PROKLETSTVO JEDNE PORODICE PRENOSILO SE S KOLENA NA KOLENO: Raspadali su se od bolesti i izvršavali jeziva SAMOUBISTVA

Prokletstvo porodice Hemingvej prenosilo se s kolena na koleno, a svaki član je tragično skončao.

Lifestyle
Autor:
PROKLETSTVO JEDNE PORODICE PRENOSILO SE S KOLENA NA KOLENO: Raspadali su se od bolesti i izvršavali jeziva SAMOUBISTVA
Foto: Wikipedia

Dok je Kenedijeva kletva došla sa atentatima, Hemingvejeva kletva se bavila samoubistvima. . . sedam potvrđenih, a možda i više unatrag kroz krvnu lozu jedne od najpoznatijih porodica u američkoj istoriji.

Bilo je nekoliko samoubistava u porodici Hemingvej. Ovo uključuje njegovog oca, koji se ubio kada je Ernest imao samo 29 godina, troje njegove braće i sestara (Ernest mlađi, Ursula i Lester) i njegovu unuku Margo. Margo, koja je bila poznata manekenka, oduzela je sebi život predoziranjem barbituratima. Mariel Hemingvej opisuje svoju porodicu kao izuzetno kreativnu - ali žrtve problema mentalnog zdravlja i zavisnosti.

"Odrastala sam gledajući porodicu koja je bila potpuno neverovatna i kreativna, ali i destruktivna i samo-lekovita. Svi su oni bili zavisnici. Nisam želeo da tako završim. Bila sam u misiji", rekla je ona za Majami Herald.

Marijel Hemingvej
Marijel Hemingvejfoto: Profimedia

Hemingvejeva velika ličnost i mačo razmetljivost učinili su ga zvezdom izvan štampanih stranica njegovih novinskih članaka, kratkih priča i romana. Iza fasade, međutim, Hemingvej se suočio sa doživotnom borbom protiv depresije, alkoholizma i mentalnih problema, što je sve doprinelo njegovoj smrti samoubistvom 2. jula 1961. Ali nije samo Hemingvej patio, kao nekoliko generacija njegovih porodica se suočila sa sličnim problemima, u onome što je jedna od njegovih unuka nazvala "Hemingvejevo prokletstvo".

Margo Hemingvej
Margo Hemingvejfoto: Dino De Laurentiis Company / Par / AFP / Profimedia

Hemingvej je imao problematičan odnos sa svojim roditeljima

Bio je drugo dete Klarensa "Eda" Hemingveja i njegove žene Grejs. Ed je bio uspešan lekar, a Grejs bivša pevačica i učiteljica muzike. Veći deo njegovog detinjstva bio je podeljen između porodične kuće u Ouk Parku, Ilinois, i kuće u šumi Mičigena, gde je Ed preneo svoju ljubav prema lovu i prirodi. Ali Hemingvej se borio da se poveže sa svojim ocem, koji je uprkos svojoj mirnoj spoljašnjosti mogao da bude nasilan, dominantan siledžija.

Takođe je imao težak odnos sa svojom majkom, koja je Hemingveja oblačila kao devojčicu kada je bio dete. Hemingvejeva treća supruga, novinarka Marta Gelhorn, kasnije će Hemingvejeve poteškoće sa ženama, uključujući neverstvo, okrutnost i napuštenost, pripisati njegovom odnosu sa Grejs. Kako bi Gelhorn napisao godinama nakon raspada njihovog braka i Hemingvejeve smrti, „Duboko u Ernestu, zbog njegove majke, vraćanja u neuništiva prva sećanja na detinjstvo, bili su nepoverenje i strah od žena.

Ernest Hemingvej
Ernest Hemingvejfoto: Wikipedia

Činilo se da je od malih nogu krenuo na put samouništenja

Tražeći avanturu i bekstvo iz života u predgrađu, Hemingvej je napustio dom kao tinejdžer, da bi se na kraju dobrovoljno prijavio kao vozač hitne pomoći u Prvom svetskom ratu. Teško ranjen u Italiji, zaljubio se u svoju medicinsku sestru, a njeno odbijanje ga je dovelo do depresivna epizoda koja će postati karakteristična za njegov život. Dok je radio kao novinar u Americi, oženio se svojom prvom ženom, Hedli Ričardson, i par se preselio u Pariz kako bi Hemingvej mogao da se fokusira na pisanje fantastike.

U dokumentarcu iz 2013. Running From Crazi, Mariel kaže da misli da je njen otac, Džek Hemingvej, seksualno zlostavljao njene sestre Margo i Džoan (njen otac je preminuo 2000. godine). Mariel je rekla da, iako se ne seća da ju je Džek zlostavljao, seća se da je spavala u majčinoj sobi, za šta misli da je mogao biti način da je majka zaštiti. Takođe je dodala da Džek možda nije znao šta radi jer bi bio potpuno pijan.

Porodica Hemingvej
Porodica Hemingvejfoto: Profimedia

Međutim, u njenoj porodici do nedavno niko nije pričao o mentalnim bolestima. "Niko ni o čemu nije govorio. Bila je to druga generacija", rekla je Mariel.

Ernestovi poslednji dani bili su izuzetno teški, i iako se čini da su njegovi voljeni pokušali da mu pomognu, on je na kraju podlegao svojim mentalnim bolestima. 1960. je bilo kada su stvari zaista krenule na gore. Ernest je napustio Kubu da bi živeo u Njujorku, ali je otputovao u Španiju na fotografisanje sa Lajfom. Počeli su da kruže izveštaji o njegovom pogoršanom zdravstvenom stanju, ali je on uverio svoju suprugu Meri da je dobro.

Ernest Hemingvej
foto: Profimedia

Kada se Ernest vratio u Njujork, odbio je da napusti stan u Njujorku, kada ga je Meri preselila u Ajdaho. Do ovog trenutka je bio uznemiren i paranoičan zbog toga što ga FBI prati i ljudi koji mu kradu novac. Na kraju se lečio na klinici Mejo u Minesoti i prošao je elektrokonvulzivnu terapiju najmanje 15 puta. Dijagnostikovana mu je depresija, a neki medicinski stručnjaci u to vreme mislili su da je njegovo stanje posledica zloupotrebe lekova kao što je Ritalin.

Meri je uhvatila Ernesta sa pištoljem u njihovoj kući u Ajdahu i pozvala je njihovog lekara, koji ga je primio u bolnicu gde je prošao tri tretmana elektrošokovima. Nekoliko meseci kasnije, oduzeo je sebi život svojom sačmarom. Meri je bila u potpunosti poricala i rekla je novinarima da je smrt bila slučajna, ali je godinama kasnije priznala da se on ubio.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs