JAVNO JE OSRAMOTILI, A NJENA DELA ZABRANILI. ŠTA JE URADILA MIR JAM DA ISPROVOCIRA VLAST? Vest o njenoj smrti bila tajna

Zvali su je "Srpska Džejn Ostin", njene romane smo čitali sa velikim uživanjem, ali ni jedna žena nije znala kako je stvarno živela Milica Jakovljević koja je svoja dela objavljivala pod pseudonimom Mir Jam

Lifestyle
09:20h Autor:
JAVNO JE OSRAMOTILI, A NJENA DELA ZABRANILI. ŠTA JE URADILA MIR JAM DA ISPROVOCIRA VLAST? Vest o njenoj smrti bila tajna
Foto: Wikipedia / Mir-Jam

Najpoznatija srpska spisateljica svakako je Milica Jakovljević koja je književna dela objavljivala pod pseudonimom Mir Jam.

Nije bilo kuće u bivšoj Jugoslaviji koja nije imala barem jednu knjigu od Mir Jam, dok je većina čuvala i ceo komplet u tvrdom povezu.

Ovih dana uživamo gledajući seriju "Greh njene majke" snimljen po istoimenom romanu Milice Jakovljević, pa se prisećamo života ove plodonosne književnice.

Milica Jakovljević rođena je u Jagodini 22. aprila 1887. godine. Detinjstvo i mladost provela je u Kragujevcu. Posle Prvog svetskog rata se preselila u Beograd, kako bi započela karijeru kao novinarka u "Novostima" kao jedna od retkih žena u poslu.

Zamislite samo šta je sve Milica postigla kada je mogla sama da živi u sred Beograda i da radi i sebe izdržava u periodu kada su žene bile najviše domaćice?

Sedeći sama u Molerovoj ulici, u svom stanu Milica je pisala o ljubavi, o savršenim brakovima, o čistim i ne iskvarenim ljudima. Njena popularnost je vrtoglavo rasta. Žene su uzdisale nad njenim likovima, dok su muškarci krišom čitali njena dela.

Za to vreme velike popularnosti Mir Jam nije "poletela". I dalje je živela povučeno, skromno, nije imala udvarače, momke, ni ljubavnike...

Iz tog perioda zapisana su sećanja da je često "šetala zanosna u ljubičastoj pelerini, doterana i negovana, sa dugim loknama, lepa i smerna Mir Jam, patrijahalna devojka iz dobre kuće." Bila je obrazovana: tečno je govorila ruski i francuski.

Zašto nije našla muža? Sigurno je imala udvarače. Zašto se nikad nije udala i zašto nije dozvolila da je zaštiti ime budućeg muža?

U isto vreme dok je pisala divne ljubavne romane u kojima su ljudi nalazili razbibrigu, Milica je bila i veliki aktivista za ženska prava. Njen tekst "Treba li podići ženi spomenik", bio je izuzetno zapažen.

Da li je to bilo ono što je smetalo vlastima? Milica je počela da "talasa" ustajalu atmosferu svakodnevnice?

Mnogi su je kritikovali i osporavali, uz argumente da njen rad nije mogao da se meri sa muškim autorima tog vremena. Često su je upoređivali sa bratom, poznatim piscem Stevanom Jakovljevićem, autorom "Srpske trilogije". Njegova odiseja koja je opisala srpskog vojnika kao pravog pobednika u Velikom ratu donela mu je tutulu autora prvog srpskog bestselera.

Posle Drugog svetskog rata, Milica je bila gurnuta u stranu i osramoćena, navodno jer tokom okupacije nije radila, a prema tadašnjim pravilima, novinar koji šest meseci bude nezaposlen gubi status novinara. Tako je Milica bezuspešno pokušavala da se zaposli ili da dobije penziju. Bila je napuštena i osramoćena, a njene knjige zabranjene.

"Neki drugovi ne pišu borbeno, onako kako naša stvarnost zahteva. Oni ne pišu komunistički, pišu buržujski sentimentalno i sladunjavo, kao Mir Jam," kritikovao je "revolucionarni pesnik“ Oskar Davičo na sednici Saveza književnika Jugoslavije.

Umrla je 22. decembra 1952. godine od zapaljenja pluća, a vest o njenoj smrti nisu objavile ni jedne novine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs