OD ONOGA ŠTO JE RADIO ĆE VAS PODIĆI JEZA

ČUDOVIŠTE KAKVO SE NE PAMTI: Sejao teror državom, komadao ljude sekirama i JEO IH, ni svojih 5 žena NIJE POŠTEDEO!(FOTO)

Čudovišni vladar nikoga nije poštedeo, pa ni svoje žene i decu

Lifestyle
Autor:
ČUDOVIŠTE KAKVO SE NE PAMTI: Sejao teror državom, komadao ljude sekirama i JEO IH, ni svojih 5 žena NIJE POŠTEDEO!(FOTO)
Foto: Profimedia

Za osam godina koliko je vladao Ugandom uz ime Idi Amina vezuju se brojne kontroverze, brutalne metode vladanja i patološke sklonosti svojstvene čudovištima iz najgorih noćnih mora. Kao pripadnik britanskih vojnih snaga osvojio je vlast 1971. posle vojnog puča, a u međuvremenu je postao toliko silan i nadmen da je sebe proglasio kraljem Škotske ali i gotovo nenajavljeno upao u Bekingemsku palatu.

Tokom vladavine Idija Amina, Uganda je postala zemlja u kojoj se na najbestidniji način krše ljudska prava i sprovodi politička represija. Amin se sa političkim protivnicima obračunavao na najbrutalniji mogući način, a sprovođeno je i etničko čišćenje neviđenih razmera.

U svojoj surovosti, najviše je zastranio prilikom sprovođenja smrtnih kazni koje su često obavljane u njegovom prisustvu. Mnogobrojni osuđenici su završavali život u čeljustima krokodila, na ostrvu na kojem je rado boravio.

Idi Amin
foto: Profimedia

Poslednji kralj Škotske i kanibal

Savremenici i svedoci tih potresnih prizora su kasnije govorili da ga je oduševljavao zvuk pucanja ljudskih kostiju prilikom ugriza krvoločnih životinja. Ipak, to nije bio kraj ludilu koje je trajalo punih osam godina.

Po sopstvenom priznanju, Idi Amin je jeo i ljudsko meso ali, kako kaže, “samo pod prinudom”. Mnogi borci za prava čoveka, verovali su da je Amin bio kanibal sa predumišljajem.

Jeo sam ljudsko meso. Vrlo je slano, slanije i od leopardovog – jednom je objasnio.

Neke od egzekucija je prenosio na državnoj televizijiji, ali su se daleko šokantniji događaji odigravali u rezidenciji feldmaršala hadžije doktora Idija Amina. Pored krvoločnih rituala, Amin je imao niz patoloških seksualnih sklonosti koje su van domašaja mašte zdravog čoveka.

Kada je kao oficir bio uhvaćen sa dve žene u vojnom šatoru, nadređenima je govorio da mu je jedna supruga, a druga starija sestra – “dada” . Zbog toga će tokom čitave političke karijere imao nadimak Dada.

Idi Amin
Idi Aminfoto: Profimedia

Uveo je poligamiju na velika vrata

Svojom seksualnom potentnošću se rado hvalio, a u skladu sa sopstvenim verovanjem, dnevno je zbog toga jeo i do 40 pomorandži. Kada je stupio na vlast, ukinuo je državni zakon po kome su stanovnici Ugande isključivo sklapali monogamni brak i uveo poligamiju na velika vrata svojih predsedničkih odaja.

Kada bi mu se neka žena svidela, bez mnogo promišljanja bi je obavezao na seksualne odnose. Na svirep način je ubijao članove njihovih porodica ili zakonite muževe. Ukoliko bi mu se i tada neka od njih usprotivila, usledila bi stravična kazna – skrnavljenje genitalija.

Amin je u toku svog političkog uspona i vladavine imao nekoliko žena, a životi svake od njih, zapečaćeni su jezivim traumama. Spekuliše se da je iza sebe ostavio oko četrdesetoro dece. Samo dvoje je uspelo da oseti čari lagodnog života.

Političke ulizice su ga savetovale da uvek bude okružen decom kako bi u kritičnim trenucima mogao da izbegne atentat. Kada bi dete napunilo 12 godina, usledila bi selidba u neku od provincija Ugande. Broj ljubavnica je nepoznat, a zvanično je bio oženjen sa 5 žena.

Malijamu (Marijam) Amin

Godine 1974. Amin je preko Nacionalnog radija objavio razvod od svoje prve supruge Malijamu. Ona je bila korpulentna žena, visoka oko 2 metra sa kojom se venčao tokom 50-ih godina prošlog veka, dok je službovao u britanskoj armiji.

I pored protivljenja njene porodice, Malijamu je želela da se uda za dvadesetosmogodišnjeg Idija. Dva puta je tokom života sa Aminom izbegla egzekuciju, a u međuvremenu je njena porodica sakupila novac za njen otkup, kakav je bio ondašnji običaj u Ugandi.

Otežavajuća okolnost je bila ta što su već imali nekoliko dece. Ipak, pomenute 1974. godine, razvela se od Amina i uspela da se dokopa Velike Britanije. Tamo je njen život okončan u saobraćajnoj nesreći koju su iscenirali predsednikovi obaveštajci.

Kaj Amin

Druga supruga Idi Amina bila je i Kaj Adroa, inteligentna i lepa studentkinja Univerziteta Makerere. Idi se sa njom viđao dok je bio u braku sa prvom ženom, a kada je 1966. godine od strane Parlamenta optužena za učestvovanje u pljački zlata u Kongu, njeno ime je vezivano za Amina jer su zajedno posećivali nalazišta.

Postoje brojne kontroverze vezane za njenu smrt. Na kraju je glavni optuženi bio Amin, jer je navodno ostala trudna sa drugim muškarcem. Pre nego što je obavila tajni abortus u prestoničkoj bolnici, Aminovi ljudi su uleteli na čelu sa njim, ubili doktore i medicinske sestre. Zatim je odvedena u predsedničku palatu gde je u prisustvu mnogobrojnih službenika i oficira, izmasakrirana sekirama. Telo je potom ponovo spojio i okačio da visi, kao primer svakome ko bi razočarao velikog vođu.

Druga verzija smrti kaže da je Kaj ostala trudna upravo sa ubijenim doktorom, koji je želeo da izvrši abortus ali se situacija otela kontroli pa je Kaj preminula. Zatim je doktor raskomadao njeno telo i ubacio u gepek automobila koji su pronašli vladini službenici.

Po ovoj verziji, Amin je zatim saznao kompletnu istinu, pronašao doktora i medicinsko osoblje, pa ih ubio zbog počinjenog zločina.

Nora Amin

O trećoj ženi Idija Amina se zna vrlo malo. Nje se lider Ugande odrekao zbog navodnog neverstva.

Uspela je da napusti zemlju 1972. godine bekstvom u Demokratsku Republiku Kongo. Poznata je po političkoj izjavi u kojoj je rekla da će Amin poštedeti zverstva njeno pleme Obote. Naravno, posle bekstva pleme je ostavljeno na nemilost diktatoru.

Idi Amin sa suprugom
Idi Amin sa suprugomfoto: Profimedia

Nalongo Madina

Radio razvod

Godine 1974. Idi Amin je izveo jedan od najbizarnijih poteza u svojoj inače skandaloznoj diktatorskoj karijeri. Na nacionalnom radiju je objavio kako se razveo od svoje tri žene i da mu je ostala “samo jedna” - žena broj 4!

Prve dve “Prve dame” optužio je da se mešaju u politiku, a za Kaj je išao toliko daleko da ju je proglasio svojom rođakom! Svim ženama je kasnije “prikačeno” da su imale ljubavnike.

Za Nalongo Madinu se može reći da je jedina imala status približan prvoj dami, ali je tokom života sa Idijem Aminom trpela teška zlostavljanja. Tokom jedne svađe koja se dogodila 1975. godine, diktator ju je ošamario tako jako da je od siline udarca nesrećnoj ženi pukla vilica.

Ipak, Madina je sve vreme bila uz Idi Amina, pa i posle ubitačnih ofanziva tanzanijske vojske koje su najavile kraj diktature. Zajedno sa njim se dokopala Libije gde je Aminu gostoprimstvo pružio Muamer el Gadafi.

Tokom izgnanstva je stalno apelovala na novo rukovodstvo Ugande, da pomiluje njenog muža i obezbedi mu siguran povratak u domovinu. Od toga nije bilo ništa, a Amin je poslednje dane svog života zajedno sa Madinom, proveo u Saudijskoj Arabiji. Tamo je i preminuo 2003. godine od posledica otkazivanja bubrega, a lečio u specijalnoj bolnici kralja Fejsala.

Sara Kiolaba

Sara Kiolaba poznata i po svom umetničkom imenu “smrtonosna Sara” bila je peta i poslednja preživela supruga Idija Amina.

Budućeg supruga je upoznala kada joj je bilo 19 godina i kada je radila kao go-go igračica. Venačli su se 1975. i imali su troje dece, ali Sara je odbila da pođe sa suprugom u egzil.

Umesto toga, uspela je da nađe put do Engleske. U Londonu je vodila restoran, a kasnije i frizerski salon. Umrla je od raka 2015. godine nadživevši muža za celih 12 godina.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs