TRAGIČNA PRIČA NAJRUŽNIJE ŽENE NA SVETU: Bolest je unakazila, a postala je predmet podsmeha kako bi prehranila decu

Meri En Bevan proglašena je za najružniju ženu na svetu, a njena životna priča ostavlja bez daha.

Lifestyle
Autor:
TRAGIČNA PRIČA NAJRUŽNIJE ŽENE NA SVETU: Bolest je unakazila, a postala je predmet podsmeha kako bi prehranila decu
Životna priča najružnije žene na svetu, Foto: Wikipedia / Mary_Ann_Bevan

Ovo je priča o tome kako je Meri En Bevan postala "najružnija žena na svetu", kako bi izdržavala sebe i svoju porodicu.

Meri En Bevan nije uvek bila "ružna". Rođena i živela na londonskoj periferiji krajem 19. veka, a izrasla je u privlačnu mladu ženu.

Sve se promenilo kada su počeli da se manifestuju simptomi retke bolesti koja je njeno lice izobličila do neprepoznatljivosti.

Rani život Meri En Bevan

Meri En Vebster je rođena 20. decembra 1874. u velikoj porodici na istoku Londona. Postala je medicinska sestra 1894. i udala se za Tomasa Bevana, farmera iz okruga Kent, 1903. godine.

Bevanovi su imali srećan život i brak i imali su dva sina i dve ćerke. Nažalost, Tomas je iznenada umro 1914. godine, ostavljajući Meri sa četvoro dece da izdržava porodicu sa malim prihodima.

Nedugo nakon što je izgubila muža, počela je da dobija simptome akromegalije, poremećaja koji karakteriše prekomerna proizvodnja hormona rasta u hipofizi.

Akromegalija je retko stanje i danas može da se leči ako se otkrije dovoljno rano. Međutim, tokom ranog 20. veka, Meri En nije imala načina da leči ili spreči to stanje. Njeno lice, šake i stopala ubrzo su se promenili do neprepoznatljivosti.

"Najružnija žena na svetu"

Nekoliko godina kasnije, jedna poznanica joj je rekla da se organizuje takmičenje za "Najružniju ženu". Meri En se nije uvredila, prijavila se na takmičenje i - pobedila.

Njena pobeda privukla je pažnju vlasnika putujućeg cirkusa. Znala je da će se njeno stanje samo pogoršavati, što će joj dodatno otežati da nađe i zadrži posao, sa čime je već imala problema. Odlučila je da svoj izgled iskoristi za dobrobit svoje dece.

Zaposlila se u putujućem cirkusu, imala je redovnu platu i putovala je širom Britanije. Nakon što je agentu poslala fotografiju napravljenu posebno za tu priliku, Meri En je pozvana da se pridruži postavi zabavnom parku Drimlend na Koni Ajlendu, tada jednoj od najvećih lokacija na svetu gde su se izvodile cirkuske predstave.

Predstaviti nju kao atrakciju bila je ideja Vilijama H. Rejnoldsa i Semjuela V. Gumperca, ličnosti koje su obeležile istoriju cirkuskih predstava, koji su kasnije radio sa Harijem Hudinijem.

Nastupala je u takozvanom cirkusu nakaza zajedno sa Čovekom sam lavljim licem, Zipom Pinhedom (čovek sa kosom glavom) i Tetoviranom damom. Posetioci "zemlje snova" mogli su da gledaju u funte postavljene na njene ogromne šake.

Meri En se dostojanstveno držala tokom ponižavajućeg programa. Smeškala se i prodavala razglednice sa svojim likom na njima.

Kako su godine prolazile, Meri En Bevan je sve više privlačila publiku, pa čak i nastupala sa čuvenim Ringling Bros. and Barnum & Bailey show.

Ostvarila je svoj cilj i obezbedila decu: za samo dve godine nastupa u Njujorku zaradila je 20.000 funti, što bi danas otprilike bilo 1,6 miliona dolara.

Bevan je imala prijatelje i u cirkusu, ali i van njega, a nalazila je vreme i za ljubav. Dok je nastupala u Medison Skver Gardenu 1929. godine, započela je romansu sa čuvarom žirafe poznatim kao Endrju.

Uprkos komentarima da je šminka na njenom licu neprikladna, ona je posećivala kozmetički salon u Njujorku gde je išla na manikir i feniranje.

Meri En je uprkos poslu koji je podrazumevao svakodnevno ponižavanje, živela dostojanstveno i srećno. Radila na Koni Ajlendu do smrti. Umrla je 59. godini 26. decembra 1933. Njeno telo je vraćeno u Veliku Britaniju kako bi bila sahranjena na groblju Brokli i Lejdivel u jugoistočnom Londonu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs