Ovo malo ko zna

Sindrom novogodišnje jelke: Šta može da se desi sa zdravljem kada u dom unesete božićno drvo!

Svakodnevno vetrenje prostorija je obavezno

Lifestyle
Autor:
Sindrom novogodišnje jelke: Šta može da se desi sa zdravljem kada u dom unesete božićno drvo!
Foto: Shutterstock

Postavljanjenovogodišnje jelke u domu može da predstavlja opasnost za ljude s astmom ili alergijama. Kod njih se neretko javlja takozvani sindrom božićne jelke, a uzrokuje ga uglavnom buđ sa prirodnog drveta ili veštačke jelke koju nesvesno udišemo za vreme praznika.

Alergolog dr Lorens Kurlandski objašnjava da gotovo 70 odsto vrsta buđi pronađenih na živim stablima može da izazove teške napade astme, umor, začepljenje sinusa, svrab u nosu, suzne oči i bol u sinusima.

"Pre nego što unesete dro u kuću, ostavite ga da se dobro osuši na vazduhu. Ako su ukućani alergični, bolje je ukloniti ga što pre nakon praznika", savetuje dr Kurlandski.

Takođe je važno svakodnevno vetriti prostorije, naročito onu u kojoj se nalazi drvo, da bi se vazduh pročistio.

Zbog toplote u domu buđ je opasnija

Toplota u domovima jedan je od razloga zbog kojih buđ na drveću vremenom postaje sve opasnija kada su posredi alergične osobe.

Prirodno drvo je puno buba, pa ga na ulazu istresite i usisajte

Sama stabla najverovatnije na sebi imaju spore buđi i mnoge druge, koje sa drvetom unosite u dom, a koje se kasnije razvijaju u toplom i vlažnom okruženju.

Božićna zvezda je najlepša zimska dekoracija: Ovako se pravilno neguje cvet koji oplemenjuje svaki dom!

foto: Shutterstock

Ni veštačka jelka nije bezopasna

I veštačke jelke mogu da predstavljaju problem jer mogu da budu pune prašine ili buđi ako se ne pokriju i zaštite pre skladištenja. Ne treba ih ostavljati na tavanu ako nisu zaštićena i spakovana u plastičnu kutiju.

U protivnom, jedanaest meseci skupljaju prašinu, a dodatni problem može da predstavlja neizolovano potkrovlje u kojem bi moglo da dođe do kondenzacije. Kapljice vode pomešane s prašinom pogoduju razmnožavanju buđi, upozoravaju stručnjaci.

Živo stablo poprskajte

Ako se odlučite za živu jelku, preporučljivo je da napravite rastvor sirćeta i vode i sa njim iserete stablo, a potom ga ostavite sa se suši na vazduhu. Sirće ubija buđ i jeftino je rešenje.

Veštačka stabla mogu da se iznesu napolje i da se tamo dobro protresu da bi se oslobodila prašine.

Šta ne treba poklanjati nikome za slavu, praznike i rođendane: 9 stvari sa kojima darujete nesreću!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs