Preživela je logor smrti

Kad ne stignu da te UBIJU,gurnu te U PEĆ DA IZGORIŠ.Ko nije slušao-NOŽ POD GRLO:Kako je Nevenka USPELA DA PREŽIVI LOGOR!

U Dubravi su nam davali da jedemo prave pomije za stoku. Nisu imali više stoke, pa smo mi bili ta stoka, otkrila je Nevenka

Lifestyle
09:43h Autor:
Foto: Printscreen/ youtube/prva

Nevenka Stanković imala je 7 godina kada se obrela u loguru smrti u Jasenovcu. Za emisiju "Život priča" ispričala je svoj u priču 2018. godine i kako je izgledao njen život u Sjeverovcima iznad Bosanske Dubice.

 

"Prvu turu su vodili mušku radnu snagu u Nemačku za rad, sledeće je bilo streljanje na Dubiškom polju, sedam dana je išla krv kao reka. Onda smo mi bili svi zajedno i mali i veliki, ko je šta imao, ako ste imali zapregu do grada.

Oni upadnu u selo kao vukovi kad upadnu među ovce, samo udaraju, šutiraju, guraju... Ko nije hteo da sluša, nož oko vrata.

 

Ulazak u Jasenovac je bio grozan. Odmah su razdvajali majke od dece. Svako od njih je imao svoj vid ubijanja. Ako ne stignu da nas ubiju, guraju nas u peć. To je bila jedna šupa u kojoj je bila peć i tu su nas ubacivali u peć. Mene su gurnuli u tu rupu, ali ja sam nekako pala sa strane. Jedan  SSR- ovac je rekao: "Ovu malu plavu ću ja da uzmem." Uzeo me zato što mi je znao oca. Bio je kolega sa njim.

 

Uzimali su jedno po jedno dete, ubacivali su ga u taj krematorijum i dete izgori odmah.

 

U tom momentu mi je taj SSR-ovac spasao život.

 

Sećam se tog krematorijuma, to je bio jauk, vrisak, vreva, jedno zlo," prisetila se Nevenka.

 

U Jasenovcu su imali preko 50 načina na koje su ubijali ljude. Ustaše su se takmičile u što svirepijem načinu ubijanja. Nevenka se seća da su je kasnije prebacili u drugi logor u kojem su ljude ubijali tako što su iz zatvarali u štale, nisu ima davali hranu i ni vodu, pa su ljudi umirali od gladi, ali i od nedostatka vazduha.

 

Njena majka je spasla njenog brata tako što mu je obukla suknjicu i povezala maramu da liči na devojčicu.

 

"Kada bi pao mrak, u tom prostoru bi bio muk. Nema zvuka. Samo ćutanje i plakanje. Majka nije krila suze. Ona je plakala jer je tada izgubila decu. Od sedmoro dece, samo nas dvoje je preživelo, a kasnije mi je umro i brat od posledica logora," priseća se Nevenka.

 

"Preživela sam idući iz nedaćeu nedaću. Koja te ljulja zaljulja ta te i doljulja. Moj život je bio samo muka.

 

U Dubravi su nam davali da jedemo prave pomije za stoku.  Nisu imali više stoke, pa smo mi bili ta stoka. Zatvorili su nam vodu pa smo pili to što smo piškili.

 

Sve se zove život. I muka se zove život."

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...