OVIM ŽENAMA ORGANI SU SE TOPILI, A KOSTI NA DODIR PRETVARALE U PEPEO: Zbog posla "iz snova" su umirale u najtežim MUKAMA

Ono što se dešavalo Radijum devojkama, ravno je paklu - umirale su u najgorim mukma.

Lifestyle
OVIM ŽENAMA ORGANI SU SE TOPILI, A KOSTI NA DODIR PRETVARALE U PEPEO: Zbog posla "iz snova" su umirale u najtežim MUKAMA
Foto: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Kompanija "Waterbury Clock" doživela je povećanu potražnju za satovima nakon Prvog svetskog rata, a da bi ostvarili profit, angažovali su žene sa niskim platama da rade sedam dana u nedelji. Kompanija je pozvala žene sa "spretnim prstima" da naslikaju brojčanike i brojeve na satovima na način na koji se sklapaju trake. Da bi ubrzale proces, žene bi "umočile usne", što znači da su četkicu stavljale u usta, a zatim umočile četkicu u boju prošaranu radijumom.

Ponavljanje ovog procesa dovelo je do toga da se radijum zadržava u njihovim ustima. U početku, žene nisu znale za rizike radijuma i čak su uživale da ga slikaju na nokte i odeću da bi svetlele u mraku, ali je izloženost radijumu kasnije dovela do preko 30 smrtnih slučajeva u kompaniji.

Radijum devojke
foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Frensis Spletstoher, žena u ranim dvadesetim, prva je umrla od posledica radijuma. Patila je od uobičajenih simptoma i tegoba trovanja radijumom, kao što su: anemija, bol u grlu, pokvarena vilica, meki zubi, spontani prelomi kostiju i bolovi. Iako su zvaničnici kompanije počeli da shvataju efekte radijuma na svoje radnike, odbacili su vezu kompanije sa njenom smrću. Samo četiri godine kasnije, dvadesetdvogodišnja Mildred Kardou umrla je od rada sa radijumom u istoj kompaniji. Sledeće godine, Meri Damulis, takođe u svojim ranim dvadesetim, umrla je od istih posledica.

Radijum devojke
foto: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

U januaru 1922. godine, Ameliju Moli Mađu počeo je da boli zub. Zubar je rekao da mora da joj izvadi kutnjak. Nekoliko nedelja kasnije, vratila se u ordinaciju da joj izvade i zub pored. Nijedna rana nije zarastala - nego su krvarile i gnojile se. Stomatolog je morao da joj izvadi još zuba.

U maju se stomatolog odlučio na operaciju kako bi Moli uklonio apsces. Nakon što joj je otvorio desni i ugledao kost - ona mu je izgledala previše pepeljasta i suva. Dotakao ju je prstom. Na njegovo zaprepašćenje, kost se pod njegovim prstom raspala.

Radijum devojke
foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Umesto da ukloni uzrok infekcije, uklonio joj je čitavu kost, samo dodirom prsta. On nije znao da je radijum ušao u koštane ćelije i lišio ih kalcijuma.

Tog leta, Moli je izvađena čitava vilica zajedno sa delovima unutrašnjeg uha. Do septembra 1922, osam meseci nakon prve zubobolje, Moli Mađa je umrla. Tumori su joj pritiskali jugularnu venu, grlo joj se napunilo krvlju, a onda se udavila u krevetu.

Moli nije bila jedina devojka kojoj se to dogodilo. Radijum lako prolazi kroz desni i ulazi u krv, tako da su se otprilike u vreme kada se Moli razbolela, kod devojaka iz radionice pojavili brojni čudni simptomi.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs