Lekcija života

3 ŽIVOTNE SITUACIJE KADA MORAŠ DA DRŽIŠ JEZIK ZA ZUBIMA: Savet jednog advokata!

Evo kako sam ja naučio lekciju da je ćutanje zlato!

Lifestyle
Autor:
3 ŽIVOTNE SITUACIJE KADA MORAŠ DA DRŽIŠ JEZIK ZA ZUBIMA: Savet jednog advokata!
Foto: Shutterstock

Radim kao advokat 14 godina, a profesionalne tehnike koje koristim na sudu bile su veoma korisne i u mom ličnom životu. Dakle, dobro sam naučio lekciju da je ćutanje zlato.

Evo kada treba da držite jezik za zubima:

1. Ako pobedite.

Jednom sam napravio ovu grešku na sudu. I bilo je okrutno. Morao sam da se žalim na peticiju, i iako još nisam imao vremena da se izjasnim na sudu, pobeda je već bila u mojim rukama. Drugi advokati su se mnogo svađali, dokazujući svoje gledište, a sudija je pokušavao da ih smiri. A onda sam čuo nečiji glupi savet da ne ćutim i kažem bar nešto, i da bih inače izgledao glupo. Morao sam da pokažem da razumem i učestvujem u onome što se dešava. Slušao sam, otvorio usta i počeo da govorim. A onda se sve okrenulo protiv mene. Bilo je okrutno. Ovo je bila moja prva godina kako sam radio kao advokat.

Šta mogu da kažem? Prva godina je stvorena za teške lekcije. Jedan od advokata koji je stajao pored mene u blizini sudijske klupe šapnuo je da moram da držim jezik za zubima. I bio je u pravu. Stoga, ako sve ide u vašu korist, bolje je da ćutite.

2. Ako izgubite.

Reč je o situaciji kada ste izgubili, a ne kada ste počeli da gubite poziciju. Pod ovim mislim da ako gubite, ali imate ubedljiv argument koji bi mogao sve da promeni, obavezno ga podelite. Imao sam takvu situaciju. Izgubio sam slučaj, ali sudija još nije udario čekić. Intuicija me je podstakla da postupim, poslušao sam je, izneo svoje gledište i ... dobio slučaj!

Ako izgubite i ozloglašeni čekić se oglasio, umuknite. To je stvar stila rada, ali uvek sam verovao da ako strana koja je gubila nastavi da govori nakon donošenja presude, to čini još gore. Da budem iskren, gubitak sa smirenim dostojanstvom je ubedljiv.

Bilo je trenutaka kada sam terao protivnika da mi kaže čvrsto „ne“ da bih mogao da krenem dalje i da ne gubim vreme. Ako su vaši napori neuspešni, zašto uopšte pokušavati? Vaše vreme se može bolje potrošiti. Ako vam je rečeno „ne“, bar dostojanstveno otiđite.

3. Kad ne znaš.

Očigledno, ako vas direktno pitaju o nečemu, morate odgovoriti. Ako ne možete da odgovorite, priznajte da ne znate odgovor. Nema potrebe da izmišljate bilo šta, govorite nesuvisle stvari, plašite se da izgledate glupo, jer nešto ne znate. U redu je ako ne znaš odgovor ako si to iskreno priznao. Nemojte se stideti svog nedostatka znanja.

Ne bih ti savetovao da govoriš samo da bi nešto rekao. Ne radi to. Zvuči neprijatno i zamorno.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs