OVO KORISTIMO SVAKI DAN A NE ZNAMO DA JE ONA TO PATENTIRALA: Promenila je mnogima život i nikad nije dobila priznanje

Od malih nogu je odredila svoj put i znala šta želi u životu, ali trebalo joj je puno vremena, snage i mukotrpne borbe da to i ostvari

Lifestyle
OVO KORISTIMO SVAKI DAN A NE ZNAMO DA JE ONA TO PATENTIRALA: Promenila je mnogima život i nikad nije dobila priznanje
Foto: Wikipedia

Meri Beatris Dejvidson Kener je bila izuzetan pronalazač i osmislila je nekoliko proizvoda koji su poboljšali kvalitet života mnogih ljudi. Uprkos rasnoj diskriminaciji tokom svog života, ona je istrajala i dobila pet patenata za svoje izume.

Njene patentirane kreacije su uključivale sanitarni kaiš sa džepom otpornim na vlagu koji je poboljšao higijenu žena, dodatak za hodalicu ili invalidska kolica koji je obezbedio praktičnu tacnu i džep za lične stvari, držač toalet papira koji je osiguravao da labavi kraj uvek bude dostupan, i montiran zadnji perač i masažer koji je nudio udobnost i opuštanje.

Meri Kener je nasledila kreativno razmišljanje od svoje porodice.

Rođena je 7. maja 1912. godine u Monrou, Severna Karolina. Njen otac, Sidni Natanijel Dejvidson, patentirao je presaču za odeću 1914. koja je bila dovoljno kompaktna da stane u kofer. Njen deda po majci, Robert Fromeberger, patentirao je dva izuma: trobojni svetlosni signal za vozove i nosila na točkovima za vozila hitne pomoći.

Merina sestra, Mildred Davidson Austin Smit, takođe je patentirala igru na ploči 1980.godine.

Meri Kener
foto: Printscreen Youtube

Kener je od malih nogu demonstrirala svoj inventivni talenat i veštine rešavanja problema. Meri Kener je bila pametna i inventivna devojka koja je mrzela da čuje kako vrata škripe kada je njena majka rano ujutru odlazila na posao. Odlučila je da napravi uređaj koji će podmazati šarke i učiniti ih tihim. Imala je samo šest godina, a pokušala je da izmisli šarku za vrata koja se samopodmazuje kako bi zaustavila škripu koju su vrata proizvodila svakog jutra kada je njena majka išla na posao.

Takođe je izmislila nastavak za sunđer za kišobrane koji će apsorbovati kišnicu i sprečiti da kaplje na pod. Čak je izmislila i prenosivu pepeljaru koja se može pričvrstiti na kutiju cigareta.

Kener je imala strast prema inovacijama i kreativnosti. Uživala je u poseti Kancelariji za patente i žigove Sjedinjenih Država u Vašingtonu, gde se njena porodica preselila 1924. kada je imala 12 godina. Često je proveravala da li su njeni izumi već patentirani od strane nekog drugog. Na njeno zadovoljstvo, obično je saznala da su njene ideje originalne i jedinstvene.

Završila je srednju školu Danbar 1931. Zatim se upisala na Univerzitet Hauard, ali je morala da odustane zbog finansijskih poteškoća. Radila je na raznim poslovima da bi se izdržavala i postala savezna radnica tokom Drugog svetskog rata. Posle rata radila je kao cvećar i nastavila da osmišlja nove izume u slobodno vreme.

Godine 1951. udala se za Džejmsa „Džaboa“ Kenera i usvojila jedno od njihovo petoro usvojene dece, Vudroa.

Svoj prvi patent dobila je 1957. za podesivi higijenski pojas, uređaj koji je učvršćivao higijenske uloške na mestu. To je bilo pre pojave lepljivih maksi uložaka i tampona. Početkom 1900-ih, menstruacija je bila tabu tema. Žene su često pribegavale domaćim sanitarnim proizvodima od tkanine ili drugih materijala. Komercijalni proizvodi, kao što su Kotek jastučići, korišćeni su samo povremeno za školu ili posao.

Žene su bile nezadovoljne veličinom, debljinom i krutošću Kotek jastučića. Kennerov pojas je bio rešenje za ta pitanja. Bio je to jedan od njenih najistaknutijih izuma. Dizajnirala ga je kako bi sprečila da menstrualna krv zaprlja odeću. Bio je efikasan u održavanju higijenskih uložaka na mestu i bio je jednostavan za upotrebu.

Kener je došla do ove ideje 1920-ih, ali nije mogla priuštiti da je patentira tek oko tri decenije kasnije. Kompanija Sonn-Nap-Pack u početku je izrazila interesovanje za njen izum, ali su ga odbili nakon što su otkrili da je ona Afroamerikanka. Kenerova se tokom svoje karijere susrela sa rasnom diskriminacijom, ali nije dozvolila da je to odvrati od ostvarenja svojih snova.

Meri Kener je istrajala u svojim izumima uprkos preprekama. Godine 1976, nakon što je njenoj sestri dijagnostifikovana multipla skleroza, Kener je patentirala hodalicu sa poslužavnikom i džepom za nošenje stvari.

Osamdesetih godina prošlog veka, Kener je izumela dozator za toalet papir sa papirom do kojeg je uvek bilo lako doći. Takođe je osmislila zadnji podložak koji bi se mogao pričvrstiti na zid tuša.

Meri je preminula 13. januara 2006. godine u Vašingtonu u 93. godini. Za života nije dobila nikakve nagrade, slavu ili bogatstvo. Ali Kenerovi izumi imali su trajan uticaj na svakodnevni život.

Meri Beatris Dejvidson Kener bila je inspirativna žena koja je koristila svoju kreativnost i inteligenciju da reši probleme i poboljša život mnogima. Jedna je od najplodnijih afroameričkih pronalazača u istoriji. Ona zaslužuje naše priznanje i zahvalnost za svoja dostojna dostignuća.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs