Umetnost

Evo kako da natenane pijete kafu: Naučite jednom za uvek!

Umetnost dokoličarenje je upravo to - umetnost. Nije joj baš svako vičan

Zanimljivosti
15:30h Autor: ,
Evo kako da natenane pijete kafu: Naučite jednom za uvek!
Foto: Profimedia

Kafa nije stvorena da se uzima "s nogu" i u nekom nemiru. Kafa je tu da biste je pili polako, sa uživanjem.

Voda vri, vi polako mešate kafu i uživate u mirisu koji se širi vašim domom. Sedate i lepo srkćete mirisnu tečnost.

Šveđani to zovu fika, a naše bake kažu: natenane...

U švedskoj kulturi pojam fika podrazumeva lagano ispijanje kafe u društvu i jedenje peciva. Kvalitetno uživanje, rekli biste.

Reč fika potiče iz slenga, i datira još iz 19. veka, kada su se slogovi u reči obrnuli, a to znači da fika potiče od ranije švedske reči za kafu. Kafa je u Švedsku stigla krajem 17. veka i postala veoma moderna u 18. veku. A 1746. godine kralj Gustav III izdaje kraljevski edikt protiv kafe i čaja zbog preteranog konzumiranja ovih napitaka. Između 1794. godine i 1820. godine bilo je nekoliko zabrana konzumiranja kafe, ali to nije sprečilo Šveđane da uživaju u ovom napitku u tajnosti, i ispijali su kafu u šumi.

Niste mogli ni da zamislite šta kafa može: Skida celulit, sprečava opadanje kose, čisti lice! (RECEPT)

foto: Profimedia

Početkom dvadesetog veka postalo je uobičajeno da se žene okupljaju zbog kafferep (bukvalno znači popodnevno okupljanje na kafi). Prema švedskom bontonu dobra domaćica treba da posluži sedam vrsta keksa sa kafom tokom kafferepa. Postoji i knjiga recepata iz 1945. godine pod nazivom Sju Sorters Kakor (Sedam vrsta keksa) koja je i danas jedna od najprodavanijih knjiga u Švedskoj.

I dok postoji obilje poslastica podrobnih da se posluže za fiku, klasični kanelbulle (kolačići sa cimetom) i dalje su u vrhu omiljenih peciva koja se konzumiraju uz kafu. Toliko su popularni da su Šveđani proglasili 4. oktobar danom ovih kolača-Kanelbullens Dag.

Možda je najvažnija stvar fike to što se tokom njenog trajanja sve usporava, teži se tome da se nigde ne žuri već da se uživa. Ona predstavlja pauzu, trenutak da se sedne i razmisli, solo ili sa prijateljima. Ovo je veoma zen aspekt švedske kulture i čini se da bi i ostatak modernog sveta ovo mogao da prihvati. Fika je trenutak uživanja u kafi i kolačiću, trenutak odmora, nešto lepo što čovek sebi može da priušti svakodnevno.

Bakine punjene krofne: Uživanje u njima je zagarantovano! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs