DOBRO UPAMTITE

Želja da udovoljite svima je siguran put ka propasti: Vreme je da naučite da kažete NE!

Neke granice moraju da postoje. Da bi svi oko vas bili srećni, to pre svega morate da to budete vi

Lifestyle
21:33h Autor:
Želja da udovoljite svima je siguran put ka propasti: Vreme je da naučite da kažete NE!
Foto: Shutterstock

Da li znate kako izgleda život osobe koja se trudi da konstantno udovoljava drugima i čini da se svi oko nje osećaju dobro? Osoba koja nije u stanju da odbije da pomogne drugome i koja je uvek tu za sve iz svog okruženja?

Takva osoba na kraju bude iscrpljena, nezadovoljna i na dobrom putu za depresiju i anksiozna stanja, tvrde psiholozi. Biti previše dobar nije ni malo dobro po vaše zdravlje.

Kada bliske ljude naviknete da ste u svakom trenutku tu za njih, počeće da traže i previše i očekuju i nemoguće tako vam crpeći svu energiju. Neke granice moraju da postoje u svemu u životu, pa i u tome koliko ćete biti dobri prema drugima.

9 znakova da ste okruženi emocionalnim vampirima koji se kriju iza maske iskrenih prijatelja: Ovo će ih odati!

foto: Shutterstock

Ukoliko ste se pronašli u ovom opisu vreme je da naučite da kažete ne. Zapamtite da niste u obavezi da udovoljavate svima.

Previše ljubazne i dobre osobe na kraju sve svoje želje stave u drugi plan i nikad ne ispune svoje ambicije i ciljeve do kraja. Njihovi interesi stradaju zarad drugih ljudi.

Sasvim je u redu pomoći drugima, ali ne i kada to ide na vašu štetu. Ukoliko niste sebi dobri, na kraju nećete biti ni drugima, tvrde psiholozi.

Kada puno činite to se završi tako što ta osoba ni najmanje ne ceni vaš trud, već se on podrazumeva. "Ne navikavajte svoju okolinu da možete da postignete sve, jer će uvek očekivati previše od vas", rekao je psiholog Mihalkov u jednom intervjuu.

Ovo pravilo se može primeniti u svim sferama života, u poslovnom okruženju i u porodičnim odnosima.

Život je jedan, živite ga po svojim pravilima, onako kako vama odgovara.

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs