KAKO POLICIJA PREPOZNAJE UBICU? Signali koji otkrivaju prestupnika, nakon OVOG sledi hapšenje

FBI metoda profilisanja je sistem koji je kreirao Federalni stražni biro i koji se koristi za otkrivanje i klasifikaciju karakteristika ličnosti počinioca

Lifestyle
KAKO POLICIJA PREPOZNAJE UBICU? Signali koji otkrivaju prestupnika, nakon OVOG sledi hapšenje
Foto: Filip Stevanovic / AFP / Profimedia

Slučaj nestanka dvogodišnje devojčice iz okoline Bora završio se tragično. Sumnja se da je dete pregaženo kolima, a potom bačeno na deponiju. Prema nezvaničnim informacijama policija je već u dva navrata ranije privodila sada već dvojicu osumnjičenih muškaraca, i sprovodila istragu usmerenu ka njima.

Veruje se da se pomoću mobilne telefonije moglo utvrditi njihovo kretanje, te da su oni u trenutku nestanka deteta bili u tom rejonu.

Psiholog Snežana Anđelić je već objasnila u kakvom se jezivom momentu nalaze roditelji nesrećne dvogodišnje devojčice, a mi vam donosimo signale koji policija otkrivaju profil ubice:

Faza asimilacije u kojoj se ispituju sve dostupne informacije o mestu zločina, žrtvi i svedocima. Ovo može uključivati fotografije mesta zločina, izveštaje sa obdukcije, profile žrtava, policijske izveštaje i izjave svedoka.

Policija
foto: Beta

"Faza klasifikacije", koja uključuje integraciju prikupljenih informacija u okvir koji u suštini klasifikuje ubicu kao „organizovanog“ ili „neorganizovanog“. Smatra se da organizovane ubice imaju napredne društvene veštine, planiraju svoje zločine, pokazuju kontrolu nad žrtvom koristeći društvene veštine, ostavljaju malo forenzičkih dokaza ili tragova i često se upuštaju u seksualne radnje sa žrtvom pre ubistva. Nasuprot tome, neorganizovani prestupnik je opisan kao impulsivan, sa malo društvenih veština, tako da su njegova/njena ubistva oportunistička, a mesta zločina sugerišu pomahnitalo, nasumično ponašanje i nedostatak planiranja ili pokušaje da se izbegne otkrivanje. Oni bi mogli da se upuste u seksualne radnje nakon ubistva jer nemaju znanja o normalnom seksualnom ponašanju.

Prateći fazu klasifikacije, profileri pokušavaju da rekonstruišu sekvencu ponašanja zločina, posebno, pokušavajući da rekonstruišu način rada prestupnika ili metod izvršenja krivičnog dela.

Profileri takođe pažljivo ispituju „potpis“ prestupnika koji se može identifikovati sa mesta zločina i koji je idiosinkratičniji od modusa operandi—potpis je ono što prestupnik čini da bi zadovoljio svoje psihološke potrebe u izvršenju zločina.

Od daljeg razmatranja modusa operandi, potpisa počinioca na mestu zločina, kao i inspekcije na prisustvo bilo kakvog insceniranja zločina, profiler prelazi na generisanje profila. Ovaj profil može da sadrži detaljne informacije o demografskim karakteristikama počinioca, porodičnim karakteristikama, vojnom poreklu, obrazovanju, karakteristikama ličnosti, a takođe može predložiti istražitelju odgovarajuće tehnike intervjua/saslušanja koje treba da usvoji.

Još nije jasno da li su se ovi muškarci sami prijavili policiji, ili je policija sama došla do zaključka da su oni počinioci dela.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs