sve žene ih žele!

Žuto, belo ili roze?! Sve o zlatu što niste znale: Svaka žena poželi vredan nakit, a evo kako da se odlučite!

Mešanjem različitih legura dobija se zlato u najrazličitijim nijansama

Lifestyle
12:54h Autor:
Žuto, belo ili roze?! Sve o zlatu što niste znale: Svaka žena poželi vredan nakit, a evo kako da se odlučite!
Foto: Profimedia

Opšte je poznato da žene obožavaju da nose nakit, a osim što ističe njihovu lepotu, čini da se osećate tako moćno. Poslednjih 20-ak godina belo je bilo najpopularnije, međutim žuto zlato se vratilo na tržište, ali i sve traženije njegove nijasne, u vidu roze ili crvenog zlata, koje pretenduje da postane novi svetski trend.

Objašnjavamo vam kako se legurama dobijaju nijanse zlata, ali i koje su njihove glavne odlike, a svaka žena će prepoznati ono što voli i biti spremnija da se odluči kada dođe vreme poklona.

Zvezda Seks i grada na sudu: Optužena da je ukrala vredan nakit! (FOTO)

foto: Profimedia

Ono što je zanimljivo to je da boja zlata ne menja njegov kvalitet, već se samo menja "čistoća metala" koja se se izražava u karatima. Čisto zlato ima 24 karata. A mešanjem zlata i 2 ili više različitih legura dobijaju se nijanse zlata odnosno sada već i različite boje.

Nikol Šerzinger je ponovo zaljubljena: Ovaj slavni sportista je osvojio njeno srce!(FOTO)

foto: Profimedia

Žuto zlato je najčistija boja, a pravi se mešanjem čistog zlata sa srebrom, barom i cinkom i to je najčistija boja, najviše hipoalergena u odnosu na druge vrste i zbog toga je za njega potrebno najmanje održavanja u odnosu na druge boje. Poslednjih 20 godina ipak se belo zlato više kupovalo, ali je žuto ponovo "u modi" pa se trenutno traženo kao "retro varijanta".

Belo zlato je zlato posebne žute boje, čijem se legiranjem dobija svetlija nijansa, a to znači da se meša sa niklom, paladijumom, cinkom, a najčistija boja belog zlata dobija se rodijumom koji ostaje na površini i ostavlja utisak "čistog belog zlata". Belo zlato je izdržljivije i otpornije na ogrebotine od žutog zlata, možda je zato popularnije i više se kupuje od drugih boja.

Modna lekcija Penelope Kruz svim ženama: Ovako se nosi belo od glave do pete! (FOTO)

foto: Profimedia

Roze zlato dobilo je veliku šansu da postane novi svetski hit. Nastaje mešanjem legure zlata, srebra i bakra, a dobija se potpuno crveni nakit, u crvenom zlatu. Zbog sadržaja bakra, roze zlato je izdržljivije od žutog i belog zlata. Sve se više kombinuje sa belim zlatom kako bi se dobio nakit za one sa prefinjenijim ukusom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs