Edgar Alan Po

U 27. godini oženio rođaku (13), razočarao sve koji su ga voleli: Umro misterioznom smrću, sahranjen kao pas! (FOTO)

Čovek koji je sam po sebi bio misterija, baš kao i njegove poeme

Lifestyle
Autor:
U 27. godini oženio rođaku (13), razočarao sve koji su ga voleli: Umro misterioznom smrću, sahranjen kao pas! (FOTO)
Foto: Profimedia

Nakon što je čuveni pisac misterije i horora Edgar Alan Po preminuo, njegova prva knjiga prodata je na aukciji za neverovatnih 662.500 dolara. ALi, kada je izašla, dok je Po bio na samom početku karijere pisca, ovo delo nije dobilo nikakvo priznanje. Edgar je većinu života proveo u velikim dugovima, noseći epitet ludaka.

Ako se njegov život bolje prouči, može se zaključiti da ni njegov lični život nije bio ništa manje misteriozan od njegovih poema.

Predstavljamo vam 8 najzanimljivijih činjenica iz života Edgara Alana Poa:

1. U drugoj godini života ostao siroče

Odmah nakon Edgarovog rođenja, Dejvid Po Džunior, njegov otac, napustio je i karijeru i porodicu zbog finansijskih problema. Njegova majka Eliza preminula je od tuberkuloze naredne godine. Tri dana kasnije, umro je i Dejvid. Edgara je usvojio bogati trgovac Džon Alan, koji mu je i dao ime Edgar Alan Po.

2. Karijera pisca nije mu išla, pa se pridružio vojsci

Do 18. godine, Edgar još uvek nije uspevao da sebe finansijski obezbedi, jer je radio slabo plaćene poslove kao zapisničar i novinar. Da bi sastavio kraj s krajem, rešio je da se prijavi za vojsku, u čemu je bio uspešan. Dobio je dvostruko veću platu i čin.

Žena koja je zbog ljubavi pristala na sve: Tretirao je kao psa,50 godina je držao zatvorenu,nije joj došao ni na sahranu

foto: Profimedia

3. Izdao je usvojitelja

Sudeći po pismu koje je Džon Alan napisao Edgarovom bratu, pisac nije pokazivao nikakvu zahvalnost niti ljubaznost usvojitelju i njegovoj porodici. Jednom je platio slugi da ukrade novac od Džona, nazvavši ga "ne tako mudrim". Džon se toliko naljutio na Edgara da je odmah prekinuo veze s njim, i čak ni na samrtnoj postelji nije pristao da Edgar dođe da ga vidi.

4. U 27. godini oženio 13-godišnju rođaku

Nakon što ga se Džon Alan odrekao, Edgar je počeo da živi sa tetkom Marijom Klem u Baltimoru. Njegova karijera pisca tada je postala stabilna; objavio je nekoliko priča i radio kao urednik u novinama. Godine 1836. oženio se rođakom Virdžinijom Klem, koja je tada imala 13 godina. Isto kao Edgarova majka, Virdžinija je preminula od tuberkuloze kada je imala samo 24 godine.

5. Za najpopularniju poemu "Gavran" dobio je samo devet dolara

Iako ga je 1845. godine baš ova poema učinila poznatim, na njoj je zaradio svega 9 dolara. Prodato je 1.500 primeraka, čime je Po zaradio 120 dolara, ali u to vreme je dugovao izdavaču 135 dolara.

Katarina je ostavila muža i desetoro dece: Njen život nijedna žena nije zaslužila!

foto: Wikipedia

6. U poslednjoj godini života zaprosio je dve žene

Nakon smrti supruge Virdžinije, Edgar je pronašao ljubav sa Sarom Helen, koja je takođe bila udovica i pisac. Jedno drugom su pisali poeme i razgovarali o svojoj budućnosti. Kada su se verili, Po je obećao da više neće piti. Ali, samo dva dana kasnije prekršio je obećanje i veridba je prekinuta, jer je Sarina majka saznala da Po istovremeno "juri" Saru Rojster, svoju tinejdžersku ljubav, sa kojom je ostao u vezi nakon što ga je Sara Helen ostavila.

7. Njegova smrt i dalje je misterija

Dve nedelje nakon što je priznao da voli Saru Rojster, Edgar Alan Po misteriozno je preminuo. Tačan uzrok smrti nikada nije utvrđen, a spekulisalo se da je reč o samoubistvu, ubistvu, koleri, hipoglikemiji, sifilisu, gripu i besnilu. Rojster je govorila da je Edgar bio vidno bolestan. Njegova sahrana je trajala svega tri minuta, a prisustvovalo je samo sedmoro ljudi.

8. Godinama je počivao u neobeleženom grobu

Edgar Alan Po je prvobitno sahranjen u jeftinom sanduku, bez spomenika. Nepoznata osoba je kasnije obeležila njegov grob i posećivala ga sedam godina, svaki put ostavljajući tri ruže i jednu poruku. Tu osobu nikada niko nije fotografisao, niti znao ko je, ali očevici su je opisivali kao senku u crnom, sa šeširom sa velikim obodom.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs