DECENIJAMA PROGANJA PUBLIKU: Priča iza ovog kultnog filma inspirisana je stvarnim događajima zbog kojih ćete se naježiti

Istinita priča koja stoji iza ovog filma je na granici natprirodnog a evo šta se sve dešavalo u ovoj "ukletoj kući".

Lifestyle
Autor:
DECENIJAMA PROGANJA PUBLIKU: Priča iza ovog kultnog filma inspirisana je stvarnim događajima zbog kojih ćete se naježiti
Ukleta kuća koja krije stravičan zločin unutar svojih zidova., Foto: American International Pictures (AIP) - Cinema 77 - Professional Films / Christophel Collection / Profimedia

Istorija horor žanra ispunjena je filmovima zasnovanim na stvarnim događajima, što je dodatno plaši publiku. Jedan od najpoznatijih horor filmova zasnovanih na istinitoj priči je The Amitiville Horror iz 1979. godine.

Film je bio toliko popularan da je inspirisao franšizu nezaboravnih nastavaka, ali nijedan nije mogao da parira originalu. Horor iz Amitivila bio je veliki hit na blagajnama zahvaljujući priči „previše strašnoj da bi bila istinita“.

Dakle, kakva se priča krije iza ovoga?

Jednostavno rečeno, film govori o čoveku, njegovoj ženi i deci koji se useljavaju u kuću u kojoj je jedan čovek pre toga pobio svoju celokupnu porodicu. Oni ubrzo otkrivaju da je kuća "ukleta" i da su im životi u opasnosti. Dok se o natprirodnim aspektima može raspravljati, ono što se ne može dovesti u pitanje je događaj koji zaista desio.

Sve počinje sa DeFeovim ubistvima

Film je dobio ime po onome što se zaista dogodilo u Amitivilu u Njujorku, gradu na Long Ajlendu. 13. novembra 1974. godine.

Muškarac po imenu Ronald Džej Defeo (23) ubio je svih šest članova svoje porodice puškom dok su spavali u svojim krevetima tokom noći. Ubijeni su njegovi roditelji Ronald stariji i Luiz, zajedno sa njegovom mladom braćom i sestrama, Daun, Alison, Mark i Džon.

U početku je tvrdio da je pronašao njihova tela nakon ubistava i čak je za masovno ubistvo okrivio ubicu, ali je sledećeg dana priznao priznao da je on taj koji je ubio svoju porodicu.

„Zašto“ nikada nije razjašnjeno, pošto se njegova priča menjala tokom godina. Prvobitno je tvrdio da je čuo glasove. Kasnije je rekao da su mu pomagali i drugi članovi njegove porodice.

Kako je čovek mogao tako da ubije celu svoju porodicu, i kako bi to mogao sam da uradi, a da niko od njih to ne čuje, ustane iz kreveta i uzvrati? DeFeo je na suđenju proglašen krivim za ubistva i osuđen na 25 godina doživotnog zatvora. Tu je ostao do svoje smrti 2021.

Godinu dana kasnije, uselila se porodica Lutz

Godinu dana kasnije Džordž i Keti Luc, jeftino su kupili kuću, svesni strašne istorije kuće, i uselili se sa Ketino troje male dece. Kuću je prethodno blagoslovio sveštenik otac Ralf Pekoraro, koji je tvrdio da je čuo misteriozni dubok glas koji mu je govorio da izađe. Tada je rekao da ga je neviđena sila ošamarila, a kasnije su mu se stvorili plikovi na rukama.

Kada su se Lutzovi uselili, počele su da se dešavaju čudne stvari. Vrata bi se sama od sebe zalupila. Kreveti su se pomerali. Na tepihu se stvoria mulj. Čudni mirisi su dopirali i kuća bi ostajala izuzetno hladna bez obzira na to koliko su pokušavali da je zagreju.

Džordž je tvrdio kako se budio tačno u 3:15 ujutro svake noći, u isto vreme kada su se desila prethodna ubistva. Jedne noći, kada se probudio navodno je video Keti kako levitira iznad kreveta. Za manje od mesec dana života u novom domu, porodica je pobegla ne osvrćući se, ostavivši sve iza sebe.

Naravno, istraživači paranormalnog uključili su se u obilazak kuće a među njima je bio i slavni par Ed i Lorejn Voren. I ako nije videla ništa neuobičajeno, Lorejn je izjavila da "oseća prisustvo", rekavši za CNN u intervjuu iz 2005. da je ono što se dogodilo u kući „personifikacija zla koje se može ponovo privući u određenim situacijama.”

Da li je Prokletstvo bilo stvarno ili izmišljeno?

Istina je da su Lutzovi u kući živeli samo 28 dana i da su istražitelji posećivali kuću. Međutim, ne mogu se dokazati sve paranormalne tvrdnje ove porodice.

Mnogi smatraju da su Lutzovi pravili samo komercijalni poduhvat jer su navodno zaradili 300.000 dolara za knjigu. Postoji zaista mnogo tvrdnji da je to prevara zarad finansijske dobiti.

Treba napomenuti da nijedna druga porodica koja je od tada živela u kući nikada nije tvrdila da je tamo doživela natprirodne događaje. Ta kontroverza je, na kraju krajeva, ono što privlači svih ovih godina, jer ukleta kuća koja postoji u stvarnosti je za mnoge previše nerealna.

Samo Lutzovi znaju da li lažu ili ne. Ronald DeFeo nije lagao o tome šta je uradio. To se zaista dogodilo i postoji šest grobova da to i dokažu. Jedina misterija ostaje motiv jer je DeFeo uvek menjao svoju priču. Istinu je poneo s sobom u grob ostavivši misteriju koja intrigira milione već pola veka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs