ŽENE ŽIRAFE OKOVANE SU ZBOG ŠOKANTNOG RAZLOGA: Dok muževi vaspitavaju decu i kuvaju, one rade NEVEROVATNE STVARI

Žene žirafe imaju neverovatne običaje koji su postali deo tradicije.

Lifestyle
ŽENE ŽIRAFE OKOVANE SU ZBOG ŠOKANTNOG RAZLOGA: Dok muževi vaspitavaju decu i kuvaju, one rade NEVEROVATNE STVARI
Foto: Profimedia

"Žene žirafe" oko vrata nose bakarne prstenove teške i po nekoliko kilograma. Iako danas mogu da izberu hoće li ih skinuti, one ne odustaju, ali ne zbog tradicije već zbog turizma i pukog preživljavanja.

Naime, na graničnom pojasu između Tajlanda i Burme živi pleme Padaung, čije devojčice i žene ukrašavaju svoju figuru bakarnim prstenjem koje nižu oko vrata i članaka. Padaunzi tako vekovima čuvaju plemensku tradiciju "dugih vratova", po njima - simbola uzvišene lepote.

žene žirafe
foto: Profimedia

Već sa pet godina devojčice iz sela Nai Soi počinju da nose jedan prsten, a kako rastu i razvijaju se, prstenje im se dodaje.

Do desete godine težina dostigne kilogram. Nakon dve godine dodaje se još jedan prsten i tako redom... Kod odraslih žena bakarno prstenje teško je oko šest kiliograma. Maksimalan broj krugova je 25 i žena koja uspe da ih obmota oko vrata, važi za najbolju u selu i naravno, dobru priliku za udaju.

Žene žirafe
foto: Profimedia

Naravno, "ogrlica" označava i bol, ali za žene Padaunga bol je uslov pripadnosti. Dugi vrat je, naravno, iluzija.

Ova nesvakidašnja tradicija ne ostavlja nimalo naivne posledice po zdravlje žena. Postepeno dodavanje mesinganih prstenova ne produžava samo sam vrat, nego i deformiše ključnu kost i grudi kod žena.

Žene žirafe
foto: Profimedia

Danas imaju pravo da ne nose teške narukvice ali s obzirom na to da turisti iz celog sveta dolaze u ovo područje da bi uživo videli "žene žirafe", mnoge od njih tu praksu su iskoristile da zarade novac za život.

Žene žirafe
foto: Profimedia

Okovanost ženskih vratova donosi veliku zaradu i predstavlja najveći izvor prihoda plemena. Odrasle žene sa prstenjem oko vrata dobijaju svakog meseca od starešine plemena 30 evra i 30 kg pirinča. Za svaku devojčicu sa sličnim ukrasima, roditelji dobijaju još 15 evra i 20 kg pirinča. Ranije su morali da provode čitav dan u poljima pirinča i da pored toga jedva sastavljaju kraj sa krajem.

Žene žirafe
foto: Profimedia

Padaunzi turistima iz svih krajeva sveta naplaćuju čak i da vide "žene žirafe" i fotografišu njihove ukrase. I da nema turista, kažu, ne bi prestali da nose svoje ogrlice.

Žene žirafe
foto: Profimedia

Dakle, žene su te koje zarađuju za život porodice, dok su muškarci zaduženi za decu i kućne poslove. Padaunzi su, za razliku od svojih predaka, prijateljski raspoloženi i rado primaju posetioce.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs