Strašno

POSTOJALO JE 50 NAČINA UBIJANJA SRBA U JASENOVCU: Dizajnirali i posebno oružje! Nemci su bili šokirani ovim zverstvima!

Kad neko osmisli preko pedeset načina ubijanja i još se takmiči u što svirepijem ubistvu i tako napravi genocid - to ne sme da se zaboravi. O tome ne sme da se ćuti

Lifestyle
10:09h Autor:
POSTOJALO JE 50 NAČINA UBIJANJA SRBA U JASENOVCU: Dizajnirali i posebno oružje! Nemci su bili šokirani ovim zverstvima!
Foto: Profimedia

Gideon Greif, vodeći istoričar izraelskog Institura za Holokaust Šem Olam, kaže da su istoričari su evidentirali čak 57 načina kako su ustaše ubijale logoraše u Jasenovcu.

"Spajivanje živih ljudi, odsecanje glave sekirom ili testerom, samo su neki od njih," rekao je Greif, koji je autor studije "Jasenovac, Aušvic Balkana", piše Luftika.

Nevenka, preživela logorašica kaže da je najgore bilo kada ljude zbiju na mali prostor, zatovre prozore i vrata, zatvore vodu, pa se ljudi guše u sopstvenom smradu.

Za vreme Drugog svetskog rata ustaše su napravile srbosjek i srbomlat, namensko oružje za masovno ubijanje srpske dece. Hrvatski genocid nad srpskim narodom se, u samom nazivu ovih modifikovanih i specijalno dizajniranih oružja, vidi više nego jasno, piše srpskaistorija.rs

Srbosjek – gornji deo ovog noža je bio napravljen u obliku kožne rukavice oblikovane tako da palac prolazi kroz rupu, a oštrica kao da izlazi iz ruke.

Oštrica-nož je bila zakrivljena i dugačka na konkavnoj strani 12 cm. Nož je bio pričvršćen za ovalni bakarni tanjir koji je bio pričvršćen za debeli kožni omotač rukavice. Na taj način je ruka onog ko koristi ovaj nož bila zaštićena, a brzina klanja nožem povećana.

UKRAO OD USTAŠA VOZ PUN SRBA, I POJURIO PUT SRBIJE: Ovog čoveka ISTORIJA NE SME DA ZABORAVI!

Jasenovac
foto: Profimedia

Srbomlat – naprava korišćena za brzo ubijanje Srba u masovnim pokoljima tokom Drugog svetskog rata. Oruđe je izgledalo slično kao današnji malj ili macola. Sastojalo se od drvene drške sa pričvršćenom nazubljenom metalnom kuglom.

Ustaše hrvatskog poglavnika Ante Pavelića ubile su 7. februara 1942. godine u banjalučkim selima Drakulić, Šargovac, Motike i u rudniku Rakovac više od 2 300 Srba, uključujući i 551. dete. Oni su pobijeni u ovom krvavom piru koji je trajao od 04.00 do 14.00 časova, bez ijednog ispaljenog metka. Ubijani su sekirama, srbosjekom, krampovima i srbomlatom.

Pokolj je organizovao ustaški komandant za takozvanu Hrvatsku Krajinu Viktor Gutić, a predvodio ga je župnik banjalučkog samostana Petrićevac fra Miroslav Majstorović Filipović koji je nakon tog zločina postao komandant Jasenovačkih logora i prozvan „fra dijavolo“.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs