BILA JE MLADA I NAIVNA KAD JE UDAJOM ZA MULTIMILIONERA POTPISALA SMRTNU PRESUDU: Trpela je jezive muke, a onda nestala

Kao studentkinja udala se za milionera koji ju je ubio, ali to nije bio jednini zločin koji je počinio.

Lifestyle
22:42h Autor:
BILA JE MLADA I NAIVNA KAD JE UDAJOM ZA MULTIMILIONERA POTPISALA SMRTNU PRESUDU: Trpela je jezive muke, a onda nestala
Udala se za milionera koji ju je ubio, Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Njujorška studentkinja medicine Ketlin Mekormak nestala je bez traga 1982. godine - i iako se pretpostavlja da je mrtva, njeno telo nikada nije pronađeno. U noći 31. januara 1982, 29-godišnju Ketlin Mekormak odvezao je njen muž Robert Darst iz njihove kuće u Južnom Salemu u Njujorku do železničke stanice u Vestčesteru, a zatim se ukrcao na voz za Menhetn. Barem tako je ispričao Darst istražiteljima pet dana kasnije kada je prijavio nestanak svoje žene.

Darst je takođe dodao da je iste noći razgovarao sa Ketlin preko telefonske govornice, potvrđujući da je stigla u stan para na Menhetnu. Na osnovu njegovih informacija, policijska istraga o nestanku studentkinje fokusirala se prvenstveno na grad, piše allthatsinteresting.com

Međutim, Darst, multimilionski naslednik nekretnina, od samog početka je obmanuo vlasti, a Ketlin nikad nije bila pronađena.

Imali su veoma turbulentan brak

Problemi u braku nažalost su doveli do nestanka nesrećne žene.

Ketlin Keti Mekormak rođena je 15. juna 1952. u blizini Njujorka, gde je i odrasla. Bila je veoma vredna i ambiciozna devojka, dok je tokom srednje škole obavljala honorarne poslove. Imala je samo 19 godina kada je upoznala svog budućeg muža Roberta Darsta, 28-godišnjeg sina bogatog magnata za nekretnine.

Bilo je to 1971. godine kada su Ketlin i Darst prvi put počeli da se zabavljaju, prema The New York Times-u. Nakon samo dva sastanka, Darst je ubedio Ketlin da se preseli u Vermont sa njim kako bi mu pomogla da vodi prodavnicu zdrave hrane. Međutim, par nije dugo ostao u Vermontu i ubrzo se vratio u Njujork.

Venčali su se 1973. i putovali u razne zemlje širom sveta pre nego što su se vratili u Njujork. Tamo su se redovno zabavljali u klubovima kao što je Studio 54, prisustvovali prestižnim društvenim događajima i mešali se u bogato društvo grada. Ali iako je brak Ketlin i Darsta u početku možda izgledao kao san, ubrzo je postao noćna mora.

Ketlin je 1976. saznala da je trudna, ali umesto da Robert to saznanje dočeka sa radošću, on ju je naterao da abortira. Njena porodica je tek godinama kasnije saznala, i to iz njenog dnevnika, da ju je polio vodom po glavi na putu do intervencije, koju Ketlin zapravo nije ni želela.

U dnevniku je takođe zabeležila da ju je Robert nekoliko puta tokom braka "šamarao i udarao". Takođe, malo pre nestanka njena porodica je bila svedok Robertovog nasilnog, agrersivnog ponašanja - povukao ju je za kosu samo zato što nije želela da napusti zabavu.

Rodbina ju je dugo ubeđivala da napusti Darsta i da ga prijavi. Međutim, rekla je da se plaši da to učini. Ali iako je ostala u braku sa svojim mužem, postepeno je počela da sledi svoje snove odvojeno od njega, upisavši školu za medicinske sestre, a zatim i medicinsku školu. Bila je samo nekoliko meseci od diplomiranja kada je nestala.

Početak istrage o nestanku studentkinje

Suprotno prvobitnoj Darstovoj izjavi policij, Ketlin Mekormak nikada nije stigla do Menhetna. Međutim, neki radnici u stanu para u gradu pogrešno su verovali da su te noći videli Ketlin, što je zakomplikovalo stvari.

Takođe, navodno je telefonirala svom medicinskom fakultetu nakon njenog nestanka. Navodno je rekla da neće doći na predavanja narednog dana (policija je naknadno iznela stav da je poziv najverovatnije uputila Darstova bliska prijateljica).

Robert Darst
foto: Profimedia

Sve je ukazivalo na to da je Darst umešan u nestanak. Komšinica iz zgrade na Menhetnu, u kojoj su supružnici imali stan, tvrdila je da se Ketlin jednom popela na njenu terasu, da je lupala po prozoru i molila da uđe jer ju je muž "prebio, da ima pištolj i da se plaši da će pucati u nju". Takođe, domaćica ovog bračnog para u njihovoj kući u Južnom Salemu pokazala je vlastima malu količinu krvi koju je ponašla u mašini i rekla da joj je Darst naložio da izbaci neke od Ketinih ličnih stvari brzo nakon njenog nestanka.

Pored toga, domaćica u kući para u Južnom Salemu pokazala je vlastima malu količinu krvi koju je pronašla u mašini za pranje sudova i rekla istražiteljima da joj je Darst naredio da izbaci neke od ličnih stvari njegove supruge nakon što je nestala.

U međuvremenu, njena porodica i prijatelji sproveli su sopstvenu istragu dok su je očajnički tražili. Njeni rođaci su otkrili njen dnevnik, koji je govorio o godinama zlostavljanja koje je pretrpela od strane Darsta, kao i o sumnjama u vanbračne veze. A njeni prijatelji su pronašli sumnjive beleške u Darstovom smeću u njegovoj kući u Južnom Salemu, od kojih je na jednoj pisalo: "gradska deponija, most, kopa, čamac, drugo, iznajmljivanje lopata, automobila ili kamiona".

Ipak, policija je nastavila da se fokusira prvenstveno na Menhetn tokom potrage i nije reagovala na sumnje da je Darst umešan u nestanak. Istragu su dodatno zakomplikovale izjave njegove bliske prijateljice i nezvaničnog portparola Suzan Berman.

Bermanova je u to doba bila poznata autorka i smatrala se pouzdanom osobom sa integritetom. Ona je izrekla niz tvrdnji koje su upućivale na to da je Ketlin pobegla sa drugim muškarcem, a kako su zaista i Mekormakova i Darst imali afere tokom svog braka, njena priča nije zvučala neverovatno. Ubrzo je slučaj postao beznadežan, jer policija nije mogla da uđe u trag Ketinom telu.

Osam godina posle Ketinog nestanka, Darst je uspeo da dobije razvod uz pomoć tvrdnji da je "napušten supružnik" i da "nije dobio nikakav poziv ni poruku" od svoje nestale supruge od trenutka kada je napustila Južni Salem.

Kako se Robert Durst sakrio - a zatim bio povezan sa dva odvojena ubistva

Slučaj Ketlin Mekormak ponovo je otvoren 2000. godine, 18 godina nakon njenog nestanka. Okružni tužilac okruga Vestčester Žanin Pro, čvrsto je verovala da je Ketlin ubijena, pa su istražitelji otvorili dosije. Iako Darst i dalje nije bio optužen za nestanak svoje supruge, odlučio je da se tog novembra pritaji.

Kao naslednik multimilionske imperije, imao je sasvim dovoljno novca i resursa da nestane bez upozorenja, pa je pobegao, kako se kasnije ispostavilo, u Galveston u Teksasu. Tamo je iznajmio jeftin stan i prerušio se u nemu ženu Doroti Siner.

Zatim, u decembru iste godine, Darstova prijateljica Berman pronađena je ubijena u svojoj kući u Kaliforniji. Upucana je u potiljak – ubrzo nakon što su joj istražitelji došli u vezi sa slučajem Ketlin. (Sada se veruje da je Berman nameravala da sarađuje sa policijom i da im kaže sve što je znala). Nakon što je njeno telo otkriveno. policijska uprava Beverli Hilsa dobila je misterioznu belešku o njenoj smrti, koja je uključivala samo njenu adresu i reč "leš". Sumnja je isprva pala na njenog stanodavca, poslovnog menadžera i lica iz sveta kriminala, s obzirom da njen otac bio šef mafije u Vegasu. Iako se pojavilo i Darstovo ime, on u početku nije bio optužen ni za šta.

Ali tada je još jedna osoba bliska Darstu pronađena ubijena: njegov komšija u Galvestonu Moris Blek. U septembru 2001. raskomadani torzo i udovi Bleka Morisa pronađeni su kako plutaju u vrećama za smeće. Ovog puta, Darst je uhapšen i osumnjičen za jezivo ubistvo. Međutim, istog dana je položio kauciju od 300. 000 dolara i napustio zatvor. Zatim je proveo oko sedam nedelja u bekstvu, dok ga vlasti nisu pronašle u Pensilvaniji i to u trenutku dok je pokušavao da opljačka prodavnicu. Darst je na kraju priznao da je ubio i raskomadao Bleka, ali je proglašen nevinim 2003. jer je tvrdio da je sve učinio u samodbrani. Sada se veruje da je Blek postao sumnjičav prema Darstovom prerušavanju i da je možda otkrio njegov pravi identitet.

Robert Darst
foto: Profimedia

Pad Roberta Darsta i priznanje ubistva

Da je Robert Darst ćutao nakon što je dobio oslobađajuću presudu, možda bi ostao doživotno slobodan. Ali, nije mogao da odoli, a da 2010. ne kontaktira režisera Endrjua Jareckog koji je tada objavio film "All Good Things" o Darstovom životu. Milioner je rekao da želi da se snimi novi dokumentarac u kome bi on izneo svoju stranu priče i Jarecki se složio sa tim.

Tokom snimanja dokumentarne serije "The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst", čija je produkcija trajala nekoliko godina, pojavili su se upečatljivi novi dokazi u slučaju Suzan Berman. Njen posinak, Sareb Kafman , dao je ekipi filma rukom pisano pismo koje je Darst napisao Suzan. Rukopis je imao upadljivu slučnost sa pismom na kome je pisala reč "leš" koje je stiglo policiji posle Suzaninog ubistva, uključujući čak i pogrešno napisano "Beverli Hils".

Darst je negirao da je napisao to pismo, ali je priznao da je lagao detektive na početku slučaja Ketlin Mekormak, kako bi skinuo policiju sebi s vrata. Ali možda je njegovo najšokantnije priznanje došlo sasvim slučajno, tačnije izrekao ga je dok je verovao da su mikroofni isključeni na snimanju finalne epizode dokumentarca. "Šta sam, dođavola, uradio? Sve sam ih pobio, naravno. Evo ga, uhvaćen si", promrmljao je dok je bio u kupatilu.

On je uhapšen 14. marta 2015, samo dan pre emitovanja poslednje epizode "Jinxa". Darst je konačno proglašen krivim za ubistvo Bermanove i osuđen je na doživotni zatvor. Nekoliko dana nakon presude, on je optužen i za ubistvo svoje prve supruge, Ketlin Mekorman. U tom mometu, prošlo je skoro 40 godina od trenutka kada je nestala. Međutim, pre nego što je suđenje uopšte otpočelo, preminuo u je zatvoru u 78. godini u januaru 2022.

Do danas, vlasti još uvek ne znaju tačno kako je Mekormakova ubijena ili gde se nalazi njeno telo. Verovatno nikada neće ni biti pronađeno.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs