SRAMNO

ODVRATNI SRBI, SMRT POLA MILIONA DECE JE CENA KOJA JE VREDELA: Ove reči Madlen Olbrajt teško da ćemo ikad zaboraviti!

Bivša državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država, Medlin Olbrajt umrla je u 85. godini, na dan kad je naredila bombardovanje Jugoslavije...

Lifestyle
Autor:
ODVRATNI SRBI, SMRT POLA MILIONA DECE JE CENA KOJA JE VREDELA: Ove reči Madlen Olbrajt teško da ćemo ikad zaboraviti!
Foto: Profimedia

U Srbiji će ostati upamćena kao nemilosrdna žena, jedna od najomraženijih stranih političarki i najglasniji zagovornik bombardovanja Jugoslavije i nezavisnosti Kosova.

NATO agresiju 1999. godine pravdala je govoreći da je u pitanju "humanitarna misija".

Kada su je šest godina kasnije pitali da li bi 1999. postupila drugačije, rekla je da bi "zauzela mnogo tvrđi stav prema Miloševiću", te da je "ponosna na mnoge svoje poteze".

Ne možemo da zaboravimo ni da je 2012. godine u Pragu, na promociji svoje autobiografije, “Praško proleće – lična priča o sećanju i ratu 1937-1948.” uzviknula "Odvratni Srbi". Nije mogla da se suzdrži nakon što joj je, kako su preneli mediji, grupa prosrpski orijentisanih Čeha pokazala fotografiju žrtava NATO bombardovanja 1999.

Ipak, mesec dana kasnije je na promociji u Hagu Srbe nazvala "izvanrednim narodom, sa značajnom istorijom“.

Medlin Olbrajt
foto: Profimedia

Napad NATO trupa na Jugoslaviju pod lažnom optužbom i dokazima nije jedini koji je Medlin Olbrajt zdušno podržavala.

I pre napada na Jugoslaviju, Medlin Olbrajt je podržavala svaki vid nasilja nad zemljama koje su pokazivale neposlušnost Americi. Nakon što su 1990. godine Amerikanci uveli sankcije Iraku, Ujedinjene nacije su više puta apelovale da se sankcije skinu zbog visoke stope smrtnosti dece usled nedostatka hrane, što su Amerikanci uporno odbijali.

Dopisnica, Lesli Stil je tad sa Medlin uradila intrevju koji je trajao gotovo sat vremena.

Na pitanje da li je smrt pola miliona Iračke dece, čiji je broj daleko veći od broja stradale dece u Hirošimi, "vredna" cena onoga za šta se oni zalažu, na šta Olbrajtova samouvereno odgovara da je odluka bila teška ali da ona, tj oni, veruju da je vredno.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs