Saveti zlu ne trebalo

AKO SE NAĐETE USRED PLJAČKE: Ovo ni slučajno ne radite - spasite život sebi i drugima!

Prvo i osnovno - odustanite od herojstva kakva viđamo u filmovima

Lifestyle
15:05h Autor:
AKO SE NAĐETE USRED PLJAČKE: Ovo ni slučajno ne radite - spasite život sebi i drugima!
Foto: Shutterstock

Čini nam se potpuno nemogućim da ćemo se ikada naći usred pljačke, pa retko ko ikada razmišlja šta bi uradio u ovakvoj situaciji. Ako i razmišljamo, to je uglavnom zbog akcionih filmova gde sve izgleda sjajno i pametno. Ipak, kada se tako nešto stvarno desi, ta situacija je sve samo ne jednostavna.

Evo šta nikako ne smete da radite i šta je poželjno ako se nađete usred pljačke, lice u lice sa pljačkašem.

1. Ne izigravajte heroja

Najbolje je da svoju herojsku prirodu i ideje obuzdate i da izbegavate suočavanje sa pljačkašem. Tako možete pogoršati situaciju i izazvati agresiju kod pljačkaša. Čak i ako vam izgleda da nije naoružan, to nikad ne znate, pa je bolje da ne pogoršavate situaciju.

2. Ne pravite nagle pokrete

Svaki vaš pokret pljačkaš može da vidi kao mogući napad. Pljačkaši su uglavnom veoma nervozni i bilo kakav vaš nagli pokret može da izazove nesreću. Ako morate da promenite svoj položaj, bolje je da mu to kažete, kako ne bi bio iznenađen i reagovao ishitreno.

3. Zapamtite detalje

Obratite pažnju na to kako pljačkaš izgleda, ali diskretno. Te informacije mogu biti od pomoći policiji. Obratite pažnju na njegovo držanje, karakteristike tela, držanje, miris, cipele... Čak i trivijalni detalji mogu biti od ključnog značaja. Zapamtite i da li su dodirivali neke površine golim prstima i ne dirajte te površine kasnije.

Pljačka
foto: Shutterstock

4. Izbegnite iznenađenja za pljačkaša

Kažite mu ako znate da neko treba da dođe. Krijući tu informaciju rizikujete život te osobe koja se uputila na mesto pljačke.

5. Izbegavajte dug kontakt očima

Pljačkaš može pomisliti da ga izazivate ili da ste ga prepoznali, pa može doći do neočekivanih reakcija.

6. Dajte mu ono što traži

Pljačkaši obično traže novac, i dajte mu ga. Pokušajte da ostanete pribrani i izbegavajte svađu s njim. Ništa nije vrednije od života.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs