Srbija

BIZARNI SRPSKI OBIČAJ SVOĐENJA MLADENACA: Mlada ne sme ni da zucne, dok svekrva kuka na sav glas...

Serija "Nečista krv, greh predaka" nas je podsetila da je Srbija imala neke prilično bizarne običaje vezane za prvu bračnu noć

Lifestyle
Autor:
BIZARNI SRPSKI OBIČAJ SVOĐENJA MLADENACA: Mlada ne sme ni da zucne, dok svekrva kuka na sav glas...
Foto: Printscreen/youtube/ This and That Productions

Već smo pisali o običaju koji se zove strndžanje, koji podrazumeva milovanje dvoje zaljubljenih pod budnim okom celog sela.

Sada vam donosimo običaj koji je bio dugo prisutan u Prizrenu, a reč je o običaju zvanom "svođenje mladenaca".

Svođenje mladenaca je u suštini upućivanje istih u bračne dužnosti.

Naime, oko ponoći se svode mladenci i za njih se izabere soba ukoliko u ponedeljak nije neki praznik i ako Usekovanje Jovana Preteče ne pada u ponedeljak.

"Svođenje mladenaca se izvodi na sledeći način. Momakovica (mladina drugarica) zajedno s mladim udatim ženama koje su mladoženjina svojta, priprema postelju u sobi, a ako nje nema usled siromaštva mladoženjinog oca, onda u podrumu ili ostavi. Kraj postelje se stavi vino i slatkiš za mladence. Mladoženja u međuvremenu ljubi svoje roditelje u ruku i starije u kući i zatim s mladoženjskim momkom odlazi u tu sobu, odnosno ostavi da mu on dadne određene instrukcije. Isto tako i mlada sve prisutne ljubi u ruku pa joj momkovica odvodi kod muža s tom što je prethodno i ona dobila instrukcije od momkovice.

Na ulasku u sobu ili ostavu mlada ljubi muža u ruku kao znak da je on stariji od nje u kući. Zatim mu pomaže da se svuče, ali i on nju mora da skine jer se mlada stidi da se razodene pred muškarcem koga vidi prvi put u životu, iako se s njim venčala.

Mlada žene koje su mladoženjine rođake najčešće savetuju mladu da mu te noći ne odgovara ni na kakva pitanja i da uopšte ne progovara ni reči.

Ranije je, prilikom svođenja mladenaca, mladoženjina rodbina davala sebi za pravo da čini razne drskosti: bezobrazno bi lupali mladencima na vrata, razbijali sudovce, lionice. Međutim, sada se takvo nepristojno ponašanje iz dana u dan iskorenjuje.

U zoru momkovica kuca na vrata prostorije u kojoj su mladenci, dajući im tako znak da je vreme da se ustaje i da se mužu daruje "boščaluk" što mlada i čini pod rukovodstvom momkovice. Muž njoj daruje, u zavisnosti od imovnog stanja, od 1 do 30 zlatnih novčića (5-10 pijastera). Mlada zatim oblači odeću koju je donela u miraz i sprema se da svima kako ko ustaje poliva vodu iz bokala za umivanje.

Za to vreme momkovica s drugim ženama hita u bračnu ložu da na postelji vidi znak devojačke nevinosti. I rastuže se ako ne vide taj znak, ne zato što sumnjaju u nevestino devičanstvo, već pre zato što su ubeđene da je neko svezao mladoženju vradžbinom i mađijama pa nije mogao izvršiti veliku tajnu braka", piše u knjizi Ivana S. Jastrebov "Običaji i pesma Srba u Turskoj: U Prizrenu, Peći, Moravi i Debru".

Kako se navodi u knjizi, prilikom običaja svođenja, kada mladoženja ljubi ruku svoje majke, one najčešće plaču na sav glas jer zato što od tog trenutka sin se moralno razdvaja od nje i vezuje za svoju ženu.

Svođenje je još jedan od patrijarhalnih zaboravljenih običaja koji od prve bračne noći i porodičnih odnosa prave tabu sa elementima rituala i magijske pozadine.

Još jedan stari srpski običaj je i javno izlagane okrvavljenih čaršava i to rodbini okupljenoj oko kućice u kojoj su mladenci spavali. Ako je mlada nevina (tj. ako je čaršav krvav), mladoženja plaća svadbu. A ako nema krvi na čaršavu, a mladoženja ne želi da vrati mladu, mladina porodica plaća svadbu.

Mladoženja je takođe imao pravo da mladu otera ukoliko čaršav nije krvav jutro posle bračne noći, čime bi ona i njena porodica bila trajno obeležena.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs