NEVEROVATNA PRIČA

RUŽA JE NAJTRAŽENIJA ŽENA NA FBI LISTI VEĆ 5 GODINA: Izvela je prevaru veka, smislila savršenu laž i "uzela" milione

Neverovatna priča o bugarki koja je izvela prevaru veka intrigira javnost. Sad se svi pitaju: Gde se krije Ruža?

Lifestyle
14:38h Autor:
RUŽA JE NAJTRAŽENIJA ŽENA NA FBI LISTI VEĆ 5 GODINA: Izvela je prevaru veka, smislila savršenu laž i "uzela" milione
Ruja Ignatova, Foto: Profimedia

Bugarka Ruja Ignatova je nedavno dospela na FBI listu najtraženijih lica, a za ovom "kraljicom kriptovaluta" traga se već nekoliko godina unazad. Kako je žena koja stoji iza jedne od najvećih i najočiglednijih prevara mogla da izađe iz aviona u Grčkoj i da jednostavno nestane? Mnogi se to pitaju, kao i gde je nestalo 4 milijardi dolara koje je ukrala preko OneCoin-a, svoje lažne kriptovalute. Svoju teoriju o tome šta se dogodilo sa Ignatovom je podelio čovek koji je poslednjih godina istraživao njen život.

Ignatova je nestala u Atini 2017. godine. Tada su je tražile međunarodne agencije za borbu protiv kriminala koje su istakle da je ona koristila OneCoin da izvede prevaru koja je po obimu i smelosti ličila na Ponzijevu šemu Bernija Medofa, piše Nova.

Ona je 2019. godine optužena po pet tačaka optužnice, uključujući i zaveru da se izvrši prevara kao i pranje novca. U četvrtak je stavljena na listu FBI „10 najtražnijih lica“ – postavši tako jedina žena na toj listi. Ponuđena je i nagrada od 100.000 dolara za bilo koju informaciju koja bi dovela do njenog hapšenja.

Ruja Ignatova
foto: Profimedia

Upitan zašto je potraga za ovom ženom odjednom pojačana, portparol FBI odgovara: „Mislimo da je javnost u najboljoj poziciji da pruži informacije o njenom boravištu i aktivnostima“. I dok se o tome gde se ona krije samo nagađa, niko zapravo ne zna sa sigurnošću gde je Ignatova, kao ni to da li još uvek živa.

Džejmi Bartlet, čija je istraga privukla globalnu pažnju na priču Ignatove, rekao je da je saopštenje FBI-ja u četvrtak povećalo šanse da ona bude uhvaćena. On je sada u tekstu u Dejli mejlu podelio svoju teoriju o tome šta se dogodilo sa Ignatovom.

"Na osnovu stotina izvora uključujući insajdere u svetu luksuznih jahti i penthausa u kojima je živela Ignatova, moja teorija je da je živela u rodnoj Bugarskoj, kasnije u Dubaiju, gde je povezana sa vilom vrednom više stotina miliona dolara. Kada je u zalivskoj državi postalo 'isuviše vruće' ona je ponovo krenula u međunarodne vode. Moja teorija je da ona živi luksuznim životom na privatnoj superjahti koja na Mediteranu", naveo je Bartlet.

Istakao je da ona sada sigurno ne bi mogla da bude prepoznata na osnovu fotografija koje su objavljene u javnosti.

"Veruje se da je Ignatova podvrgnuta plastičnoj operaciji da bi promenila svoj izgled, kao i da je ofarbala crnu kosu u plavu. Pošto je imala dosta veza sa nezgodnim saradnicima - uključujući i brojne uticajne Ruse i bugarske kriminalne grupe, postoji mogućnost da Ignatova više nije živa", naveo je Bartlet.

Međutim, dodao je da neke informacije, uključujući i neke od prošlog leta, sugerišu drugačije.

"Naoružana novim licem, novim imenom i pristupom beskonačne količine novca, zastupljena je teorija da ona uživa na otvorenom moru gde nijedna policija ne može da je uhapsi, dok se oni koji su joj pomogli suočavaju sa ozbiljnom zatvorskom kaznom", naveo je Bartlet.

Ruja Ignatova
foto: Profimedia

Plan za bekstvo

Ignatova je poslednji put javno viđena 2017. godine, kada je inkognito letom Rajanera u 7 ujutro stigla iz Sofije u Atinu. Njen plan za bekstvo je bio unapred skovan pošto je shvatila da kripto carstvo koje osnovala 2014. godine samo što nije propalo. Do 2017. godine, ne samo da su investitori počeli da postavljaju pitanja o tome zašto OneCoin nema kompjutersku tehnologiju "blokčejn" koje mu daje legitimitet valute za trgovanje, već je FBI njuškao oko onoga što su sumnjali da je ogromna piramidalna šema.

"Kolege su smatrale da je Ignatova postala nervozna. Počela da je žonglira između nekoliko mobilnih telefona i postala je paranoična da će kidnapovati ljuti investitori. Jedna bliska prijatelja se priseća da se čak plašila za svoj život", rekao je Bartlet.

Istakao je da kako je osećala da će se njena kuća od karata sruštiti, Ignatova je već poslala mejl svom saradniku Sebastijanu Grinvudu sa planom.

"Izglazna strategija. Uzmi novac i beži, a neka neko drugi preuzme krivicu", navela je Ignatova.

Bartlet je istakao da je u prve tri godine od nestanka Ignatove, putovao po svetu u pokušaju da dođe do nje. Potraga ih je dovela do sedišta OneCoin-a u Sofiji, pa u crnomorsko letovalište Sozopol, gde je bila usidrena njena jahta "Davina" vredna oko 7 miliona evra. Potom ih je put naveo u Amsterdam, Škotsku, Rumuniju, Nemačku i Ugandu.

Potraga je postala utoliko teža jer je Ignatova počela da ima plastične operacije od 2015. godine i u to vreme je već izgledala drugačije od žene koja vodila OneCoin.

"Londonski hirurg je objasnio da neko sa njenim bogatstvom može lako sebi da kupi nove obraze, vilicu, nos i nove usne", naveo je Bartlet.

Istakao je da je do kraja 2020. godine uspeo da sastavi najbolju pretpostavku gde bi Bugarka mogla da bude.

Ruja Ignatova
foto: Profimedia

Kako je pobegla i gde se krije

"Nakon što je 25. oktobra 2017. godine sišla sa leta Rajanera, otputovala je u Solun, gde je imala fabruku duvana. Tamo je provela nekoliko dana i onda se vratila Bugarsku", naveo je Bartlet.

Postoji i teorija da je ozloglašeni bugarski švercer droge, Hristoforos "Taki" Amanatidis, zvani "kralj kokaina", pomogao u organizovanju bezbednog prolaska automobilom na krijumčarskoj ruti između dve zemlje.

"Međutim, racija nemačke policije u sedištu OneCoin-a u Sofiji 2018. godine, ubedila ju je da Bugarska nije sigurno utočište. Tokom narednih nekoliko meseci više puta je prijavljivano da je Ignatova viđena u Dubaiju - u luksuznom tržnom centru, restoranu i na privatnoj jahti. Imali smo informacije da je tada prilično otvoreno živela u Dubaiju", rekao je Bartlet. Kako se ističe, verovala je da nema šanse da je izruče u Nemačku ili SAD.

Da je ova teorija o Dubaiju verovatno tačna, dokazuje i objava njenog brata Konstantina Ignatova na Instagramu sa početka 2018. godine. Ta objava je nagovestila da se Ignatova krije jednoj vili u Dubaiju.

FBI je kasnije pronašao dokument u njegovom laptopu koji je ona potpisala u isto vreme kada je i fotografija snimljena, nedeljama nakon što je nestala. Ipak, zaštita u Dubaiju je bila samo privremena.

Još 2015. godine se pričalo da je Ignatova sklopila posao sa jednim uticajnim emiratskim plemićem, za 230.000 bitkoina u zamenu za vlasništvo nad jednom od njegovih kompanija. Iako predstavnici šeika to osporavaju, izgleda da se njihov odnos kasnije pogoršao.

Postoji mogućnost da su je vlasti u Dubaiju uhapsile i zatvorile onog trenutka da su 2019. godine videli nalog za hapšenje njenog brata, a da su potom razmišljali da li im je u interesu da je izruče.

Život na jahti na otvorenom moru

"To ostavlja jednu poslednji i neverovatnu mogućnost - da je Ignatova napustila kopno i da živi na moru na privatnoj jahti. Ako ostanete 12 naučtičkih milja od obale, nalazite se na otvorenom moru. Nijedna država nema jurisdikciju nad vaa i nijedna policija nema zakonska ovlašćenja da vas uhapsi. Početkokm 2021. godine, javio se jedan anonimni izvor koji je tvrdio da je neko koga poznaje uočio Ignatovu na čamcu u Mediteranskom moru", naveo je Bartlet.

Privatni istražitelji su se razmileli i dobili su informacije da je bila u restorania u Atini, kao i u Sen Tropeu u Francuskoj. Rečeno im je da je usidrena na mogu na velikoj jahti i da povremeno dolazi na kopno gliserom.

"Njena jahta je još uvek bila usidrena u Sozopolu na Crnom moru, a da je živela na drugoj jahti trebalo bi joj oko 96.000 dolara nedeljno. To bi značilo da je bogatija nego što je iko i mislio", naveo je Bartlet.

Zamolio je istraživačkog novinara Roba Birna da mu pomogne u ispita teoriju da Ignatova krije na otvrenom moru na jahti.

Rob Birn je objavio slike Ignatove na privatnim Fejsbuk grupama koje opslužuju posadu jahti, pitajući da li je neko možda poznaje, dodajući da bi ovih dana mogla da izgleda drugačije.

Jednog dana je dobio odgovor iz vedra neba.

"Zdravo Rob. Ona je trenutno na jahti na kojoj radim. Zašto je tražite?", glasio je odgovor.

"Hej, jeste li 100 odsto sigurni?", pitao je Rob.

"Da, ona je ovde, upravo sada. Ceo dan priča o kriptovalutama. Koristi tri računara u svojoj sobi, ali nikada u salonu", naveo je. Kada ga je novinar pitao gde su, čovek je odgovorio da su usidreni u Grčkoj, međutim nije mogao da potvrdi gde su tačno kao ni gde idu, istakavši da ne želi da tu ženu uvuče u nevolje.

Kako se ističe u tekstu, ova ideja o životu na otvorenom moru je za sada najverovatnija. Postoji i mogućnost da je Ignatova negde zarobljena i da je u zamenu za svoju bezbednost prinuđena da koristi svoja znanja o kriptovalutama kako bi pomogla kriminalcima da prebacuju svoj novac.

"Ipak u svakom slučaju, ona se povremeno i pažljivo vraća na kopno, sastaje sa bliskom porodicom i prijateljima na večeri gde se priseća svog ludog života. Rizično je - ali isto je i sa bilo čim što je radila do sada. I niko ne bi dva puta pogledao bogatu ženu, koja je dobro obučena i vraća se na gliser i odlazi. Ona može da bude bilo ko", navodi Bartlet.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs