ne dozvolite da vas kontrolišu

5 STVARI ZBOG KOJIH NIKOME NE MORATE DA SE PRAVDATE: Vaš život, vaša pravila!

U redu je ako želite drugima da ugodite, ali za sve mora da postoji granica. Evo nekoliko stvari za koje nikome ne treba da se pravdate niti da se zbog svojih odluka osećate loše.

Lifestyle
Autor:
5 STVARI ZBOG KOJIH NIKOME NE MORATE DA SE PRAVDATE: Vaš život, vaša pravila!
Foto: Shutterstock

Da li ste nekada osetili na svojoj koži osudu zbog nekog svog izbora, zbog izgleda, izbora partnera, odluke koju ste doneli? Postoji sigurno mnogo trenutaka u našim životima kada osećamo da moramo da uradimo nešto za druge, osećamo da treba da ispunimo njihova očekivanja, dok u isto vreme radimo protiv svojih želja, potreba i planova.

Lepo je što želite da poštujete druge, naročito ako je u pitanju porodica, ali morate da shvatite da nikome ništa ne dugujete. Imate pravo da živite kako želite, jer to je vaš život, a ne ono što su drugi za vas smislili.

Evo 5 stvari za koje nikome ne treba da se pravdate:

1. Ne morate nikome da objašnjavate svoju životnu situaciju

Niko ne mora da zna da li ste imućni, živite prosečno ili ste u dugovima, živite sami ili ste udati ili u vanbračnoj zajednici...Ne morate nikome da objašnjavate da li i zbog čega volite da spavate do kasno, šta jedete, a šta ne i zbog čega, da li kuvate ili svakog dana naručujete hranu, zbog čega ste se ugojili ili smršali, zašto ste se istetovirali ili stavili pirsing, zbog čega ste išli kod plastičnog hirurga…

Imate pravo da živite kako želite i to se nikoga ne tiče. Vaš život je vaša stvar, vaše telo je samo vaše!

2. Ne morate nikome da objašnjavate svoje životne prioritete

Sasvim je u redu da jurite karijeru, ako je to ono što želite, kao što je isto tako u redu da vam stvaranje porodice bude na prvom mestu. Ne treba nikome da se pravdate ako ste izabrali da nemate dece, ako ste odlučili da date otkaz u firmi sa sjajnom platom u zamenu za pokretanje svog malog biznisa… Ili ako ste odlučili da napustite sve i preselite se na more!

Devojka, Žena, Lice, Oči, Leto
foto: Shutterstock

Zapamtite da ne morate nikome da objašnjavate svoje prioritete. Oni su vaši i ne morate da pokušavate da impresionirate ljude.

3. Ne morate nikome da objašnjavate da želite da budete sami

Samo zato što vam treba vreme nasamo ne znači da ste nepristojni, introvertni ili neprijateljski raspoloženi. Samo ti treba vreme da malo sredite misli, da se odmorite, da ne radite ništa…

Ne morate da objašnjavate svoju potrebu za tim niti da se osećate loše zbog toga što ste sebi prioritet pa niste otišli na žurku, rođendan, porodično okupljanje ili nešto drugo.

devojka u sobi
foto: Shutterstock

4. Ne morate nikome da objašnjavate svoj seksualni život

Bez obzira da li imate partnera ili ste sami, da li je u pitanju muškaraci ili žena, sa velikom razlikom u godinama ili ne, to se nikog drugog ne tiče. Ovo je vaš život. A na vama je da odlučite sa kim ćete se osećati dobro i prijatno, a sa kim ne. I ne treba da se za svoje izbore pravdate.

5. Ne morate nikome da otkrivate svoja opredeljenja

Da li ste vernik ili ne, da li postite ili ne, za koga glasate, da li uopšte glasate, da li ste za istopolne brakove ili ne, šta mislite o vlasti- ovakva i slična uverenja tiču se samo vas i ne morate nikome da se pravdate zbog njih. Imate pravo da mislite šta želite, da podržavate koga želite…

Ne treba da se izvinjavate zbog svog mišljenja, ali je u redu da isto tako poštujete tuđe.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs