Mislila je da ima divnog oca dok nije pokazao pravo lice: "Silovao me je 6 godina i govorio da ćemo se venčati"

Devojka koju je otac zlostavljao 6 godina otkrila je potresne detalje njihovog odnosa.

Lifestyle
Mislila je da ima divnog oca dok nije pokazao pravo lice: "Silovao me je 6 godina i govorio da ćemo se venčati"
Foto: Printscreen Facebook/ Ellie Ashbrook

Porodični život Eli Ešbruk (23) izgledao je savršeno: imala je divnu majku, naizgled posvećenog oca i njihovu veliku podršku. Ali, iza zatvorenih vrata, Eliin život u britanskom Sent Helensu bio je daleko od idealnog: njen otac ju je seksualno zlostavljao punih šest godina.

Dejvid Ešbruk (59) počeo je da zlostavlja svoju ćerku kad je ona imala 12 godina. Dok su članovi njihove porodice spavali na spratu, otac monstrum je svakog četvrtka u prizemlju kuće seksualno zlostavljao svoju ćerku.

U oktobru 2023. Dejvid je osuđen na 15 godina zatvora, a Eli se hrabro odrekla anonimnosti kako bi podigla svest o žrtvama seksualnog zlostavljanja.

"Bio je čudovište koje sam morala da zovem 'tata'"

- Većina dece odrasta u strahu od čudovišta, ali on je bio čudovište koje sam morala da zovem „tata“. Oteo mi je detinjstvo i sada je red da pati u zatvoru. Moj život konačno sada počinje. Želim da drugi preživeli znaju da ako trenutno prolazite kroz težak period, to ne znači da će tako biti zauvek - kaže Eli.

Njeni roditelji upoznali su se veoma mladi; tek što su napunili po 20 godina započeli su zajednički život. Njihov brak je, tvrdi Eli, bio srećan. Ili je makar tako izgledalo. Živela je sa njima i svojim mlađim bratom u trokrevetnom bungalovu u Sent Helensu.

- Bila sam tatina devojčica od rođenja. Mama je bila zaposlena u administraciji i radila je od devet do pet, dok je tata imao sopstveni posao koji mu je tako dobro išao da smo se, kada sam imala 10 godina, preselili u veću dvospratnu kuću. On je bio najbolji otac koji je voleo da razmazi našu porodicu. Kupovao nam je poklone, vodio na izlete za vikend, a leti na česte odmore. Takođe je mnogo potrošio na renoviranje kuće - ispričala je Eli.

Ali, kako je Eli odrastala, tako je primetila da joj otac poklanja više pažnje i nežnosti kad bi ostali sami.

"Ušunjao se u moju sobu i počeo da me ljubi svuda"

A onda se 2013. godine, kada je imala 12 godina, probudila kad se tata ušunjao u njenu spavaću sobu usred noći.

- Odjednom je počeo da me ljubi svuda. Onda je stavio ruke u donji deo moje pidžame. Nisam razumela šta se dešava. Posle se vratio u krevet sa mamom i ja sam mislila da je to normalno i da je to ono što tate rade. Pogotovo što se sutradan tata ponašao potpuno normalno po kući. Zbunjena i uplašena, nikome nisam ništa rekla. Od tada je redovno dolazio u moju sobu noću i terao me da ga dodirujem. Uvek sam osećala gađenje - ispričala je Eli.

Od tada, otac monstrum je koristio svaku priliku da pokaže svoje incestuozne i pedofilske sklonosti. Molio je Eli da mu dozvoli da joj uzme nevinost. Kada je imala 13 godina, 2014. prvi put ju je silovao.

"Hteo je da se razvede da bismo živeli zajedno"

- Danju se i dalje ponašao kao najbolji muž. Tetke i ujaci su mi govorili koliko sam srećna što imam takvog tatu. Borila sam se da ne zaplačem, osećala sam se tako izolovano. Kako su godine prolazile, tatina opsesija mnome počela je da utiče na njegov i mamin brak. Udaljili su se i mnogo se svađali. Ali, mama ništa nije znala. Tata bi joj govorio kako će se razvesti i preuzeti starateljstvo nada mnom. Govorio mi je kako ćemo tada moći da živimo sami u stanu. Bila sam užasnuta tim izjavama. Na sreću, on i mama se nikada nisu razveli - rekla je Eli.

Ubrzo, otac monstrum je postao još gori prema ćerki - silovao ju je svakog četvrtka u zimskom vrtu.

- Svakog četvrtka u jedan ujutro terao me je u zimski vrt i pravio „lažnu spavaću sobu“. Ponekad bi čuo škripu na spratu i ukočio se. Uvek bih se molila da ga mama uhvati na delu. Ali to se nikada nije dogodilo. To je trajalo godinama. Stid, sramota i gađenje koje sam osećala bili su mučni. Ponekad mi je kasnije bilo fizički loše. Nikad nisam znala zašto mi se to dešava. Kako sam starila, osećala sam se zarobljeno. Nisam želela da rasturim porodicu i strahovala sam se da mi niko neće verovati - priseća se Eli.

U međuvremenu, dok je Eli postajala starija tinejdžerka, Dejvid je igrao ulogu zaljubljenog tate, obasipajući je novom odećom, obućom i šminkom. Često joj je davao gotovinu pred svojom ženom, govoreći Eli da ide u kupovinu sa svojim prijateljima. Za stolom za večerom Eli nije mogla niti da jede, niti da gleda oca monstruma.

- Mama bi me stalno ispitivala šta nije u redu. Postala sam povučena i pokušala da se držim podalje od tate. Stvari su se samo pogoršale i tata je počeo da mi šalje poruke da je zaljubljen u mene i da bismo mogli da se venčamo u drugoj zemlji. Bio je bolestan, uvrnut čovek. Svaki put bih panično brisala te poruke - ispričala je Eli.

Posledice višegodišnje traume

Kad je napunila 18 godina, 2019. godine, počela je da shvata da je seksualno zlostavljana, a onda je počela i da se brani od očevih nasrtaja. Počela je često da se viđa sa dečkom iz škole.

- Te godine je zlostavljanje konačno okončano. Pitala sam se da li je to zbog toga što sam rekla "ne" ili je razlog bila moja emotivna veza. Ubrzo sam počela da radim za vladinu organizaciju za pomoć žrtvama zločina. Ironično, svakodnevno sam se bavila žrtvama seksualnog zlostavljanja. To mi je otvorilo oči i shvatila sam da nisam sama. Ali, i dalje sam živela u roditeljskoj kući i osećala sam se prljavo. Počela sam da perem zube četiri puta dnevno i pod tušem sam se toliko ribala da bi mi koža pocrvenela i bridela. Razvila sam opsesivno-kompulsivni poremećaj, ne shvatajući da je to uzrokovano onim što mi je tata uradio - otkrila je Eli.

Prijava policiji i priznanje krivice

U julu 2023. konačno je smogla hrabrosti da se obrati bliskoj prijateljici na njen 22. rođendan i prijavila je Dejvida policiji.

- Skinula sam najveći teret sa leđa. Ubrzo se moja uznemirenost pretvorila u bes. Mrzela sam tatu. Mama je spremala večeru kada su policajci upali u kuću i uhapsili tatu. Bila je histerična i mislila je da je u pitanju poreska prevara. Videla sam tatu vezanog lisicama na zadnjem delu policijskog automobila. Onda sam morala da gledam kako će mama prihvatiti istinu. Ispustila je najstrašniji krik, kao da je neko umro. Silovito se tresla, bila je u stanju šoka. Osećala sam se užasno. Baš kao što sam se godinama plašila, to je uništilo našu porodicu. Osećala sam se tako krivom. Ali shvatila sam da je tata jedini izazvao sve to - ispovedila se ova hrabra devojka.

U septembru 2023. Dejvid Ešbruk izjasnio se krivim za silovanje Eli u više od 14 navrata i više tačaka za seksualnu aktivnost sa maloletnicom mlađom od 13 godina, napad penetracijom i druge seksualne delikte na sudu u Liverpulu.

Sledećeg meseca, u oktobru 2023, osuđen je na 15 godina.

Brutalne uvrede na sudu

- Sudija je svima rekao kako je tata svaki put priznao da sam 'izvukla nešto' od zlostavljanja. Takođe je rekao da mi nikada neće oprostiti što sam ga prijavila. Videvši da nema kajanja, bila sam ljuta. Zaslužio je kaznu. Sada sam tako ponosna na sebe. Ne bih mogla da se javim bez pomoći i podrške prijatelja i porodice. Mami piše pisma izvinjenja iz zatvora, ali mi ne želimo da imamo ništa s njim - decidna je Eli.

Ona dodaje da svi znaju da je njegova uloga "savršenog oca" bila samo gluma. Umesto toga, smatra ova hrabra devojka, njen otac monstrum može da glumi samo savršenog zatvorenika.

Ona, ujedno, apeluje na sve koji su prošli kroz sličnu situaciju da se ne povlače u sebe i da obavezno zatraže pomoć.

- Molim vas, ako ste prošli kroz slično kao ja, i vi možete da stignete do pravde i da osetite šta znači sloboda. Nikad niste sami, to nemojte da zaboravite - poručuje Eli.

(Stil/ Blic)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs