"Lazina žena me našla među mrtvima, a on za mene Hrvata uradio najdragoceniju stvar": Neverovatna priča o čuvenom lekaru

Priča o omiljenom srpskom doktoru koja sve ostavlja bez daha...

Lifestyle
12:17h
"Lazina žena me našla među mrtvima, a on za mene Hrvata uradio najdragoceniju stvar": Neverovatna priča o čuvenom lekaru
Dr Miodrag Lazić, Foto: Printscreem Youtube / RTS Oko - Zvanični kanal

Čuveni doktor Miodrag Lazić iz Niša, iako se i sam borio sa nekoliko dijagnoza, u jeku korone bio je na prvoj liniji fronta, brinuo o desetinama pacijenata, i to svega 2 meseca pred penziju. Samo reči u superlativu od hiljade izlečenih ljudi, kojima je Laza spasao živote tokom duge karijere, najbolje govore o kakvom čoveku je reč.

Najvažnije mu je bilo da sačuva čoveku život, te je i u ratu, kao hirurg dobrovoljac, činio čak i ono nemoguće u bolnici "Žica" u Blažnju, samo kako bi spasao što više ljudi.

- Doktor Laza mi je spasao život usred rata. Meni - Hrvatu, u srpskoj bolnici u Sarajevu. Ne postoje te reči kojima mogu da opišem sve njegove ljudske vrline! Takav se ne rađa! I hvala vam što pišete o njemu, želim da svi čuju, da svi znaju ko je bio doktor Laza - govorio je za "Kurir" Niko Lozančić, oficir i ratni komandant u Hrvatskom vijeću odbrane (HVO) i bivši predsednik Federacije BiH.

Ko je bio čuveni dr Miodrag Lazić?

Rođen je 1955. u Zemunu, gde je završio osnovnu školu. Njegov otac Dragić Lazić, koji je bio oficir JNA, dobija prekomandu za Niš, te je u ovom gradu završio gimnaziju i studije medicine.

Dr Miodrag Lazić
foto: preentscreen/Youtube

Hirurgiju je specijalizovao na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu u svojoj tridesetoj godini.

Miodrag Lazić je najveći deo karijere proveo u Kliničkom centru u Nišu. Postao je načelnik Torakalne hirurgije sa traumatologijom i načelnik Odjeljenja urgentne hirurške jedinice Kliničkog centra u Nišu.

Dr Lazić je bio hirurg sa bogatim iskustvom u različitim granama hirurgije, uključujući opštu, digestivnu, vaskularnu i laparoskopsku hirurgiju.

Takođe, je član tima za transplantaciju jetre i pankreasa, te je obavljao brojne složene operacije, i bio je poznat po svojoj stručnosti u oblasti barijatrijske hirurgije, koja se bavi lečenjem gojaznosti. Osim toga, svoje znanje je prenosio na duge, te je bio jedna od omijenih profesora na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu

Njegov uticaj kao mentora bio je dalekosežan, inspirišući mnoge mlade lekare da nastave njegovim stopama i postignu izvrsnost u medicinskoj praksi.

Tokom svoje karijere je ostvario brojne uspehe i priznanja u oblasti medicine.

Dr Miodrag Lazić
foto: preentscreen/Youtube

Poslednje reči čuvenog Laze

Pre čeitiri godine, kada nas je čuveni hirurg napustio, njegove velika prijateljica Marija Dimitrijević prenela je poslednju Lazinu poruku javnosti.

- Danas nas je napustio prim. dr Miodrag Lazic, hirurg, veliki covek, moj veliki prijatelj, ucitelj, drugi otac. Zamolio me je da prenesem njegove poslednje reči - napisala je tada na svom profilu na Facebook-u.

A Laza je i u poslednjim momentima pokazao koliko ima srce.

Hirurg Lazić, Dr Miodrag Lazić
foto: preentscreen/Youtube

- Otišao sam časno i pošteno. Kao direktor UC dva meseca pred penziju, stajao sam ispred svojih ljudi, dragih doktora i sestara. Stajao sam na prvoj liniji, nisam se krio, naprotiv bio sam ispred svih znajući da sa svim svojim bolestima i godinama imam veliki rizik ali čast i ponos mi nije dozvoljavao da se sklonim. Takav sam bio na Krajiškom ratištu godinu dana, na Sarajevskom ratištu 4 godine, za vreme nato bombardovanja. Neću da odem tiho, hoću da odem onako kakav sam bio čitav zivot, a to znaju moji prijatelji, kolege, porodica. Svi su mi govorili da se sklonim ali ja to sebi nikad ne bih oprostio - napisao je ugledni doktor i doda:

- Moji voljeni Krajišnici, prijatelji iz Republike Srpske za koje sam živa legenda zauvek iskreno će plakati svi jer su uvek verovali da sam neuništiv. Koliko sam ovih dana dobio poruka podrske. Volim vas zauvek. Moji unuci i unuka Mila ostaju bez dede, ćerke i sin da ne tuguju nego samo napred. Budite ponosni na mene. Drage moje kolege, Marija, Boki, Brale, Kando, Suncica i Macan, drage moje seste koje ste mi uvek verovale, zbogom. Voljenoj Ani, ratnom drugu i ženi poruka: budi hrabra i čvrsta zbog dece i unuka a gore na onoj strani, jednoga dana bicemo ponovo zajedno.

U Nišu mojim prijateljima poseban pozdrav. Poslednja mi je želja da me ispratite pesmom "Marš na Drinu" - napisao je hirurg napaćenog srpskog naroda, kako je sebe opisao, njegovi najbliži su mu poslednju želju i ispunili.

Njegova dela večno ga čuvaju od zaborava, a mnogi doktori upravo hirurga Miodraga Lazića navode kao primer koji ih inspiriše da postanu što bolji stučnjaci i lekari.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs