VALENTINA JE TOKOM SVOG ŽIVOTA RODILA 69 DECE: Prema brojnim izveštajima smatra se "najplodnijom majkom istorije"

Njena priča je predmet interesovanja i diskusije brojnih istorijskih i medicinskih krugova.

Lifestyle
Autor:
VALENTINA JE TOKOM SVOG ŽIVOTA RODILA 69 DECE: Prema brojnim izveštajima smatra se "najplodnijom majkom istorije"
Valentina je rodila 69 dece i postala istorijski fenomen., Foto: Shutterstock

Kroz istoriju je bilo izuzetnih priča o ženama koje su rodile neverovatan broj dece a jedna od njih je i Valentina Vasiljeva. Ona je bila seljanka iz Rusije koja se često navodi kao majka sa najviše rođene u istoriji. Mnogi se pitaju da li je ova njena priča istinita.

Valentina je živela u selu Šuja koje se nalazi u Šujskom okrugu Ivanovske oblasti u Rusiji rođena u kasnom 17. veku. Njen život je postao predmet brojnih istorijskih izveštaja zbog njenog nesvakidašnjeg rađanja. Prema istorijskim izvorima, Vasiljeva je tokom svog života rodila 69 dece.

Neverovatan podvig Vasiljeve u rađanju tako velikog broja dece doveo je do toga da je često hvaljena kao „najplodnija majka“ kroz zabeleženu istoriju. Kažu da se udala za Fjodora Vasiljeva, lokalnog farmera, i zajedno su zasnovali porodicu koja će na kraju privući veliku pažnju sveta.

Važno je napomenuti da informacije o životu Valentine Vasiljeve potiču iz istorijskih zapisa, i kao i kod mnogih događaja od pre nekoliko vekova. Tačnost istorijskih izveštaja može biti izazovna za verifikaciju, posebno u slučajevima kada pisani zapisi nisu bili pažljivo održavani. Ipak, priča Vasiljeve i dalje je predmet interesovanja i diskusije u istorijskim i medicinskim krugovima.

Istraživanje rađanja koje obara rekorde

Dok je navodna evidencija o rođenju 69 dece nesumnjivo zapanjujuća, neophodno je ispitati okolnosti i kontekst njenog života. U 18. veku, stope smrtnosti majki bile su znatno veće nego danas, a smrtnost novorođenčadi je takođe bila preovladavajuća briga. Opstanak velikog broja dece u takvim uslovima bila bi neverovatna retkost.

Neki istorijski izveštaji sugerišu da je Vasiljeva rodila 16 parova blizanaca, sedam parova trojki i četiri para četvorki. Ukoliko su ovi izveštaji tačni, to bi zaista bila neviđena i zapanjujuća pojava u oblasti ljudskog rađanja.

Međutim, vredi priznati da tačni detalji njene istorije porađanja možda nikada neće biti u potpunosti potvrđeni zbog ograničenja istorijske dokumentacije. Verodostojnost njenog zapisa ostaje predmet debate među istoričarima i naučnicima, a odsustvo sveobuhvatnih zapisa iz tog doba čini definitivnu potvrdu izazovnom.

Ova izvanredna priča Valentine Vasiljeve zaokupila je javnost ali postoje i drugi primeri žena koje su rodile izuzetno veliki broj dece.

Jedan takav primer je Leontina Albina Espinoza, Čileanka poznata kao „La Kvintrala“, koja je živela u 17. veku. Istorijski izveštaji govore da je tokom svog života rodila ukupno 64 dece. Espinozina priča, poput Vasiljeve, takođe je postala predmet istorijske fascinacije, iako je tačnost njenog zapisa, takođe, predmet naučnog istraživanja.

Pored toga, tokom 20. veka, žena po imenu Leontina de Kastro Feitosa iz Brazila bila je poznata po tome što je imala 26 parova blizanaca, 4 para trojki i 3 para četvorki, što joj je dalo ukupno 62 dece.

Ovi izuzetni slučajevi ističu različite istorijske primere žena sa izuzetno velikim brojem potomaka.

Trajne misterije istorijskih zapisa o porođaju

Proučavanje istorijskih zapisa o rođenju dece predstavlja veliki izazov obzirom na nedostatak sveobuhvatne dokumentacije i protok vremena. Tačnost i pouzdanost istorijskih izveštaja podleže tumačenju i ispitivanju, i od suštinskog je značaja za istraživače i istoričare da takvim zapisima pristupaju sa oprezom i kritičkom analizom.

Ove žene su se snalazile u izazovima porođaja i majčinstva u epohama sa veoma različitim i ograničenim medicinskim znanjem, resursima i kulturnim normama.

Iako verodostojnost određenih zapisa može ostati neizvesna, njihove priče služe kao svedočanstvo o otpornosti žena i složenosti ljudskog rađanja tokom istorije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs