

Godinama kasnije, 1993. godine, beba je iznenada stigla na prag Friclovih sa porukom, navodno od njihove ćerke, tražeći od njenih roditelja da se brinu o novorođenčetu. Samo godinu dana kasnije, druga beba stigla je na prag porodice. A onda, 1997. godine, stigla je treća i poslednja beba.

Svu decu je navodno rodila Elizabet Fricl. Prema Josefovim rečima, Elizabet nije mogla da odgaja bebe u "kultu", pa bi ih odgajali baka i deda, zadatak koji je preuzela Rozmari Fricl.

Tokom ovog perioda, Jozef Fricl je proveo značajnu količinu vremena u podrumu kuće. Rekao je Rozmari Fricl da radi u podrumu i da ona ni pod kojim uslovima ne sme da ide tamo.

"Svakog jutra u devet, on je silazio u svoj podrum, očigledno da završi tehničke crteže mašina koje je prodao kompanijama", seća se Rozmarina sestra Kristin. "Ponekad je dole ostajao cele noći. Rosi nije smela ni da mu donese šoljicu kafe. Pitanja o tome zašto je tako dugo bio dole bila su zabranjena."

Navodno, tek 2008. godine Rozmari Fricl je konačno otkrila šokantnu istinu koja se nalazila ispod stepenica u podrumu: Josef je držao njihovu ćerku kao seksualnu robinju više od dve decenije.

Još 1970-ih i ranih 1980-ih, Josef Fricl je izgradio skoro zvučno izolovan podzemni bunker, sa više soba, tekućom vodom i strujom. On je već zlostavljao svoju ćerku Elizabet od kada je imala oko 11 ili 12 godina, a sada je želeo da ostvari potpunu kontrolu nad njom - tako što je od nje napravio zatvorenicu u svojoj novostvorenoj tamnici.

Onog dana kada je Elizabet Fricl nestala 1984, Jozef ju je namamio u podrum, tvrdeći da mu je potrebna njena pomoć oko projekta. Zatim ju je prevario da mu pomogne da instalira vrata u bunker pre nego što ju je potčinio etrom, a zatim zaključao u podrum. Elisabet će biti zatočena u tom istom bunkeru naredne 24 godine.

Jozef Fricl
foto: DOC.LKA/US PRESS / Sipa Press / Profimedia

Za to vreme, Jozef Fricl je redovno ulazio u bunker da bi silovao, tukao i psihički mučio svoju ćerku. Na kraju, silovanja su rezultirala trudnoćom, a Elizabetina prva ćerka je rođena 1988.

Ukupno, Elizabet Fricl je rodila sedmoro dece dok je bila zatvorena, od kojih je troje živelo u bunkeru sa njom, a troje sa Rozmari i Jozefom Friclom. Jedno dete je umrlo ubrzo nakon porođaja.

Zatim, 2008. godine, jedno od Elizabetine dece u podrumu, 19-godišnja Kerstin , iznenada se opasno razbolela. Elisabeta je nekako ubedila Jozefa da odvede Kerstin u bolnicu i tajno sakrila cedulju u džep svoje ćerke.

U bolnici su, članovi osoblja (koji su primetili da Kerstin nije imala prethodne medicinske kartone) zahtevali da razgovaraju sa Kerstininom majkom, pa je Jozef Fricl nevoljno dozvolio Elizabet da dođe u bolnicu da osoblju ispriča uvežbanu priču o njenom "bekstvu" od "sekta".

Umesto toga, čim je Josef napustio Elizabetu, ona je osoblju rekla istinu o tome šta joj je otac uradio, a on je ubrzo uhapšen. Godine 2009. proglašen je krivim za porobljavanje, incest, silovanje, prinudu, lažno zatvaranje i ubistvo iz nehata (u slučaju Elizabetine bebe koja je umrla ubrzo nakon rođenja). Osuđen je na doživotni zatvor.

Podrum u kojem je živela Elizabet Fricl
foto: DOC.LKA/US PRESS / Sipa Press / Profimedia

Gde je Rozmari Fricl danas

Nakon užasnog otkrića, Rozmari Fricl je navodno prvi put videla bunker i zaplakala. Kada je svoju ćerku srela u bolnici prvi put posle 24 godine, navodno je bila neutešna.

"Supruga optuženog očigledno nije znala za strašnu sudbinu svoje ćerke. Dve žene su pale jedna drugoj u zagrljaj i samo gorko zaplakale", priseća se Bertold Keplinger, lekar u bolnici. "Nisu htele da se puste jedna drugu i samo su se držale."

Rozmari Fricl se navodno izvinila svojoj ćerki što nije ranije otkrila Jozefove gnusne zločine. Rozmarijina sestra Kristin rekla je za Dejli mejl 2009. da je život Rozmari Fricl nakon otkrića bio samo noćna mora.

"Moja sestra Rozmari je zaista uništena celim ovim poslom. Imala je užasan život i nikad nisam mislila da ću to reći, ali mislim da je njen život sada još gori nego kada je bila sa njim… svi misle da je ona morala nešto znati."

Elizabet Fricl
foto: PAUL PLUTSCH/US PRESS / Sipa Press / Profimedia

Rozmari se navodno preselila iz Amštetena u Linc, Austrija, živeći od svoje penzije. Takođe je navodno promenila ime. Rozmari nikada nije optužena za zločin, a austrijska policija je izjavila da ne veruje da je imala saznanja o zločinima svog supruga.

Izvori se razlikuju kada opisuju odnos između Rozmari i Elizabet Fricl nakon Elizabetinog oslobađanja. Neki kažu da su se njih dve posvađale, ali da su se na kraju pomirile, dok drugi kažu da je Elizabet nakratko postala sumnjičava da je njena majka možda znala za njeno zatvaranje.

Ali prema većini izveštaja, Rozmari redovno posećuje svoju ćerku i unuke u njihovom novom domu u "Selu Ks", neidentifikovanom selu u Austriji gde su poslati da zaštite svoju privatnost. Rozmari i Josef su razvedeni, a ona je odbila da ga poseti u zatvoru.

Uprkos upornim glasinama da je Rozmari Fricl bila umešana u zatvaranje svoje ćerke, austrijske vlasti su uverene da je Rozmari verovatno bila samo još jedna žrtva Jozefa Fricla, jednostavno previše potučena njegovom okrutnošću da bi videla punu istinu o užasima koji su joj ležali pod nogama.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs