20 GODINA JE LEŽALA U ZATVORU ZBOG UBISTVA SVOJE ČETVORO DECE: Kada je izašla na slobodu, svet je ZANEMEO

Ketlin je provela 20 godina u zatvoru tvrdeći da je nevina a onda je puštena na slobodu zbog ovih dokaza.

Lifestyle
11:04h Autor:
20 GODINA JE LEŽALA U ZATVORU ZBOG UBISTVA SVOJE ČETVORO DECE: Kada je izašla na slobodu, svet je ZANEMEO
Posle 20.godina Ketlin ponovo na slobodi, Foto: Handout / AFP / Profimedia

Ketlin Folbig pomilovana je nakon što su isplivali novi dokazi povodom ubistva njeno četvoro dece. Nekada je bila okarakterisana kao najgori serijski ubica Australije ali sada zvanično dokazano da nije ubila svoju decu.

Provela je 20 godina u zatvoru uporno tvrdeći da je nevina. Smatra da je ova odluka o pomilovanju trijumf nauke i istine jer je nedavna istraga navela naučnike da provere da li je smrt dece mogla doći i prirodnim putem.

Prvobitno je osuđena pod preptpostavkom da je ugušila svoje sinove Kejleba i Patrika kao i ćerke Saru i Loru. Najnoviji dokazi ukazuju na to da su deca zapravo umrla zbog jako retkih genetskih abnormalnosti.

Zahvalna je na slobodi: „Proteklih 20 godina bila sam u zatvoru. Zauvek ću misliti na svoju decu i tugovati za njima", rekla je ona u izjavi.

Takođe se po izlasku zahvalila prijateljima i svima onima koji su poslednjih godina vodili kampanju da se njen slučaj razmotri. „Bez njih ne bih preživela čitavo ovo iskušenje", rekla je ona.

Ovaj slučaj je opisan kao jedna od najvećih grešaka australijskog pravosudnog sistema. Folbig, koja je od početka tvrdila da je nevina, 2003. osuđena je na 25 godina zatvora.

Sva njena deca umrla su iznenadnom smrću u periodu od 1989. do 1999. godine, a bili su starosti između 19 dana i 19 meseci. Tužioci su tokom suđenja tvrdili da ih je ona ugušila, prenosi BBC. Prilikom nove istrage koju je predvodio penzionisani sudija Tom Bathurst, tužioci su zbog istraživanja o geneteskim mutacijama promenili shvatanje toga kako su se smrti dece odigrala.

Generalni tužilac Novog Južnog Velsa Majkl Dejli rekao je da postoji osnovana sumnja da Ketlin Folbig nije kriva. To je impliciralo da je guverner Novog Južnog Velsa potpisao potpuno pomilovanje i naredio da se ova žena odmah pusti iz zatvora.

Međutim to svakako ne poništava sve njene presude, to bi trebalo da bude odluka Krivičnog apelacionog suda. Ukoliko sudija Bathurst odluči da mu preda slučaj, proces bi mogao da potraje i do godinu dana. U slučaku poništenja presuda Ketlin bi čak mogla potencijalno da tuži vladu za miliosku odštetu.

"Nemoguće je shvatiti nepravdu koja je naneta Ketlin, zatim bol zbog gubitka dece i skoro dve decenije u zatvorima maksimalne bezbednosti", rekla je Reni Rego, advokat ove Australijanke.

Ketlin Folbig
foto: Handout / AFP / Profimedia

Suđenje koje se odigralo 2003. godine bilo je fokusirano na posredne dokaze, pre svega na njene dnevnike u kojima je pisala o svojoj borbi sa majčinstvom. Te dnevnike je policiji 1999. predao njen tadašnji suprug, koji je verovao da je njegova supruga kriva. Par se razdvojio 2000. godine. a advokati njenog supruga ukazali su da je neverovatno da četvoro dece iz jedne porodice umre prirodnom smrću.

Dnevnički zapisi u kojima ona opisuje kako tuguje zbog smrti svoje dece i kako je "proganja krivica zbog svih njih" činile su osnovu slučaja za tužioce. Sa druge strane, nije bilo fizičkih dokaza o gušenju ili bilo kakvim povredama dece.

U nedavnoj istrazi, stručnjaci su sugerisali da su dnevnici mehanizam suočavanja i da je malo verovatno da bi svo četvoro dece moglo biti ugušeno bez ikakvog traga.

Istraga, koju je vodio penzionisani sudija Tom Betharst, pokazala je da je svo četvoro dece moglo da umre prirodnom smrću a ključne dokaze je otkrio tim imunologa.

Naime došli su do okrića da su ćerke imale genetsku mutaciju - nazvanu CALM2 G114R - koja može da izazove iznenadnu srčanu smrt. Takođe su otkriveni dokazi da su njeni sinovi posedovali drugačiju genetsku mutaciju, povezanu sa iznenadnom epilepsijom.

Ketlin Folbig
foto: Handout / AFP / Profimedia

Folbig su na zatvorskoj kapiji sačekali prijatelji koji su godinama vodili kampanju za njeno oslobađanje. Apelovali su na privatnost kako bi mogla da nastavi sa svojim životom.

U Ketinom srcu nema mržnje, ona samo želi da živi životom koji je propustila poslednjih 20 godina i da nastavi dalje", rekla je jedna njena prijateljica.

Imamo četiri mala anđela koji su sad mrtvi. Imamo muža i ženu koji su izgubili jedno drugo. Žena koja je provela 20 godina u zatvoru i porodica koja nikada nije imala priliku da bude porodica. Ne biste bili čovek da nešto ne osećate“ jedan je od komentara nakon ove strasne tragedije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs