Vreme je za pauzu

Kada bi se vratila sa posla, moja majka je uvek dremala 20 minuta...

Ako se sami ne zaustavimo, vreme će udesiti tako da na silu stanemo, ukopamo se u mestu

Lifestyle
Autor:
Kada bi se vratila sa posla, moja majka je uvek dremala 20 minuta...
Foto: Shutterstock

Moja majka, kada bi se vraćala sa posla, nikad nije potrčala sa praga u kuhinju i počela da guli krompir ili muti palačinke. Ona bi otišla pravo u krevet i dremala 20 minuta, a tek nakon toga bi lagano krenula da "rešava" kućne obaveze.

Nikad nije, praveći zapršku, proveravala moj domaći, već mi je uvek govorila: "Sebi učiš, ne meni" i "Ako je tebi dobra ta ocena, i meni je..."

Samo, izgleda da me ničemu nije naučila jer sam verovala da je odmor odlika slabih, a oni koji imaju cilj moraju da rade 24sata dnevno.

Znam jednu poslovnu ženu koja 10 godina nije otišla na odmor! Deset godina se nije kupala u Jadranskom, Jonskom, Egejskom, Crnom ili Sredozemnom moru. Deset godina nije obilazila evropske gradove, divila se vrhovima Olimpa, prošetala se Bečom. Spava 5 sati dnevno i tvrdoglavo nastavlaj da gradi karijeru, iskreno verujući da će je svaka pauza vratiti nekoliko godina unazad. Njoj je vid oslabio, živci se istanjili, a srce nepravilno kuca - samo što tog ona nije svesna.

Dugo sam je sa divljenjem posmatrala, verujući da treba da budem kao ona, a onda sam saznala za zakon neutralnosti.

Svaka promenu u životu treba zaustaviti. Stani. To je prilika da udahnete, obrišete znoj, pojedete nešto i namažete usne. Proverite nivo goriva u sopstvenom rezervoaru za energiju da biste izbegli rizik od zastoja na sredini puta!

Nemoguće je stati pri skretanju punom brzinom. Nerealno je izaći iz šume bez zaustavlanja i određivanja pravca sever-jug. Niko ne može naučiti sve lekcije bez neophodnih promena.

Pauze su potrebne na svakom koraku: pre skoka u vodu ili vis, pre nego što izađemo pred ljude, pre nego što slažemo ili kažemo istinu.

Zaustavljamo se tokom božićnih praznika ili na crvenom na semaforu. Klizač stane pre nego izvede skok. Šahista razmišlja o sledećem potezu.

Ako se pauze zanemare, okolnosti će nas zaustaviti: prehlade ili ozbiljne bolesti, nesreće, požari ili zemljotresi.

Sve u životu je ritmično: dan-noć; zima-leto; udisaj-izdisaj.

Sećam se jedne osobe koja mi je rekla da u životu moraju postojati trenuci kada nam se ništa ne događa: da samo sedimo i gledamo u ništa. To je povratak sebi!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs