IMALA JE 16 GODINA KADA JE OTETA: U kući UŽASA je svaki dan silovana - 10 GODINA KASNIJE BEŽI i tu nastaje pravi ŠOK

Amanda Beri je nestala dok se vraćala jedno veče kući. I dok je njena majka očajnički pokušavala da je nađe, policija je verovala da je devojčica pobegla od kuće

Lifestyle
23:07h
IMALA JE 16 GODINA KADA JE OTETA: U kući UŽASA je svaki dan silovana - 10 GODINA KASNIJE BEŽI i tu nastaje pravi ŠOK
Foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Bilo je to 6. maja 2013 godina kada je Amanda Beri pobegla iz kuće svog otmičara, Ariela Kastra. Kastro ju je oteo 10 godina ranije i bila je podvrgnuta užasnom mučenju i silovanju sve vreme dok je bila u zatočeništvu. Amanda se plašila da će zauvek biti zarobljena u Kastrovoj kući u Klivlendu - sve dok jednog dana Kastro slučajno nije ostavio jedna od svojih vrata otključana.

Kastrove greške su omogućile 26-godišnjoj Amandi da oslobodi ne samo sebe već i dve druge mlade žene koje je Kastro oteo i zatvorio, Mišel Najt i Đinu Dejesus. Pored toga, Amanda je uspela da oslobodi svoju šestogodišnju ćerku Džoselin, kojoj je otac bio Kastro.

Policija u Klivlendu bila je zaprepašćena kada je čula Amandin poziv u pomoć nakon bekstva: "Pomozite mi, molim vas! Ja sam Amanda Beri… Kidnapovan sam! Nestala sam pre 10 godina, tu sam i sada sam slobodan!"

Pošto je imala samo 16 godina kada je nestala, mnogi su verovali da je Amanda mrtva.

kuća ariela kastra
foto: BILL PUGLIANO / Getty images / Profimedia

Ovo je neverovatna priča o preživljavanju Amande Beri.

Amanda Mari Beri je rođena 22. aprila 1986. godine i odrasla je u Klivlendu, u oblasti Ohaja. Dok je bila tinejdžerka, dobila je posao u lokalnom Burger Kingu. Ali jednog dana se nije vratila kući sa posla.

Dana 21. aprila 2003, samo dan pre svog 17. rođendana, Amanda Beri je nestala dok se vraćala kući iz Burger Kinga. Kasnije je otkriveno da ju je vozač školskog autobusa po imenu Ariel Kastro namamio u svoj auto rekavši da je njegova ćerka - Amandina stara prijateljica - bila u njegovoj kući.

Amanda je mislila da će se lepo sastati sa svojom prijateljicom u Kastrovom domu. Umesto toga, Kastro ju je vezao, obećavajući joj da će je odvesti kući ako bude tiha. Odatle je počela njena decenija zatočeništva.

U međuvremenu, Amandina majka, Luvana Miler, brzo je prijavila nestanak svoje ćerke i zatražila od policije da joj pomogne u pronalaženju. U početnim fazama istrage, vlasti su Amandu smatrale beguncem. Međutim, slučaj je dobio uznemirujući preokret nedelju dana nakon njenog nestanka kada je neidentifikovani muškarac upotrebio njen mobilni telefon da kontaktira njenu majku.

Rekao je: "Imam Amandu. Ona je dobro i vratiće se kući za nekoliko dana."

Amanda Bari
foto: HO / AFP / Profimedia

Ovaj poziv je naveo vlasti da poveruju da Amanda nije begunac. To je takođe pojačalo majčinu zabrinutost za bezbednost njene ćerke - i učinilo je još odlučnijom da je vrati kući.

Ali uprkos majčinim naporima da zadrži ime svoje ćerke u medijima, Amanda je ostala zatvorenik u Kastrovom domu, dok policija nije ništa preduzela da je nađe. Kastro je u zatočeništvu redovno izlagao Amandu brutalnom fizičkom, seksualnom i emocionalnom zlostavljanju. Ali ona nije bila jedina koja je pretrpela neopisive strahote od ovog čoveka.

U vreme kada je Kastro oteo Amandu, on je već godinu dana ranije kidnapovao 21-godišnju Mišel Najt. A onda otprilike godinu dana nakon Amande, Kastro je kidnapovao i 14-godišnju Džinu Dejesus. Sve tri žrtve su u velikoj meri patile od Kastrovog zlostavljanja. Ali pošto je Mišel zatrudnela više puta od Kastrovih silovanja, ona je pretrpela posebno teške povrede tokom trudnoće - jer ju je tukao dok nije pobacila.

Ariel Kastro
foto: Grab / Ferrari / Profimedia

Iznenađujuće, kada je Amanda zatrudnela nakon nekoliko godina u zatočeništvu, Kastro je odlučio da će ona roditi bebu. Amanda je na kraju rodila svoju ćerku Džoslin na Božić 2006. Beba je rođena u bazenu na naduvavanje.

Amanda je odmah znala da ako ikada bude imala priliku da pobegne od Kastrovog doma, nikada neće otići bez svoje ćerke - i svojih sapatnica.

6. maja 2013. Amandi Beri je konačno došla prilika za slobodu. Deset godina nakon otmice, 26-godišnja Amanda je shvatila da je Ariel Kastro prvi put ikada ostavio vrata njene spavaće sobe otključana. Pošto je Kastro očigledno bio van kuće, Amanda se ušunjala dole i shvatila da su i jedna od dvoja teško obezbeđena ulazna vrata takođe ostala otvorena.

"Srce mi je jako lupalo", kasnije se prisetila Amanda. "Mislila sam: "Da li da rizikujem? Ako ću to da uradim, moram to da uradim sada."

Amanda je jako vrištala, toliko da je na kraju privukla pažnju jednog od Kastrovih komšija, Čarlsa Remzija. Kao odgovor na Amandine povike, Remzi je u početku pokušao da otvori vrata. Ali kada to nije uspelo, udario ih je nogom da olabavi šarke. Amanda je dala instrukcije svojoj šestogodišnjoj ćerki da se izvuče napolje.

Amanda Bari
foto: HO / AFP / Profimedia

Kada je i sama izašla napolje, Amanda je otišla do druge komšinice i poslala poziv u pomoć. Rekla je da je nestala pre 10 godina, ali je i prijavila ime i prezime svog otmičara.

Ubrzo policija je došla do kuće Ariela Kastra i oslobodila Mišel Najt i Đinu Dejesus, koje su bile unutra. Zatim su potražili Kastra i uhapsili ga.

Šta se dogodilo nakon hapšenja Ariela Kastra?

Nakon što su Amanda Beri, Mišel Najt i Đina Dejesus spašene iz zatočeništva, sve su odvedene u bolnicu na lečenje. Amandina ćerka Džoslin je takođe bila pregledana.

Amanda je kasnije otkrila da se oduvek plašila da Ariel Kastro zlostavlja mladu Džoselin dok su još bili zarobljeni u kući svog otmičara. Ali, na sreću, ona kaže da Kastro „nikada nije digao ruku“ na dete. A pošto je Amanda već učila Džoselin da čita i piše, ona nije ni približno zaostajala sa svojim obrazovanjem kao što bi neko pomislio, s obzirom u kakvim uslovima je živela.

U međuvremenu, Kastro je stavljen iza rešetaka i optužen za silovanje, otmicu i ubistvo. Kastro je na kraju priznao krivicu po 937 tačaka i osuđen je na doživotni zatvor bez mogućnosti uslovnog otpusta 1. avgusta 2013. godine.

Međutim, samo mesec dana nakon doživotne robije, 53-godišnji Kastro se obesio u zatvorskoj ćeliji.

Amanda Beri, Đina Dejesus i Mišel Najt javno su govorile o svojim iskustvima u zatočeništvu.

Amanda Bari
foto: Si, PacificCoastNews / Pacific coast news / Profimedia

Kako je vreme prolazilo, Amanda i ostali su se prilagođavali životu van zatočeništva, ponovo se povezujući sa svojim najmilijima. Nažalost, Amanda više nikada nije videla svoju majku koja je preminla od srca dok je njena ćerka još bila u zarobljeništvu.

Kažu da je njena majka umrla do slomljenog srca.

Amanda Beri od 2017. vodi segment "Nestali sa Amandom Beri", koji se bavi slučajevima nestale i otete dece.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs