Svet je pričao na koji način je umro najbogatiji čovek na Titaniku: Bogatstvo nije zaradio, ali mesto u istoriji jeste

Izreka bogatstvo ne može da kupi sreću je tačna i to je još jednom dokazao Džon Džejkob Astor IV koji je izabrao svoj integritet i čast zarad svog života

Lifestyle
Svet je pričao na koji način je umro najbogatiji čovek na Titaniku: Bogatstvo nije zaradio, ali mesto u istoriji jeste
Foto: CSU Archives Collection / Everett / Profimedia

Džon Džejkob Astor IV bio je jedan od najbogatijih ljudi na svetu kada se ukrcao na Titanik 1912.godine. Poticao je iz slavne porodice Astor, poznate po svom carstvu nekretnina i kao jedna od najbogatijih porodica u Sjedinjenim Državama.

Njegov deda, Džon Džejkob Astor, emigrirao je u Sjedinjene Države iz Nemačke, sa samo 21 godinom, sa koferom neznatno većim od onog za muzičke instrumenate. Međutim, on je bio lukavi investitor koji se upustio u razne industrije, uključujući trgovinu krznom i nekretnine. U roku od 4 decenije, postao je prvi multimilioner u zemlji.

I sam Astor IV postao je istaknuta figura u biznisu i visokom društvu, daljem nadgradnjom bogatstva i finansijskog carstva svoje porodice kroz pametna ulaganja u tržište nekretnina Njujorka u procvatu. Razvio je i posedovao prestižnu imovinu, uključujući ikonične hotele Valdorf-Astoria i St. Regis, kao i nekoliko drugih istaknutih zgrada.

Međutim, Astor IV je najpoznatiji po svojoj tragičnoj smrti na Titaniku, nesrećnom putovanju na koje je krenuo kako bi izbegao publicitet porodičnog skandala. U vreme ukrcavanja imao je 47 godina i kao glava porodice Astor, imao je lično bogatstvo u vrednosti od približno 80 miliona dolara (što je ekvivalentno preko 200 milijardi dolara u današnjem novcu). Bio je najbogatiji putnik na Titaniku.

Titanik
foto: CSU Archives Collection / Everett / Profimedia

Ipak iako je u trenutku kada je Titanik potonuo, novac na njegovom bankovnom računu bio je dovoljan za izgradnju 30 Titanika, milioner je suočen sa smrtnom opasnošću, izabrao ono što je smatrao moralno ispravnim i odrekao se mesta u čamcu za spasavanje da bi spasao dvoje uplašene dece.

Ovakva odluka bogataša koji je odrastao u svetu raskoši i privilegija bila je šokantna u vremenu kada su klasne razlike bile toliko izražene.

Njegov čitav život bio je obeležen luksuzom, okružen najboljim sadržajima i kulturnim prilikama, a njegoov izbor u korist moralnih vrednosti istakao je briljantnost njegove prirode.

Mlada žena milionera Madlen koja je imala samo 18 godina, dok je Astor imao 47 godina nije bila voljna da ga napusti i ode u čamac za spasavanje, ali ju je Astor uveravao da će biti bezbedan i da će se ponovo biti na okupu ujutru.

Titanik
foto: CSU Archives Collection / Everett / Profimedia

Džon Džejkob Astor IV, u elegantnom odelu za večeru i držeći svoj personalizovani zlatni džepni sat, poslednji put je viđen na palubi Titanika. Njegovo telo je pronađeno 22. aprila, identifikovano po inicijalima ušivenim u njegovu jaknu i satu na kojem su ugravirani inicijali J.J.A. Sahranjen je na groblju Triniti u Njujorku.

Da je Astor preživeo i stigao do Sjedinjenih Država, nameravao je da svoje nerođeno dete sa Madlen učini naslednikom svog bogatstva. Međutim, veći deo svog bogatstva prešao je na njegovog prvog sina, Vincenta Astora, koji je napustio univerzitet i posvetio ostatak života filantropiji.

Fondacija Vincent Astor osnovana je u Njujorku 1948. godine u cilju „ublažavanja ljudske bede“ i Astor je donirao značajan deo svog bogatstva obrazovnim institucijama, zdravstvenim inicijativama i umetnosti. Igrao je ključnu ulogu u razvoju i finansiranju značajnih institucija kao što su Njujorška javna biblioteka, Metropoliten muzej umetnosti i Zoološki vrt u Bronksu.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs