Radujte se sa svojim najbližima

Vaskršnji utorak je najsrećniji dan u celoj godini: Ovo vam je jedina obaveza!

Utorci inače važe za najbaksuznije dane, ali ovaj je izuzetak

Lifestyle 21.04.2020. - 11:25h Autor: Stil / dnevno.rs
Foto: Shutterstock

U većini srpskih krajeva, Vaskršnji praznici traju tri dana. To znači da se i u utorak širom naše zemlje nastavljaju gozbe i veselja.

 

U narodu je današnji dan poznat i kao Svetli utorak i za njega se vezuje veliki broj običaja i verovanja.

 

U Vodenoj sedmici, kako se još naziva prva nedelja po Vaskrsu, naročito se priznaju, i po važnosti izdvajaju, Vodeni utorak i Vodena subota.

 

Prema starom narodnom verovanju, utorci važe za baksuzne dane. Ali, ne i ovaj! U narodu se Svetli (ili Vodeni) utorak smatra najboljim utorkom u celoj kalendarskoj godini! Stari kažu da je ovo dan koji, kao i Vaskrs, svima donosi radost i veselje. Takođe, ako se dete rodi na ovaj dan, biće srećno i dugovečno.


Zbog toga se ponegde u selima, baš na današnji dan održavaju svadbe, jer se vreme praznovanja Hrišćanske Pashe smatra posebnom blagodaću, pa se ta blagodat želi preneti i na nove supružnike i njihovu novoosnovanu porodicu.

Po verovanju u Gruži, na Svetli utorak nije dobro da se bilo šta radi (da se pere, šije, krpi...) sa muškom odećom, pogotovu onom budućih vojnika.

 

U Šumadiji se praznuju tri Vodena utorka. To su, osim današnjeg, utorak posle Đurđevdana i onaj posle Trojice. Kako im i samo ime kaže, posvećena su vodi i praznuju se da bi pala kiša, neophodna za rast i rod useva.

 

Zbog toga jedina stvar koju pravoslavni vernici treba da ispoštuju u ova tri dana jeste da se vesele i raduju i da tu radost dele i sa svojim najdražima i najbližima.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs