Ovako se ponašaju žene koje sebe ne poštuju: Zbog nedostatka samopouzdanja, važno im je da dobijaju pohvale drugih ljudi

Žene koje ne poštuju sebe imaju skoro sve navedene karakteristike

Lifestyle
Autor:
Ovako se ponašaju žene koje sebe ne poštuju: Zbog nedostatka samopouzdanja, važno im je da dobijaju pohvale drugih ljudi
Foto: Shutterstock

Žene koje sebe ne poštuju često se ponašaju na način koji odražava manjak samopouzdanja i samopoštovanja. Ovaj nedostatak može se manifestovati kroz različite oblike ponašanja i odluke koje donose u svakodnevnom životu. Evo nekoliko primjera kako se to može ispoljiti:

Nezdravi odnosi: Žene koje ne poštuju sebe često ostaju u nezdravim i toksičnim vezama. Mogu tolerisati loše postupke, emocionalno ili fizičko zlostavljanje, jer veruju da ne zaslužuju bolje. One često stavljaju potrebe i želje partnera ispred svojih, a zanemaruju sebe same.

Žena, Moda, Samopouzdanje, Naočare za sunce, Kosa, Portret, Ozbiljna, Razmišljanje
foto: Shutterstock

Nedostatak brige o sebi: Ove žene često zanemaruju brigu o svom fizičkom i mentalnom zdravlju. To može uključivati lošu ishranu, nedostatak fizičke aktivnosti, ili ignorisanje znakova stresa i iscrpljenosti. Mogu se osećati kao da ne zaslužuju da investiraju vreme i resurse u svoje zdravlje i sreću.

Niska samovrednost: Žene koje ne poštuju sebe često imaju nisko samopoštovanje. Mogu imati poteškoća u prepoznavanju svojih pozitivnih kvaliteta i postignuća. Često se upoređuju sa drugima na negativan način, verujući da su manje vredne ili sposobne.

Kosa, Lokne, Ozbiljna, Tužna, Ruke, Naočare, Zabrinuta, Samopouzdanje
foto: Shutterstock

Strah od odbijanja: Zbog straha od odbijanja ili neprihvatanja, ove žene mogu izbegavati izražavanje sopstvenih mišljenja i stavova. Često se slažu s drugima samo da bi izbegle konflikt, čak i kada se ne slažu sa izrečenim mišljenjem.

Prekomerna samokritičnost: Žene koje ne poštuju sebe sklone su prekomernoj samokritičnosti. Često preterano analiziraju svoje greške i neuspehe, dok umanjuju ili ignorišu svoje uspehe i kvalitete. Ovaj obrazac može voditi do osećaja bezvrednosti i depresije.

Teškoće u postavljanju granica: One često imaju problema sa postavljanjem i održavanjem zdravih granica u odnosima. Mogu se osećati odgovornima za tuđe emocije i potrebe, a pritom zanemarivati svoje. Ovo može dovesti do iscrpljenosti i osećaja izrabljivanja.

Žena, Starija žena, Depresija, Tužna, Ozbiljna
foto: Shutterstock

Traženje potvrde spolja: Zbog nedostatka unutrašnjeg osećaja vrednosti, ove žene često traže potvrdu spolja. Ovo može uključivati traženje pohvala, pažnje ili prihvatanja od drugih, kako bi se osećale vrednijima.

Razumeti i prepoznati ove obrasce ponašanja je prvi korak ka promeni. Važno je napomenuti da se ovakvi obrasci mogu menjati uz adekvatnu podršku, samorazvoj i rad na sebi. Rad sa terapeutom ili savetnikom može biti posebno koristan u procesu izgradnje zdravog samopoštovanja i samopouzdanja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs