Istinita priča

ZVALI SU GA ZVER - SKRIVAO SE POD MASKOM I SILOVAO KOGA JE STIGAO: A onda je policija saznala nešto još jezivije

Skandalozna i jeziva priča o Edvardu Pejznelu, serijskom silovatelju koji se godinama ismevao policiji, dok ga banalan prekršaj nije odao

Lifestyle
Autor:
ZVALI SU GA ZVER - SKRIVAO SE POD MASKOM I SILOVAO KOGA JE STIGAO: A onda je policija saznala nešto još jezivije
Foto: Profimedia

Edvard Pejznel je počinio više od deset silovanja i napada na Kanalskim ostrvima između 1957. i 1971. godine, učvrstivši svoje mesto u analima pravog zločina kao "Zver iz Džersija".

Više od decenije, stanovnici udaljenog Kanalskog ostrva u Džersiju plašili su se da će pronaći maskiranog uljeza u svojim domovima. U to vreme nije bilo alarmnih sistema i gotovo da nije bilo policajaca u blizini. Kućni telefoni su onesposobljeni tako što im je presecan kabl. Zbog toga što je bilo lako i jednotsavno upasti u nečiji dom, preko desetine žena i dece susrelo se sa osobom poznatom kao "Zver iz Džersija".

Sa maskom koja je podsećala na rastopljenu kožu, bezosećajni napadač je silovao i zlostavljao više od 13 ljudi između 1957. i 1971.

Najuznemirujuće je bilo ono što je policija zatekla ispod maske - tamo se krio "normalan" porodičan čovek.

Edvard Pejznel je imao 46 godina. Nije imao istoriju nasilja i živeo je sa svojom ženom Džoan i njenom decom. Čak se za Božić obukao kao Deda Mraz za siročad iz hraniteljskih porodica.

Nakon 14 godina napada i podrugljivkih pisama policiji, konačno je uhvaćen pukim slučajem - ostavljajući tragove satanizma za sobom, piše allthatsinteresting.

Upoznajte Edvarda Pajnela, "zver iz Džersija"

Edvard Pejznel je rođen 1925. Dok su tačan datum i lokacija njegovog rođenja nejasni, Britanac dolazi iz imućne porodice. On je jedva bio tinejdžer kada je Ujedinjeno Kraljevstvo objavilo rat Nemačkoj 1939. godine i u jednom trenutku je bio nakratko zatvoren zbog krađe hrane koju je dao porodicama koje su izgladnele.

Pejznelovi zločini počeli su početkom 1957. godine, mnogo pre nego što je dobio svoj zloglasni nadimak ili obukao masku Zveri iz Džersija. Sa šalom preko lica, 32-godišnjak je prišao mladoj ženi koja je čekala autobus i vezao joj konopac oko vrata. Odvukao ju je na obližnju njivu, silovao i pobegao.

Ciljanje na autobuske stanice i korišćenje izolovanih polja postalo je njegov modus operandi. Pejznel je u martu na isti način napao 20-godišnju ženu. Ponovio je to i u julu, a zatim ponovo u oktobru 1959. Sve njegove žrtve su opisale svog napadača kao da ima određen smrad. U roku od godinu dana taj "miris" se proširio po kućama.

Bio je Dan zaljubljenih 1960. kada se dvanaestogodišnji dečak probudio i pronašao muškarca u svojoj spavaćoj sobi. Uljez je koristio konopac da ga istera napolje i u obližnje polje kako bi ga sodomizirao. U martu je žena na autobuskoj stanici pitala muškarca parkiranog u blizini da li može da je odveze. Pejznel ju je odvezao na polje i silovao.

Sledeći cilj mu je bila vikendica 43-godišnje žene. Probudila ju je buka u 01:30. Ona je pokušala da pozove policiju, ali Pejznel je prekinuo telefonske linije. Iako je Pejznel nasrnuo na nju, žena je uspela da pobegne i nađe pomoć. Vratila se u kuću sa ljudima koji su hteli da joj pomognu, ali nesrećna žena je samo našla svoju 14-godišnju ćerku - silovanu.

Pejznel je u ovom trenutku počeo da cilja isključivo na decu, napadnuvši spavaću sobu 14-gdišnjakinje u aprilu. Probudila se i zatekla ga kako je posmatra iz senke, ali je vrisnula tako glasno da je pobegao. U međuvremenu, osmogodišnji dečak je u julu odveden iz svoje sobe i silovan na polju, a onda ga je Pejznel vratio nazad kući.

Potrajalo je dovoljno dugo, ali je policija počela da ispituje sve stanovnike sa krivičnim dosijeima. Sa 13 njih, uključujući Pejznela , koji su odbili da daju otiske prstiju, lista osumnjičenih se suzila. Policija je verovala da je ribar po imenu Alfons Le Gasteloa njihov čovek, iako je jedini dokaz koji su imali bio da je on poznati ekscentrik.

Sa Le Gasteloisovim imidžom u novinama, osvetnici su ubrzo zapalili njegovu kuću. Le Gasteloa je zauvek napustio ostrvo, nakon čega su se napadi Zveri iz Džersija nastavile - a psihopata sa maskom je do aprila 1961. silovao i sodomizirao još troje dece.

U međuvremenu, Pejznel je volontirao u domovima za napuštenu decu. On i njegova supruga su čak uzeli neku decu, a Pajznel je kasnije optužen da je zlostavljao i osoblje i siročad kojima je do tada kao pomagao. Iako ništa od toga nikada nije prijavljeno, Skotland Jard je konačno počeo da pomaže lokalnoj policiji sa profilom svog osumnjičenog.

Tada je se procenjivalo da je silovatelj imao između 40 i 45 godina, te da je nosio ili masku ili šal. Užasno je smrdeo i napao je između 22 sata i 3 sata ujutru tako što je upadao u kuće kroz prozore spavaćih soba i koristio baterijsku lampu. Zanimljivo je da je Zver iz Džersija ubrzo nestala - da bi se vratila 1963.

Hapšenje

Posle dve godine tišine, Zver sa Džersija se ponovo pojavila. Između aprila i novembra 1963. silovao je i sodomizirao četiri devojčice i dečake koje je oteo iz njihovih spavaćih soba. Dok je ponovo nestao na još dve godine, u policijskoj stanici u Džersiju se 1966. pojavilo pismo, koje je ismevalo rad policije.

Krivio je istražitelje zbog nesposobnosti, dok je ponosno pisao kao je počinio savršen zločin. Takođe je naveo da će još dve osobe biti žrtve. Tog avgusta, petnaestogodišnja devojčica je oteta iz svog doma, silovana i prekrivena ogrebotinama.

Ista stvar se dogodila 14-godišnjem dečaku u avgustu 1970. godine — i dečak je rekao policiji da je napadač nosio masku. Na sreću, maska Zveri iz Džersija nikada više nije bila obučena, pošto je 46-godišnji Pejznel 10. jula 1971. zaustavljen zbog prolaska na crveno svetlo u ukradenom automobilu u okrugu Sent Helijer.

Policija je unutra pronašla crnu periku, gajtane, traku i zloslutnu masku. Pejznel je nosio kabanicu sa ekserima zakačenim na manžetne i ramena, a na sebi je imao baterijsku lampu.

Pretresom njegovog doma pronađena je skrivena soba sa fotografijama lokalnih imanja, mačem i oltarom prekrivenim knjigama o okultnoj i crnoj magiji. Suđenje Pejznelu počelo je 29. novembra. Bilo je potrebno samo 38 minuta većanja da ga porota proglasi krivim.

Osuđen po 13 tačaka optužnice za silovanje, seksualni napad i sodomiju protiv šest svojih žrtava, osuđen je na 30 godina zatvora. Uznemirujuće je to što je Edvard Pejznel pušten zbog dobrog ponašanja 1991. godine, ali je umro od srčanog udara tri godine kasnije. I dan danas dokazi o njegovom zlostavljanju u raznim dečijim domovima izlaze na površinu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs