10 telesnih signala koji vam mogu pomoći da čitate osobu kao otvorenu knjigu: Govore više od reči

Donosimo vam 10 načina za čitanje govora tela ljudi.

Lifestyle
10 telesnih signala koji vam mogu pomoći da čitate osobu kao otvorenu knjigu: Govore više od reči
Foto: Pixmedia/ MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Ponekad čak i najmanje stvari koje radimo sa delovima tela mogu poslati važnu poruku ljudima oko nas. Iako ih ne radimo svesno, neki gestovi mogu iskreno opisati kako se osećamo iznutra i reći mnogo o nama. Razumevanje govora tela može biti od pomoći u različitim situacijama, pa je važno znati šta te stvari znače.

1. Navika da se vrpoljite

Bilo da je u pitanju uporna navika ili mehanizam za suočavanje sa stresom, preporučljivo je obuzdati vrpoljenje. Stalno vrtenje kose, dodirivanje prstenova, tapkanje prstima i stopalima ili često proveravanje sata tokom ključnih razgovora ili sastanaka može signalizirati nezainteresovanost ili želju da budete negde drugde.

nervoza, svađa, bes
foto: Profimedia

2. Dodirivanje obrva

Ako primetite da neko dodiruje svoju obrvu, to može ukazivati na to da se oseća pod pritiskom ili pod stresom i, kako stručnjaci kažu, samoumirujući metod koji se koristi za vraćanje kontrole. Ovaj znak govora tela može ukazivati na to da se jako trude da se nečega prisete. Ovaj gest postaje uočljiviji kada neko duboko razmišlja o nekoj temi.

3. Grickanje noktiju

Grickanje noktiju je još jedan znak nervoze i stidljivosti vidljiv drugima. Iako može da ublaži stres, nenamerno otkriva vaše emocije. Štaviše, to može biti ometajuće za osobu sa kojom razgovarate i potencijalno odvratno. Pored toga, šteti stanju vaših noktiju, što utiče na to kako vas drugi doživljavaju, što može dovesti do negativnog utiska na osnovu izgleda.

grickanje noktiju
foto: Profimedia

4. Obratite pažnju na držanje

Način na koji stojite ili sedite pokazuje koliko se osećate samopouzdano. Pognutost govori drugima da možda niste sigurni. Ako nastavite da se pognete, to može postati normalno čak i kada vam nije neprijatno, a drugi bi to i dalje mogli videti kao znak niskog samopoštovanja, bez obzira na okolnosti.

5. Ekstremni nedostatak pokreta

Ako izgledate previše mirno i nepomično, ljudi bi mogli pomisliti da niste zainteresovani da razgovarate sa njima ili da čujete šta žele da kažu. Vaš nedostatak pokreta takođe može da ih učini neprijatnim. Pokušajte da pokažete pravo uzbuđenje svojim izrazima lica i suptilno oponašajte gestove druge osobe. Ovo vam može pomoći da stvorite bolji utisak.

6. Prevrtanje očima

Zavrtanje očima je jasan način da se pokaže nepoštovanje. Iako može biti bezopasno među prijateljima kao neverbalni način da se signalizira dosada ili uznemirenje, odgovaranje kolegi, šefu ili strancu može biti uvredljivo i odvratno zbog vašeg izraza lica.

7. Zaboravljanje da se osmehne

Ponekad previđamo osmeh, posebno u ozbiljnim okruženjima. Međutim, to je moćan alat za pokazivanje samopouzdanja i pristupačnosti. Ima tendenciju da bude zarazan, često podstiče druge da se smeju i neguje pozitivnu, otvorenu atmosferu. Ali zapamtite, prisiljavanje na osmeh može učiniti da izgledate neiskreno i manje pouzdano.

8. Kontakt očima, previše ili premalo

Neodržavanje kontakta očima može ukazivati na nedostatak samopouzdanja ili nezainteresovanost, zbog čega izgledate nepoverljivi. Suprotno tome, previše intenzivno gledanje može delovati agresivno i neprijatno za drugu osobu. Pokušajte da se odlučite za povremene, značajne poglede.

sastanak, dejt
foto: Shutterstock

9. Trljanje vrata

Trljanje vrata može biti navika za oslobađanje od stresa ili način da se oslobodite napetosti, čak i bez osećaja anksioznosti. Međutim, obratite pažnju na pokrete ruku i pokušajte da minimizirate ovu akciju. Ako to radite prečesto, to može nenamerno signalizirati drugima vašu anksioznost i nelagodu.

10. Pravac očiju dok pričate

Kada razgovarate sa nekim, pažljivo pratite njegove oči. Kažu da naše oči govore više od reči, otkrivajući mnogo o nama. Na primer, ako neko pogleda gore i desno, možda nešto zamišlja u svom umu. Ponekad lažovi to mogu učiniti da bi izmislili mentalne slike. Ako im se pogled pomeri nadole i ulevo, to može značiti da vode interni razgovor, pokušavajući da se prisete prošlih događaja.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs