LANA POSTALA VLASNICA PEKARE U NEMAČKOJ SA 24 GODINE: Evo kako joj je to pošlo za rukom a nije uložila ni centa u biznis

Evo kako je ova mlada devojka sa samo 24 godine postala vlasnica pekare u Nemačkoj.

Lifestyle
Autor:
LANA POSTALA VLASNICA PEKARE U NEMAČKOJ SA 24 GODINE: Evo kako joj je to pošlo za rukom a nije uložila ni centa u biznis
Postala je preduzetnica sa samo 24 godine, Foto: printscreen/instagram/lana_poljak

Kada je sa samo 20 godina došla u Nemačku, Lana Poljak nije znala ni nemački jezik. Danas je ova mlada devojka vlasnica jedne poznate pekare. Prvobitno je sa svojim dečkom završila obuku od dva meseca a zatim su pokrenuli posao i otvorili firmu.

Danas je poduzetnica, a kako kaže, u ove vode u Nemačkoj je ušla na najsigurniji način. Već tri godine ima svoju pekaru koja je deo franšize, a na TikToku je pratiocima otkrila kako je sa nula eura došla do privatnog biznisa...

"Došla sam u Nemačku kad sam imala 20 godina i nisam znala nemački. Na početku sam tri godine radila u firmama za čišćenje i brinula sam o starijim osobama, a kao dodatni posao nedeljom sam radila u pekari."

Od tadašnje šefice Lana je saznala da se može preuzeti franšiza.

"Prijavila sam se iako nisam znala kako to sve tačno funkcioniše"- ispričala je Lana u svom videu pa pojasnila:

"Nisi šef pekare, nego si vlasnik, ali sve zapravo dobiješ od njih. Dečko i ja nismo bili zadovoljni platama na tadašnjim poslovima i odlučili smo da se prijavimo. Ja sam tad znala nemački na recimo A2 nivou. Zvali su me na razgovor i super je prošao, videli su da sam motivisana i taman sam tad upisala fakultet. Sad sam na petoj godini" , rekla je.

Kako kaže, pekara koju su trebali preuzeti imala je već razrađen posao, i zarada je bila veća od one koju su očekivali, ali su se onda susreli s prvim problemom.

"Trebali smo dati kaparu u iznosu od 35.000 eura, što mi u tom trenutku nismo imali. Prvobitno smo želeli podići kredit, ali kada smo došli u banku, oni su imali takav sistem podrške da je banka garantovala za nas i nismo morali dati ni euro."

Potpisali smo ugovor, odradili obuku od dva meseca, otvorili svoju firmu i krenuli u posao s postojećim radnicima.

"Ta poslovnica koju smo odabrali sada se vodi na moje ime, ja sam bila odgovorna za poreze, prekršaje, inspekciju, sve. Bilo mi je sve to veoma stresno na početku, ali prvih par meseci smo imali podršku predstavnika firme, pa mi je to olakšavalo sve.

"U Nemačkoj sam u preduzetničke vode krenula na najjednostavniji i najsigurniji način koji bi preporučila svima."

Lanin način rada se veoma dopao vlasnicima franšize, pa danas obučava i dovodi nove ljude koji žele da preuzmu filijalu i krenu u posao.

"Lako mi je, i veoma sam srećna što mi nije teško. Ovo mogu svi da urade" - zaključila je, prenosi 24sata.hr

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs