ZASADI DRVO: Stigli smo do pola miliona!

Na površini od hektar i po zaposleni u AMG i dm drogerie markt sa svojim porodicama zasadili su čak četvorocifreni broj sadnica hrasta sladuna i cera u Maloj Moštanici i time stigli do 500.000 posađenih sadnica od početka projekta

Lifestyle
Autor:
ZASADI DRVO: Stigli smo do pola miliona!
Foto: Kurir

Zrno po zrno - pogača, sadnica po sadnica - pola miliona zasađenih sadnica!

Nalik na nekadašnje mobe, zaostavštinu još iz prošlog veka, kada su se ljudi okupljali kako bi komšijama pomagali u bržem obavljanju nekog posla, tako slično danas - zaposleni u kompanijama „Adrija medija grupa“ i dm drogerie markt s nestrpljenjem su čekali da zasuču rukave na sadnji koju za zaposlene obe kompanije i njihove porodice organizujemo jednom godišnje u okviru projekta „Zasadi drvo“. Ovoga puta ne pomažemo komšiji ili prijatelju, već je pomoć potrebna prirodi koja nas okružuje. I red je da joj se odužimo zajedničkim radom.

Koliku važnost pridajemo sadnji najbolje pokazuje činjenica da se toga dana s najdražim osobama - članovima porodice i prijateljima trudimo da unapređujemo životnu sredinu.

„Sadno“ iskustvo

I baš tako. Mala Moštanica je prošle subote, tačno na nekih desetak minuta vožnje od šumske uprave „Lipovica“, vrvela od ljudi. Tu su radnici JP „Srbijašume“ da daju instrukcije, demonstriraju kako se sadi, ali mi se već iskusno grupišemo u radne jedinice, grabimo motike i ašove i raspoređujemo sadnice.

- Lako je vama kad imate „sadnog“ iskustva! - dovikuje neko.

- Da znate, sadne jame su kopane svrdlom, pa je potrebno da pre stavljanja sadnice malo zemlje odvadite - daje nam konkretna uputstva šef šumske uprave „Lipovica“ Nemanja Aleksić.

Grabimo trogodišnje sadnice, hvatamo svoj red i krećemo. Teren je pomalo brdovit, pa sadimo odozgo prema dole.

„Šef“ naše male radne jedinice Momo procenjuje da ćemo ovde za sedam-osam godina imati šumu.

- Primiće se sto posto! Ranije je ovde bila sastojna crnog bora, ali njemu ne odgovara ovaj teren, pa se šuma osušila. Sladun i cer su pun pogodak na ovom staništu, jer mu geografski pripadaju - uverava nas Momo i podseća na prethodnu uspešnu veliku sadnju pre oko godinu dana u Bečmenu.

Njegov kolega, takođe jedan od radnika JP „Srbijašume“, u drugom redu svojoj ekipi savetuje:

- Mora dobro da se ugazi zemlja oko sadnice, da vazduh ne može da prođe!

Zasadi drvo
foto: Kurir

Kvalitet pre svega

Sunce nas je počastilo, velikodušno spušta svoje zrake ka nama.

Ambasador projekta „Zasadi drvo“ Cveće Miljković stigao je na lokaciju među prvima. Nismo iznenađeni. Ovaj čovek ne propušta nijednu sadnju širom Srbije. Kaže, trudi se da svojim primerom podstakne decu da od malih nogu shvate koji je značaj sadnje. A dece je danas ovde barem desetak.

- Važno je da decu učimo da sade, jer znam da ako zasade svoje drvo, da će ga gajiti i čuvati. Gde god nađeš zgodno mesto, ti drvo posadi, a drvo je blagodarno, pa će da nagradi - to bih ja poručio njima - kaže Cveće.

Redovi sa zasađenim sadnicama, kako vreme odmiče, samo se nižu. Sedam grupa po šest-sedam volontera, ne zna se ko je vredniji i brži. Sve se plavi.

- Jeste li čuli šta su nam šumari na početku rekli - što je brzo, to je i kuso. Kod sadnje je najvažniji kvalitet, da bude sve po propisu - upozorava jedan od volontera.

Ipak, dovoljno nas je, pa posao ide lako. Nije ni podne, a već je dve trećine posla završeno. Još malo pa gotovo.

Četvorocifren broj posađenih sadnica i dan proveden u prirodi s kolegama i članovima porodice zaposleni dveju kompanija dugo će pamtiti. Osim toga, kako kažu, dali su primer svojoj deci i veruju da će inspirisati i druge građane da se uključe u sadnju.

Za buduće generacije

Ana Aleksić, članica uprave kompanije „Adrija medija grupe“, izrazila je zadovoljstvo zbog ostvarenih rezultata i pozvala građane da se uključe u projekat.

- Impozantna brojka od pola miliona novih sadnica, zasađenih na više od 300 lokacija širom Srbije, potvrda je da je „Zasadi drvo“ jedna od najvećih inicijativa pošumljavanja u našoj zemlji. Veoma smo ponosni što smo u prethodne četiri godine posadili brojne nove šume i ozelenili 13 gradova, ali i što smo, zahvaljujući snazi naših medija, dali značajan doprinos podizanju svesti o značaju životne sredine i njenog očuvanja.

Akcijom „Zasadi drvo“ smo pokazali moć zajedništva i nepregledne mogućnosti koje otvara saradnja partnera okupljenih oko zajedničkog cilja. Zahvalni smo svima koji su deo naše „Zasadi drvo“ priče, a posebno smo ponosni na motivisanost i posvećenost naših zaposlenih, partnera i brojnih građana volontera, koji su dali lični doprinos za zeleniju i zdraviju budućnost svih nas i budućih generacija. Verujemo da je „Zasadi drvo“ inspirisalo i druge organizacije da se angažuju na isti ili sličan način, te da smo doprineli pokretanju talasa sadnje. Podržavamo sve koji aktivno rade na promociji i implementaciji zelenih ideja, a i ovom prilikom pozivamo građane da nam se pridruže u našoj misiji da Srbiju učinimo zelenijom i zdravijom - poručila je Ana Aleksić.

Zasadi drvo
foto: Kurir

Brojne aktivnosti za decu

Na Dan šuma rođeno 205 beba, sadimo za njih

l U okviru velike sadnje posadili smo i 205 sadnica koje smo posvetili svim bebama rođenim u Srbiji prošle godine na Svetski dan šuma - 21 marta.

Nakon toga, u okviru projekta „Zasadi drvo“ planiramo još aktivnosti posvećenih najmlađima. Ove nedelje nastavljamo tradicionalnu akciju „Gledaj kako rastemo“. Prvaci u svim osnovnim školama u Srbiji dobijaju svoje sadnice, imaju čas u prirodi i zajedno sa svojim nastavnicima sade te sadnice. Nakon toga, organizovaćemo i radionice u vrtićima na kojima ćemo praviti hotele za pčele i medne vrtove.

Zasadi drvo
foto: Kurir

Zahvalni svima

Alexandra Olivera Korichi, direktorka dm Srbija i Severna Makedonija, jedne od najosvešćenijih kompanija kada je reč o ekologiji, podelila je svoje utiske ovim povodom.

- Sa svakom novom sadnjom raste osećaj ponosa kod svih nas u kompaniji dm zbog svakog postignutog rezultata u okviru projekta „Zasadi drvo“ i zbog činjenice da već četvrtu sezonu zaredom svakodnevno dokazujemo da je moguće pokrenuti masovnu ekološku inicijativu za izgradnju zdravije životne sredine. Neverovatan broj od pola miliona posađenih sadnica je dokaz da mi, ljudi, još možemo mnogo toga da vratimo prirodi. Mnogo radosti, entuzijazma i ljubavi prema našoj zajednici uloženo je u ovaj projekat i uverena sam da je to najbolji način da kao društvo radimo velike stvari. Uz podršku naših institucionalnih partnera, zaposlenih, njihovih porodica, brojnih volontera i javnih ličnosti, posadili smo zelene oaze širom Srbije i pokazali da svaki pojedinac ima priliku da pomogne našoj planeti da diše zdravije. Zato zahvaljujemo svima koji su pružili doprinos ovoj inicijativi, posebno našim koleginicama i kolegama, koji su prepoznali da snagom zajedništva možemo da udahnemo novi život prirodi. Sa istim ciljem i entuzijazmom nastavljamo dalje, stvarajući nove šume, koje imaju nemerljiv značaj u životu naše lepe zemlje - navela je Alexandra Olivera Korichi.

Jelena Vukić

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs