8 stvari o kojima nikome ne treba da govorite: Psiholozi smatraju da ovo mora biti vaša tajna

Prema psiholozima, postoje određeni aspekti života koje nikome ne treba da poverite

Lifestyle
Autor:
8 stvari o kojima nikome ne treba da govorite: Psiholozi smatraju da ovo mora biti vaša tajna
8 stvari koje ne smete nikome reći prema psiholozima, Foto: Shutterstock

Prema psiholozima niko ne treba da zna za ove vaše podatke:

1. Finansijski podaci

Novac vlada svetom, ali razgovor o vašim finansijama je uvek tanka linija. Čuvanje privatnih finansijskih informacija ne znači biti tajnovit, već postavljanje zdravih granica.

Novac može izazvati emocije kao što su pohlepa, zavist i nesigurnost, što može promeniti percepciju drugih ljudi o vama i čak uticati na odnose. Stoga, osim ako je apsolutno neophodno, bolje je zadržati svoje finansije za sebe.

2. Lični ciljevi

Sanjari često postavljaju sebi ambiciozne ciljeve. Međutim, psihologija kaže da deljenje svojih ciljeva nije uvek korisno. Razgovor o našim planovima može dovesti do osećanja preranog zadovoljstva, smanjujući našu motivaciju da ih ostvarimo. Bolje je da radite na svojim ciljevima u tišini i dozvolite da vaši uspesi govore umesto vas.

Žena, Tuga, Lice
foto: Shutterstock

3. Porodični sukobi

Porodični sukobi su složeni i često emocionalno nabijeni. Psihologija savetuje izbegavanje razgovora o porodičnim razlikama sa strancima, jer to može samo pogoršati problem i izazvati neželjena mišljenja i presude. Ponekad je bolje da se takva pitanja rešavaju unutar porodice, a da se ne iznose u javnost.

4. Prošle pritužbe

Prošle pritužbe mogu nas dugo proganjati, ali je bolje da ih ostavimo u prošlosti. Zadržavanje negativnih iskustava nije od pomoći i može izazvati nepotreban sukob. Psiholozi preporučuju ostavljanje prošlosti i fokusiranje na sadašnjost.

5. Zdravlje

Vaše zdravlje je jedan od najličnijih aspekata života. Razgovor o vašim zdravstvenim problemima može dovesti do nepotrebne anksioznosti i za vas i za druge. Održavanje ovih stvari privatnim može vam pomoći da upravljate svojim stanjem pod sopstvenim uslovima, a da pritom ostanete pod kontrolom.

žena, nasmejana žena, smeh, osmeh, lice, starija žena, bore
foto: Shutterstock

6. Dobra dela

Činiti dobra dela je izvor unutrašnjeg zadovoljstva. Kada činimo dobro u tajnosti, to povećava osećaj radosti, čineći taj čin istinski altruističkim. Psihologija kaže da takvi postupci, iako ostaju lični, donose više sreće.

7. Problemi u vezi

Svaka veza ima svoje uspone i padove, a razgovor o ovim pitanjima sa drugima može izazvati neželjena mišljenja, što će samo pogoršati stvari. Najbolje je rešavati probleme u vezi privatno sa partnerom ili poverljivim savetnikom, umesto da ih iznosite u javnost.

8. Planovi samousavršavanja

Rad na sebi je lični proces koji zahteva posvećenost i fokus. Psihologija savetuje da planove za samousavršavanje zadržite za sebe, jer vam to pomaže da se fokusirate na svoj napredak bez pritiska spoljašnjih očekivanja.

Ako ste čitali do sada, verovatno ste shvatili da čuvanje privatnih aspekata vašeg života nije znak da ste zatvoreni. To je način da izgradite zdrave lične granice, održite samopoštovanje i poboljšate kvalitet svog života.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs