PREDAJA NIJE OPCIJA

KADA VAM ŽIVOT DA LIMUN, NAPRAVITE LIMUNADU: Kad stvari postanu teške, možete da uradite samo JEDNU od ove tri stvari!

Ma koliko vam se u tom momentu sve činilo beznadežno, sve, ipak, zavisi samo od vas.

Lifestyle
16:00h Autor:
KADA VAM ŽIVOT DA LIMUN, NAPRAVITE LIMUNADU: Kad stvari postanu teške, možete da uradite samo JEDNU od ove tri stvari!
Foto: Shutterstock

Kada morate da se suočite sa ozbiljnim problemima, morate da donesete odluke koje će, obično, imati dalekosežne posledice.

Bez obzira koliko je situacija teška, i u ovom slučaju, uglavnom sve zavisi od vas. Sigurno ste se barem jednom našli u situaciji u kojoj vas je neko povredio, izneverio, optužio za nešto ili čak pokušao da od vas napravi žrtvu.

Kada se nađete u ulozi žrtve često se osećate usamljeno ili vam je teško da se suočite sa stvarima na pravi način. Ono što u tom trenutku morate da uradite je da preuzmete kontrolu nad svojim životom i situacijom.

Uloga žrtve može nakon određenog vremena da postane štetna za naše zdravlje, a naročito ako vas izneveri neko vama blizak ili postanete žrtva sopstvenog razmišljanja.

Tri stvari se mogu primeniti u toj situaciji, a vi birate onu koja vam najviše odgovara.

1. Možete da napustite situaciju

Kada vam se dogodi nerijatna situacija, zapitajte se: Da li mogu da napustim situaciju ili uklonim sebe iz situacije? Na primer, može da se dogodi da vas najbolji prijatelj izda, a vi izgubite poverenje u njega. Šta ćete izabrati u toj situaciji? Da li ćete napustiti situaciju i sukob ili…? U mnogim situacijama se dogodi da igramo ulogu žrtve i na neki način omalovažavamo sami sebe.

Bilo kako bilo, kada odbijamo da napustimo situaciju, samo nastavljamo da budemo žrtva, što nikako nije zdravo.

2. Promenite situaciju

Ako vas neko povredi nikada nemojte da čekate da se situacija ili osoba sama od sebe promeni. Razmislite šta vi možete da uradite kako biste situaciju promenili na bolje. Ako ne možete promenite osobu (što je veoma teško), uvek možete da utičete na promenu situacije.

Na primer, ako vaš partner previše konzumira alkohol i zbog toga se ponaša loše prema vama, šta možete da uradite u tom slučaju? Postavite granice. Ne dozvolite da budete žrtva zbog njegovih grešaka. Možete da povratite svoju moć dajući osobi do znanja šta je prihvatljivo, a šta neprihvatljivo ponašanje.

Ne možete da promenite druge, to je do njih, ali možete da značajno utičete na njihovo ponašanje menjajući način na koji oni pričaju s vama.

3. Ili, prihvatite situaciju, promenite razmišljanje i krenite dalje

U svakoj situaciji u kojoj osetite da ste bili žrtva morate da prihvatite situaciju i promenite mišljenje. Iako je to teško uraditi, to je najbolja stvar koju možete da učinite. Prihvatite da je ono što je dovelo do te situacije loše, ostavite to u prošlosti i krenite dalje. Najveći dar koji imate je sadašnji trenutak.

Čim promenite razmišljanje više nećete preuzimati ulogu žrtve. Kada dođe do toga, imaćete kontrolu nad svojim mislima, delima i tada će se vaše reakcije promeniti, a te reakcije će promeniti vaš život.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs