ŽENA ZVANA HRABROST

NJENO IME NE ZNATE, A ISPISALA JE ISTORIJU: Silovao ju je i mučio, a onda hteo da je oženi! Ona je rekla NE!(FOTO/VIDEO)

Umesto da se venča sa njenim verenikom, koji ju je oteo i zlostavljao, Italijanka Franka Viola izvela ga je na sud. Imala je samo 17 godina, ali je bila dovoljno hrabra da se suprotstavi zakonu i tradiciji.

Lifestyle
Autor:
NJENO IME NE ZNATE, A ISPISALA JE ISTORIJU: Silovao ju je i mučio, a onda hteo da je oženi! Ona je rekla NE!(FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube

Sedamnaestogodišnja Franka Viola kidnapovana je i brutalno silovana 1965. godine. Njen napadač, Mafioso Filipo Melodia, želeo je da prisili Violu da se uda za njega. Tada, u Italiji, to je bio jedini način da silovana žena sačuva svoju reputaciju. Međutim, Viola je rešila da uradi nešto potpuno neočekivano za to vreme.

Pre pedeset godina, Italiju je potresla hrabrost žene da promeni način na koji su vekovima postupali sa žrtvama silovanja. Nažalost, iako se ovo čini dalekom prošlošću, ova tema je i dalje aktuelna u celom svetu, svakako i u našoj zemlji. Šezdesetih godina Franka Viola postala je prva Italijanka koja je odbila da se uda za svog silovatelja i uspela je da ga izvede pred sud umesto pred oltarom.

Frančeska Franka Viola rođena je u skromnoj porodici farmera 1948. godine u sicilijanskom gradu Alkmomo, tokom godina agrarne reforme na Siciliji, kada je rođena klasa sitnih vlasnika koji su postali novi vlasnici zemljišta. U petnaestoj godini, uz pristanak roditelja, Franka se verila za Filipa Melodia, dečaka iz bogate porodice i unuka lokalnog mafijaša.

Franka Viola
foto: Vikipedia

Pošto je Melodia optužen za krađu i pripadnost mafijaškoj bandi, Frankin otac je odlučio da prekine veridbu. Melodija je emigrirao u Nemačku i čim se vratio, nakon kratkog zatvorskog perioda, počeo je opsesivno da progoni bivšu verenicu. Pretnje su bile verbalne, pretnjama oružjem usmerenim na njenog oca, Bernarda Violu, da bi se primorao da se odrekne starateljstva nad ćerkom. U svoj toj košmaru zapaljen je deo njihove imovine.

Otmica i zlostavljanje

Na dan posle Božića, 1965. godine, Melodija i još nekoliko saučesnika upali su u kuću porodice Viola, oteli Franku i njenog šestogodišnjeg brata, koji je pokušao da je zaštiti, dok su teško povredili majku. Frankin brat je pušten nekoliko sati kasnije, a Franka je odvedena na izolovano mesto van grada, a zatim u kuću sestre Melodije. Tu je započela najstrašnija agonija. Sedam dana je mlada devojka ostala bez hrane, ponižavana, ismevana i zlostavljana.

6. januara 1966, policija je pronašla skrovište i u svim tim dramatičnim događajima uspela je da oslobodi Franku. Melodija je uhapšen zajedno sa svojim saučesnicima, ali priča se tu ne završava. Oženivši se Frankom, Melodija je planirao da se oslobodi kazne koja je usledila, jer bi takav zločin, prema tradiciji i zakonu, bio opravdan ako bi došlo do „rehabilitacionog braka“ - nasilje bi bilo oprošteno i vraćena joj čast.

Međutim, umesto toga, Franka je odlučila da se obrati sudu - da tuži nasilnika zbog otmice, seksualnog zlostavljanja i zastrašivanja.

Suđenje je prava senzacija u Italiji Iako je Franka bila centralna ličnost u čitavom suđenju, javnost je ignorisala njene napore da osudi nasilnika, dok su je mediji opisivali kao nežnu i lepu ženu.

Franka je sa velikom hrabrošću prisustvovala svim ročištima. Melodija je, s druge strane, pokušao da je dodatno ocrni, a njegovi advokati su čak poslali stručni zahtev da utvrde kada je mlada devojka izgubila nevinost. Odbrana je kao motiv zločina navela ljubav rekavši da se „Melodia ponašao tako iz ljubavi, a sada žele da ga zatvore na dvadeset godina zatvora jer se on zaljubio u nju“. Frankin otac, Bernardo, opisivan je kao tiranin koji je želeo da stane na put dvoje mladih ljudi u ljubavi i sreći.

Frankin jasan stav zvučao je kao upozorenje društvu: „Ja nisam ničije vlasništvo, niko me ne može prisiliti da volim osobu koju ne poštujem, čast se gubi onima koji čine neiskrene stvari, a ne onima koji su patili“.

Franka Viola
foto: Printscreen/Youtube

Na kraju, odbrana Melodiju nije uspela da prikaže kao romantičnog heroja, pa je suđenje konačno završeno. Počinilac je oglašen krivim i osuđen na 11 godina zatvora, kao i njegovi saučesnici. Kazna je kasnije smanjena na deset, a većini saučesnika na četiri godine.

Odbacujući Melodiin predloženi brak, Franka Viola postala je prva žena u Italiji koja je to učinila.

Ohrabrene mnoge žene da kažu "ne"

Dve godine nakon puštanja iz zatvora, Melodia je 1978. godine ubijen u mafijaškoj tuči. Međutim, porodica Viola dugo je živela izolovano nakon suđenja, jer je bila izložena pretnjama mafije, ali i stalnom interesovanju medija. S druge strane, Franka je dodatno verbalno maltretirana komentarima o svojim malim šansama za budući brak i da će se neko uopšte oženiti njom.

Franka Viola
foto: Vikipedia

Kada se krajem 1968. godine još uvek udala za Đusepea Ruisija, čestitke su počele da stižu sa svih strana, a srećan par primio je papa Pavle VI. Slučaj Franke Viole podstakao je desetak žena da kažu "ne" svojim nasilnim muževima i verenicima. I ne samo u Italiji, mediji su širom Evrope pomno pratili i izveštavali o njenom podvigu. Danas je njeno ime sinonim za emancipaciju Italijanke.

Penzionisana Franka Viola, međutim, nije se predstavila kao javna feministička ikona. Majka je dvoje dece i živi sa suprugom u Alkami, ima 73 godine. Kao što je slučaj sa rodno zasnovanim nasiljem, i danas na ulici susreće neke od svojih otmičara. „Uglavnom ih izbegavam, ali čak i ako ih upoznam i ne odgovorim na pozdrav, ne mogu me pogledati u oči“, rekla je Franka za njih. Franka Viola je 2014. godine odlikovana najvišom državnom nagradom - Ordenom za zasluge.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs