Bole kao živa rana

Reči koje nikad ne smete da izgovorite majci, mužu, šefu, detetu: Jače su od otrovnih strela!

Izjave koje ostavljaju duboke ožiljke na duši

Lifestyle
Autor:
Reči koje nikad ne smete da izgovorite majci, mužu, šefu, detetu: Jače su od otrovnih strela!
Foto: Shutterstock

Svako od nas se barem jednom u životu susreo s neprijatnom situacijom i učinio nešto zbog čega se kasnije pokajao. Ponekad, reči koje izgovorimo ostavljaju "ožiljak" na drugim ljudima.

Kako biste održali svoje lične i profesionalne odnose srećnim i zdravim, ove reči bi trebalo da izbegavate.

1. Šef

Nemojte misliti da ćete dobiti povišicu ili napredovanje ako govorite šefu stvari poput "to nije u mom opisu posla". Negativnost na poslu ne vodi nigde.

Zadatak koji je van vaše svakodnevne rutine mogao bi biti dragocena prilika da pokažete šefu svestranost u svojim veštinama. To čak može da znači da vam šef dovoljno veruje da vas uputi u nove izazove. Čak i izgovaranje stvari poput "ne, nemam vremena za to" može loše da se odrazi na vašu radnu etiku.

2. Porodica

Pokušaj da se povredi mama i njeni "načini" ili odnosi s detetom mogu da povrede njena osećanja i probude ljutnju. Svaki roditelj stvari radi na određeni način, onako kako on ili ona najbolje znaju, a sve to u detetovu korist.

3. Odnos s detetom

Pravilo roditeljstva kojeg bi uvek trebalo da se pridržavate jeste da dete nikada ne upoređujete s drugim detetom. Govoreći svom detetu stvari poput: "zašto ne možeš više da budeš kao tvoja sestra?" samo će ih naterati da se osećaju nedostojno i sniziće njihovo samopoštovanje.

Poređenja nikome ne čine dobro, bez obzira na uzrast. Zatim, nemojte svaki put kada vaše dete ima problem i ne može nešto da reši samo, da kažete "ja ću ti pomoći". Naravno, možete da pomognete svom detetu, ali ne uvek za svaki problem. To može da ugrozi nezavisnost vašeg deteta, jer će uvek tražiti odgovore od drugih.

Zašto moraš poštovati roditelje, kakvi god da su: Reči koje cepaju dušu!

foto: Shutterstock

4. Partner

Nema ništa gore nego reći voljenoj osobi "ne verujem ti". Reči poput ovih zvuče optužujuće. Umesto toga ublažite svoj skepticizam frazama poput "mislim da mi nisi ispričao sve detalje priče".

Drugi izraz na NE listi uključuje "preteruješ" jer se vaš partner oseća kao da njihove emocije nisu kakve treba da budu. Svom partneru morate da pokažete da se pored vas može osećati sigurno i reći vam sve bez straha od predrasuda.

5. Prijatelj

Ako je jedan od vaših prijatelja upravo prekinuo vezu s dugoročnim partnerom, pokušajte da izbegnete rečenice poput "ne brini, još uvek imaš vremena". To samo znači da negde postoji sat koji otkucava, odbrojava dane ili godine za koje se smatra da je prikladno ili neprikladno započeti vezu. Za susret s pravom osobom ne postoji predstojeći rok i baš zato nemojte da vršite pritisak na svog prijatelja.

6. Doktor

Posao vašeg lekara je da vas pregleda, ustanovi bolest ako postoji i prepiše najbolji lek za brz oporavak. Međutim, ako ne sledite uputstva lekara i ne uzimate lek prema uputstvima, onda će vam teže proći bolest. Laganje doktoru da ste uzimali prepisani lek moglo bi čak da bude i opasno za vaše zdravlje. Ako ne govorite istinu vašem lekaru, on će imati poteškoća da proceni da li vam lek pomaže ili ne.

Ovako roditelji uništavaju dečje samopouzdanje: Rečenice zbog kojih veruju da ništa ne vrede!

foto: Shutterstock

7. Sestra ili brat

Nikad ne bi trebalo da pitate brata ili sestru, "zašto se ponašaš toliko zaštitnički?" jer to zvuči neprijateljski i neželjeno. U prirodi je vaše sestre ili brata da vas štiti i pazi jer žele samo ono što je najbolje za vas. Trebalo bi da poštujete to što žele da vas odbrane od svega što smatraju da je loše za vas.

8. Nastavnik / profesor

Postoji mnogo stvari koje nikad ne smete da kažete pred detetom, a optuživanje nastavnika da greši jedna je od takvih. Ako ispred deteta kažete neprimerene stvari time mu dajete do znanja da sa svojim nastavnikom priča na nepristojan način.

9. Mehaničar

Nijedan mehaničar ne želi da čuje popularnu rečenicu "znam u čemu je problem, samo popravite ono što vam kažem". Automehaničar će uvek poslušati šta vozač ima da kaže kako bi razumeo kako se njihov automobil ponaša, ali postoji velika količina stvari koje mora da testira pre nego što tačno uspostavi u čemu je problem.

10. Roditelj

Reći nekome da ga mrzite je vrlo uvredljivo za roditelje, posebno zato što su oni dali za svoju decu i više nego što možete da zamislite ili da se setite. Važno je da zapamtite da su takve reči snažne i trebalo bi da ih izbegavate jer biste kasnije mogli da zažalite!

Zoran Radmilović objasnio suštinu života u dve rečenice: Ovako sami sebi stvaramo nesreću!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs