OVE REČENICE KOJE SKORO SVI TOKSIČNI OČEVI IZGOVARAJU SVOJOJ DECI: To utiče na fizičko i mentalno zdravlje mališana

Deca najčešće ne mogu da prepoznaju ove jasne znake u ranom detinjstvu, postanu svesni tek kada odrastu.

Lifestyle
Autor:
OVE REČENICE KOJE SKORO SVI TOKSIČNI OČEVI IZGOVARAJU SVOJOJ DECI: To utiče na fizičko i mentalno zdravlje mališana
Rečenice koje svi toksični očevi izgovaraju, Foto: Profimedia

Prema psiholozima odrastanje sa toksičnim roditeljem može imati negativne posledice po psihičko i fizičko zdravlje dece. Portal Roditeljstvo za mozak donosi podatak da je toksičan otac pre svega zaokupljen samim sobom.

Smatra da je superiorniji, bolji i bitniji spram svih ostalih članova svoje porodice. Pokušava da kontroliše većinu stvari unutar porodice pa samim tim i svoju decu.

Deca najčešće do punoletstva i potpunog sazrevanja ne mogu da uoče ove jasne znake koji ukazuju da im je otac toksične prirode. Postoje stvari koje gotovo svaki toksični otac izgovara a evo i o kojim rečenicama se radi:

"Biće kako ja kažem."

Ovo je jedna od onih rečenica koje jasno pokazuju da sve što toksični otac misli da je ono što on kaže zakon koji se dosledno mora primenjivati. Iako je sasvim razumljivo i poželjno da roditelji budu ti koji postavljaju određene granice svojoj deci, toksični otac uvek svoje želje, potrebe i zahteve stavlja u prvi plan. Psiholozi objašnjavaju kako takav otac uvek insistira da stvari idu njegovim tokom, a sve manje od toga je jednostavno neprihvatljivo.

Isto tako, on najčešće postavlja visoke zahteve svojoj deci i očekuje momentalno i precizno zadovoljenje svojih potreba, bez obzira na to da li su te potrebe uopšte jasno definisane. Očekuje da mu svi čitaju misli i ponašaju se u skladu sa tim. Toksični otac retko ili gotovo nikada ne misli na druge, njihove potrebe ili želje. Prema njegovom mišljenju, on je jedini i glavni autoritet, a deca su ta koja moraju da se povinuju njegovim očekivanjima ili da se suoče sa njegovim besom, kaznom ili verbalnim napadima.

Otac, Otac i sin
foto: Shutterstock

"Vidi kako se sada osećam zbog tebe."

Pored toga što uvek stavlja svoje potrebe i želje na prvo mesto, toksični otac je takođe sklon takozvanim emotivnim manipulacijama u koje često nastoji da uvuče svoju decu. Ako dete uradi nešto što se njegovom ocu ne sviđa iskoristiće svaku priliku da prebaci krivicu na svoje dete, a da ni ne pomisli kako to utiče na njega i njegova osećanja. Konkretno, emocionalne manipulacije su takođe deo emocionalnog zlostavljanja i mogu imati veoma štetne posledice na dete, upozoravaju psiholozi.

Deca, Roditelji, Razgovor
foto: Thinkstock

"Zašto ne možeš da budeš kao on ili ona?"

Još jedna loša navika koju imaju gotovo svi toksični očevi je konstantno poređenje deteta sa drugom decom, bez obzira na to da li su to njegovi vršnjaci, braća ili komšije. Toksični otac će uvek kriviti svoje dete za svoje nedostatke, čak i kada to uopšte nisu mane. Brojne psihološke studije pokazuju da poređenje deteta sa drugom decom dovodi do nedostatka samopouzdanja kod pojedinca, povećanog rizika od depresije, ali i naknadnih problema u međuljudskih odnosa, prenosi Index.hr

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs