Potresno

Kad je Njegoš umro, njegova majka je rekla: Za tobom nikad neću zaplakati!

Petar Petrović Njegoš, bolovao je od tuberkoloze od koje je i preminuo 19 oktobra 1851 na Cetinju. Imao je samo 38 godina.

Lifestyle
Autor:
Kad je Njegoš umro, njegova majka je rekla: Za tobom nikad neću zaplakati!
Foto: Profimedia

O potonjim danima Vladike Rada, malo šta se zna, ali ostao je zapis o tome šta je njegova majka rekla na posmrtnoj odori svog sina:

"Braćo Njeguši, Sokolovi Crnogorci! Nije lijepo što činite, što kukate i plačete za Vladikom. Nijesam ja njega rodila niti za kukanje, niti za plakanje, već sam ga rodila o dobru imena vašega i SRPSKOGA.

Vazda sam bila i sada sam najsrećnija majka, kada mi je Bog darivao, tebe moj vazda najmiliji sine. Bio si najljepši među najljepšima, ne samo tijelom nego i dušom.

A za vaistinu Božju ja, tvoja majka, za tobom nikad neću zaplakati, jer kada bih to učinila ja ne bih bila tvoja prava majka. Trebaju da plaču majke koje rađaju izdajnike i pogani ljudske, a ne ja. Prosta ti sine, materinska rana, prosto ti SRPSKO MLIJEKO KOJIM SAM TE PODOJILA.

Slava Bogu koji mi te tako lijepog darivao i tako lijepog i mladog uzeo, bar će i On sine moj, od tebe imati šta da vidi."

*Njegoševa majka Ivana Tomova, rođena Proroković, nad mrtvim sinom.

Вечерас се упокојио још један наш велики владика и духовник, Петар II Петровић Његош

Posted by Српско Племе Цуце - Srpsko Pleme Cuce on Петак, 30. октобар 2020.
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs