Da li se sećate?

RUSKI PREDSEDNIK ZAVRŠIO PIJAN I BEZ GAĆA ISPRED BELE KUĆE: Kad su se sastali Jeljcin i Klinton - skandal bio neizbežan!

Boris Jeljcin bio je predsednik Rusije od 1991. godine pa do 1999. godine. Pričalo se da voli da popije, što je rezultiralo sa par političkih skandala

Lifestyle
Autor:
RUSKI PREDSEDNIK ZAVRŠIO PIJAN I BEZ GAĆA ISPRED BELE KUĆE: Kad su se sastali Jeljcin i Klinton - skandal bio neizbežan!
Foto: Profimedia

Boris Jeljcin imao je slabu tačku - voleo je da se opusti uz čašicu više. Priče kruže da se tokom pojedinih predsedničkih službenih poseta ponašao kao da je otišao na ekskurziju, piše Stil.kurir.rs

Evo o čemu je reč:

Bil Klinton i Boris Jeljcin imali su čudan odnos. Bilo je to vreme kada je ruski predsednik dao američkom predsedniku par hokejaških dresova na kojima je pisalo "Jeljcin 96" i "Klinton 96".

To je bilo i vreme kada je Jeljcin na konferenciji za štampu američko novinarstvo nazvao "katastrofalnim", a Bil Klinton se nasmejao od srca.

Ali je možda najčudniji incident u njihovoj predsedničkoj vezi bio kada se Jeljcin napio i odlutao na ulicu u donjem vešu, pokušavajući da naruči picu.

Boris Jeljcin
foto: Profimedia

Taj skandal se desio tokom prvog susreta Jeljcina i Klintona u Vašingtonu u septembru 1994. godine.

"Agenti Tajne službe su našli Jeljcina samog na Pensilvanija aveniji, mrtvog pijanog, obučenog samo u donji veš, kako pokušava da zaustavi taksi," napisao je Tejlor Branč, pisac knjige The Clinton Tapes.

"Jeljcin se glasno svađao sa agentima Tajne službe. Otimao se jer nije hteo da se vrati u Belu kuću, gde je bio smešten. Hteo je da zaustavi taksi kako bi otišao po picu."

Kada je Branč upitao Klintona kako se situacija završila, predsednik je slegnuo ramenima i rekao: "Pa, dobio je svoju picu."

Boris Jeljcin
foto: Profimedia

"Ali sledeće noći Jeljcin je sve pokušao ponovo. Izbegavajući obezbeđenje, sišao je zadnjim stepenicama u podrum Bele kuće, gde ga je čuvar zamenio za pijanog uljeza. Jeljcin je nakratko bio zadržan dok američki i ruski agenti nisu utvrdili da je on predsednik Rusije."

Pošto ga agenti u početku nisu prepoznali, bila je opasnost da ovaj incident preraste u skandal na državnom nivou.

Nažalost, tokom službene posete Americi otkriveno je da ruski predsednik ima problema sa alkoholom.

Vašington post 1995. godine izveštava da je Jeljcin na konferenciju došao "mrtav pijan".

Boris Jeljcin
foto: Profimedia

Navodno je jednom Jeljcin, takođe pod uticajem alkohola pozvao Klintona i predložio da se tajno sastanu na podmornici.

Da je vidno alkoholisan bilo je očigledno nekoliko puta u periodu od 1991. godine pa do 1999. godine, kada se Jeljcin spoticao i padao tokom svojih predsedničkih obaveza. Pred kamerama je bio neprimeren, čak je jednom štipnuo sekretaricu pred svima.

Nakon njegove smrti 2007. godine, nemački list je ispratio bivšeg ruskog predsednika pomalo grubim naslovom: "Uspon i pad pijanog cara!"

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs