Loše električne instalacije

Signali upozorenja: Ovih 5 stvari najčešće prethode strujnom udaru i požaru u kući!

Ako niste vični popravkama, što pre pozovite elekričara

Lifestyle
Autor:
Foto: Shutterstock

Istraživanja i ankete sve češće pokazuju da većina domaćinstava ne prati preporuke o bezbednosnim merama i prevenciji strujnih udara i opasnosti od požara. Do ovih problema najčešće dolazi zbog loših električnih instalacija i manjka brige o istim.

 

Ipak, retke su situacije da problem izbije iznenada - obično se prvo vide neki signali. Ako primetite ove probleme, što pre morate da ih rešite!

 

1. Sijalice koje trepere

 

Treperenje svetlosti sijalica može biti znak loših eletričnih veza. Proverite na koliko sijalica imate isti problem. Ako je u pitanju samo jedna, problem je verovatno lokalno u žicama, ali ako ih ima više, može biti da je problem dalje u strujnom kolu. U ovom slučaju treba proveriti kutiju sa osiguračima ili pozvati električara koji će ispitati problem.

 

2. Utičnice tople na dodir

 

Normalno je da se neki uređaji zagreju kada se koriste ili su priključeni na struju, ali nije normalno da utičnica i njen okvir budu topli na dodir. Do ovoga dolazi kada utičnica nije dobro pričvršćena, pa više struje mora da prolazi kroz nju da bi došla do uređaja. Tako se troši više struje i taj višak je ono što zapravo zagreva utičnicu. Što pre rešite ovaj problem kako biste uštedeli eletričnu energiju i sprečili da se problem uveća.


Kako se izvući iz automobila koji tone: Ova 3 koraka će vam spasti život! (VIDEO)

foto: Shutterstock

3. Utičnice nisu dobro pričvršćene za zid

 

Osim što ružno izgleda, labava utičnica je i vrlo opasna stvar. Što više viri iz zida, veća je mogućnost da žice izađu napolje i izazovu varnice, kratke spojeve, čak i požar.

 

4. Aluminijumske žice

 

Aluminijum se u prošlosti puno koristio u pravljenju elektičnih instalacija, a upravo je on krivac za brojne požare. Razlog tome je što oksidacija aluminijuma može da uzrokuje pregrevanje u žicama povezanim sa utičnicama i rasvetom.

 

5. Miris paljevine

 

Ovaj miris nikada nije dobar. To je znak da su se žice zagrejale toliko da je plastična zaštita počela da se topi. Rizik od nesreće i požara tada je veoma visok.

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...