NOVOPAZARKA ZILHA RUŠI SVE PREDRASUDE O ISLAMU: Jednim potezom oduševila MUSLIMANE, postala je omiljena na MREŽAMA

Novopazarka Zilha Smakić Trtovac, otišla je u Meku i podelila svoje iskustvo na društvenim mrežama.

Lifestyle
22:10h
NOVOPAZARKA ZILHA RUŠI SVE PREDRASUDE O ISLAMU: Jednim potezom oduševila MUSLIMANE, postala je omiljena na MREŽAMA
Foto: Printscreen Youtube/ Grand TV

Nutricionistkinja i fitnes instruktorka iz Novog Pazara, Zilha Trtovac Smakić ruši sve predrasude i stereotipe, a dokaz je da spoj tradicionalnog i modernog i te kako može dobro da funkcioniše. Postala je poznata influenserka, zahvaljujući objavama koje redovno postavlja na svoj Instagram.

Zilha propagira zdrav način života, te neretko daje savete o ishrani i vežbanju.

Nutricionistkinja otkriva i da je sama odlučila da se pokrije, tu odluku je donijela kada je završavala fakultet, a priznaje da su njeni roditelji bili u strahu nakon toga.

Zilha Trtovac Smakić, Zilha Trtovac
foto: Printscreen Instagram/ zilha.trtovac.smakic

- Oni su imali taj strah što sam ja prvo odlučila da se pokrijem, ja sam se pokrila kada sam bila apsolvent. U mojoj porodici niko ne nosi hidžab, niko se nije odlučio na to praktikovanje vere tako da kažem. Oni su malo modernijih shvatanja i brinuli su se da li će ta moj izgled da utiče na moj posao, ne samo na ovaj posao kojim se bavim, nego na sve. Ja sam dete koje je iz Pazara, porodica je školovana, sve troje smo završili fakultete.

- Razlog mog hidžaba jesu devojke koje sam ja upoznala u našoj džamiji u Beogradu, jedna je bila Jelena, druga Aleksandra, obe su primile islam. Utorkom su bila druženja u džamiji za sve, ja sam tada išla, te devojke su me pitale da ih nešto naučim, ja nisam mogla njima ništa da prenesem. U tom mometu sam osetila neku ljubomoru koliko su one bile ispred mene u veri, ja sam trebala da budem ta od koje će da nauče. Tada sam počela sa molitvama, onda sam izlaziza na ispite i sva četiri ispita sam položila sa desetkama, nisam htela da budem licemerna i da se molim samo pred ispite, pa sam i posle toga nastavila sa molitvama, zaključila je ona, prenosi Srpskainfo.

Zilha je neko ko drži do vere i tradicije, a jedna je od retkih koja posetila najsvetija mesta. Naime, ona se svojim pratiocima na Instagramu pohvalila odlascima u Meku i Medinu.

"Iako je Mekka, i Kaba naše najsvetije mesto, naša kibla ka kojoj se okreću milioni i milioni muslimana u namazu, Medina je grad koji je osvojio moje srce.

Da li mi verujete da isti ovaj video gledam i plačem. Medina je grad kojeg je Allah Uzvišeni odabrao za mesto hidžre našeg Poslanika Muhameda neka je salavat i selam na njega, na časne ashabe i sve one koji ga slede do Sudnjeg dana. Nigde se nisam osećala kao u Medini. To je dom ensarija koji su muhadžire velikodušno prihvatili i dali im utočište. To je stjecište imana. Ona je sačuvana od ulaska Dedždžala i na njenim ulazima su meleki koji je čuvaju. To je svet i blagoslovljen grad. Ko u njemu čini novotarije u vjeri ili pravi drugi nered ili štiti one koji ga čine, proklet je i od njega se ne prima ni nafila, ni farz. Ko preseli na Ahiret u Medini, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, mu je zagovornik na Sudnjem danu.", napisala je Zilha u svojoj objavi na Instagramu.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs