4 najukusnija egzotična recepta za leto: Kombinacija 2 arome koja stvara simfoniju ukusa

Početak jula donosi razdraganost leta, intenzivne boje, bogate mirise i egzotične ukuse.

Lifestyle
10:46h Autor:
4 najukusnija egzotična recepta za leto: Kombinacija 2 arome koja stvara simfoniju ukusa
Foto: Shutterstock

Sve nas to poziva da ostavimo telefone, zaboravimo “važne datume”, isključimo mozak od obaveza i prepustimo se uživanju svim čulima. Nema većeg zadovoljstva od uživanja u ukusnim obrocima koji će da nas osveže i oraspolože.

Dok sunce bez zadrške sipa svoje zlatne zrake, sklonila sam sa vrelog asfalta i odlučila da stvaram posebnu magiju u kulinarskoj radionici Anđele Risimić. Ovo su trenuci kada egzotične note ukusa koji prijaju za letnje dane, pretvaraju svakodnevicu u magičan trenutak.

Marakuja i nana
foto: Promo

Anđela, vlasnica renomiranog restorana Salon 5.a, nosi u sebi strast prema kulinarstvu koju je negovala u prestižnoj švajcarskoj školi za turizam i ugostiteljstvo EHL. Usavršavala je svoje veštine kod slavnog Massima Botture, kuvara koji je nekoliko godina zaredom bio broj jedan u svetu u ovoj oblasti. Takva kombinacija iskustva i kreativnosti dovela je do stvaranja nekoliko jela koje savršeno kombinuju spoj marakuje i nane.

Na radionici, u Anđelinom restoranu, mi punoletni IQOS ljubitelji gastronomije imali smo priliku da istražimo, pravimo i probamo ove jedinstvene ukuse. Inspirisana letom, Anđela je osmislila preukusne specijalitete koji imaju moć da osveže i rashlade u vrelim danima.

Po Anđelinim instrukcijama u njenoj radionici smo pripremali nekoliko jela koja su sadžala ukus marakuje i nane. Osim što smo štošta naučili da pravimo, takođe smo iz radionice izašli sa novim saznanjima, za mene je bilo otkriće da ulje nane i marakuju mogu da dodajem u salate, marinade za meso, voćne koktele ili kao preliv za sladoled i deserte.

Marakuja i nana
foto: Promo

U Anđelinoj radionici smo naučili kako da napravimo ukusne grisine, kako da napravimo karamel od ulje nane i marakuje. A tu je i recept.

Recept za grisine sa karamelom od marakuje i nane

Dok gledamo fudbalsku utakmicu ili neki dobar film, najčešće posežemo za grickalicama. Sada nam je Anđela pokazala kako da napravimo naukusnije grisine koji su gotovi za 15-ak minuta, topli, hrskavi, mirisni i sveži. Potrebno je da uz brašno i kvasac pomešamo šećer, sačekamo da nadođe testo i razvučemo ga u veličine kupovnih grisina. Takođe, treba odseći neravnomerne krajeve sa strane i ubaciti grisine u šporet na 200 stepeni da se peku. Caka je u karamelu u koji ćemo da umačemo grisine. U posudu za pečenje ubacite šećer i pavlaku za kuvanje. Sve mešajte dok se šećer ne rastopi. A zatim dodajte ulje nane i marakuju. Dobićete fantastičan krem uz grisine, ukus kakav ranije niste probali.

Top 4 recepta u kombinaciji sa uljem nane i marakujom

Rižoto sa pireom od graška i parmezanom, prelivom od nane i marakuje je pravo umetničko delo. Kremasti rižoto, obogaćen pireom od graška i notama parmezana, preliven egzotičnim prelivom od nane i marakuje, budi čula i stvara očaravajući ukus.

Fredo - sladoled od vanile sa prelivom od marakuje i ulja nane je poslastica koja hladi i osvežava. Užitak je u svakom zalogaju, dok se slatkoća vanile harmonizuje sa kiselkastim notama marakuje i osvežavajućim dodirom ulja nane.

Morski plodovi sa prelivom od ulja nane i marakuje donose dašak mora na tanjiru. Svaki zalogaj je sve ukusniji, dok ukus morskih plodova dobija sasvim novu dimenziju uz preliv koji spaja slatkoću i osvežavajuću mentu.

Tuna stek sa prelivom od marakuje i ulja nane je pravo remek-delo za ljubitelje morske kuhinje. Sočan tuna stek, prelivom od marakuje i ulja nane, pretvara svaki zalogaj u savršenstvo.

Spoj ulja nane i marakuje stvara harmoniju ukusa koja je savršena za leto. Ova kombinacija je idealna za razne letnje recepte, od laganih salata i osvežavajućih napitaka do slatkih poslastica. Ulje nane ima neverovatnu sposobnost da osveži i rashladi. Njegov intenzivan, mentolast miris i ukus donose trenutno olakšanje od letnje vreline. Dodavanje ulja nane u jela i pića pruža osvežavajući efekat koji nas podseća na hladan povetarac u toplom danu. Marakuja, sa svojim jedinstvenim, egzotičnim ukusom, donosi tropski dašak svakom zalogaju. Njena slatko-kiselkasta nota budi čula i unosi malo egzotike u svakodnevne obroke.

Iqos
foto: Promo

Da li ste i vi osmislili najbolji način da se rashladite i da uživate u vrelim julskim danima? Bilo da je to da napavite obrok sa ukusom nane i marakuje, pojedete hladnu lubenicu, uživate u hladu uz omiljenu knjigu i IQOS uređaj (koji oslobađa manje štetnih sastojaka u poređenju sa cigaretama jer zagreva, a ne sagoreva duvan) ili vikend provedete sa porodicom na planini ili na bazenima.

IQOS je uređaj za zagrevanje duvana, sa njim nema pasivnog pušenja i on predstavlja bolju alternativu za sve punoletne pušače koji bi u protivnom nastavili sa korićenjem cigareta.

IQOS nije proizvod bez rizika, oslobađa nikotin koji izaziva zavisnost. Samo za punoletne

(Promo)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs