Godine nose mnoga pitanja

Upoređujete se sa drugima, prvi simptom: Proverite da li ste u krizi 30-ih godina!

Sada kada ste i zvanično odrasli, možda ćete osetiti potrebu da brzo sredite svoj život onako kako to društvo od vas očekuje
Lifestyle
10:14h Autor:
Upoređujete se sa drugima, prvi simptom: Proverite da li ste u krizi 30-ih godina!
Foto: Thinkstock

Za većinu žena na svetu 30. rođendan je velika životna prekretnica koju prati i mnogo stresa. Stvari najčešće ne stoje onako kako si one želele da budu, pa zbog toga preispituju privatni i poslovni život, ali i same sebe.

Potreba da se život dovede u redSada kada ste i zvanično odrasli, možda ćete osetiti potrebu da brzo sredite svoj život onako kako to društvo od vas očekuje. Ako niste u braku i nemate decu, vrlo verovatno će vas uhvatiti panika i nastojaćete da sve to brzo rešite. Ali tu mogu da nastanu problemi jer se takve stvari ne mogu rešiti brzo. Ukoliko vas je uhvatila teskoba, najpre se smirite i poradite na sebi, jer samo tako svoj život možete dovesti u red. Dakle, bez panike, još uvek ste mladi da sve stignete.

Idealnu kilažu žene dostignu u 32. godini. Više o tome pročitajte OVDE.

Laganje za godineNakon tridesete, žene po prvi put počinju da lažu o svojim godinama. Većina to čini zbog pritiska društva koje očekuje da se u 30-ima reše neke stvari. Ako ih žena nije rešila, može da oseća potrebu za zaštitom od suptilnih napada, pa laže za godine. Iako to nisu strašne laži, žene ne bi trebalo da podležu takvim pritiscima, već da budu ponosne na sebe i svoje godine.

Preispitivanje dosad učinjenog

Pre nego što napune 30, mnoge žene imaju potrebu da podvuku crtu i saberu sve učinjeno u životu. To uključuje reviziju stvari iz privatnog i poslovnog života. Problem je što se u pregledu života žene najčešće fokusiraju na ono što još nisu uradile i gube iz vida sve ono što su ispunile. Nemojte da se to dogodi i vama. Podsetite se koliko ste energije uložile u sve što ste postigle i budite ponosne na svoja postignuća. Još uvek imate vremena za mnoge stvari u životu.

OVDE pročitajte koje četiri frizure čine da izgledate starije.

Ljubavni život kao izvor stresaŽene u kasnim dvadesetim i ranim tridesetim vrlo teško doživljavaju prekid veze. Tačnije, vrlo teško doživljavaju sve što se odnosi na ljubavne veze. Kako je pokazalo jedno istraživanje, ženama u tom dobu ljubavne veze izvor su konstantnog stresa i to nezavisno od toga da li su same, u vezi ili u braku. One koje su same strahuju zbog nedostatka partnera, one koje su u vezi ili braku strahuju da to nije to.

Osećaj žaljenja zbog "promašenog" života

Već pri kraju 20-ih godina kod mnogih žena se javlja tuga i osećaj žaljenja zbog života koji ne izgleda možda baš onako kako su ga zamislile. Veliki broj žena nije zadovoljan svojim poslom, ljubavnim životom, slobodnim vremenom… Čini im se da su propustile prilike i da nisu izgradile život onako kako su htele. Takav osećaj žaljenja je destruktivan. U redu je da sednete i sagledate svoj život, ali budite svesne da ste uradile najbolje što ste mogle i znale. Vi jeste izvor svoje sreće u životu, ali ne zavisi baš sve od vas. Najsrećniji ljudi na svetu svesni su da su dali najbolje što su mogli, čak i kada stvari nisu ispale onako kako su oni hteli.

Naučnici otkrivaju da žene počinju da stare od 45. godine. Više o tome pročitajte OVDE.

Briga zbog novcaVećina žena u kasnim dvadesetim i ranim tridesetim rade i zarađuju, ali te žene i troše, i to ponekad nekontrolisano. Zbog svega toga i neizvesne budućnosti, ali i dugova na raznim karticama i računima, žene jako brinu zbog novca. Kako sebe ne biste dovele u takvu situaciju, napravite svoj proračun i držite ga se. Jedna od stvari koju svaka moderna žena mora da zna je upravljanje novcem.

Upoređivanje sa drugima

Još jedna negativna propratna pojava ulaska u tridesete godine života je i upoređivanje sa drugima. Mnoge se misli tada roje u glavi žene: "Moja prijateljica Ana već ima dete od dve godine", "Marija je napredovala do rukovodećeg mesta u banci", "Moja sestrična koja je stara kao ja već je sama kupila stan"… Takve misli, kažu psiholozi, ne vode nikuda. Nije dobro upoređivati se sa drugima jer ni ne znate kako su, zapravo, drugi došli do određenih stvari. Jedino što možete jeste da se trudite da svaki dan budete bolji, ali i da budete zahvalni na svemu onom što već sada imate.

OVDE pročitajte zašto su žene u tridesetim bolje u seksu.

Potraga za nečim višim i većimJedno istraživanje je pokazalo da žene u dobu od 25 do 35 godina traže dublji smisao života. Traže stabilnost, pokušavaju da proniknu u same sebe, te žele da pronađu unutrašnji mir. Stoga, nije čudno što se mnoge žene u tom dobu okreću duhovnim vrednostima kako bi svom životu dale jednu novu dimenziju. Naučnici ističu da je to pozitivna stvar jer žene koje to čine obično bolje odolevaju svakodnevnim problemima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs