Dobre vesti

Plačete uz filmove i serije: Iznenadiće vas šta to zapravo govori o vama!

Takve osobe se osećaju manje usamljenima, razvijaju samopouzdanje i moralnijeg su ponašanja, navodi se u zaključcima

Zanimljivosti
Autor:
Plačete uz filmove i serije: Iznenadiće vas šta to zapravo govori o vama!
Foto: Profimedia

Mlakušci, plačljivice, papučari...Neki su od naziva koje dobijaju osobe koje puštaju suzu pred TV ekranima nad likovima iz serija ili filmova. Ali, to nije nešto čega biste se trebali da se sramotite, ako ste se prepoznali u opisu.

Poslednje istraživanje provedeno na Univerzitetu Oklahoma, pokazalo je da je to "zdravo" ponašanje i nije nešto čega biste trebali da se stidite. Takve osobe se osećaju manje usamljenima, razvijaju samopouzdanje i moralnijeg su ponašanja, navodi se u zaključcima.

Puni samopouzdanja, šarmantni, ali nemaju gram savesti: Naučite da nepogrešivo prepoznate psihopate!

foto: Ilustracija / Profimedia

Ljudski mozak ne razlikuje likove na TV ekranu kao fiktivne likove pa je stoga jednostavno poistovetiti se s njima ili saosećati s proživljenim, pojašnjavaju naučnici i psiholozi. Isto je i ako se likovima u seriji ili filmu događa nešto lepo, tada oni koji gledaju te scene, i sami se osećaju srećnijima jer se mogu da se užive u njihovu ulogu, baš kao da se to događa nekome ko im je blizak.

Osobe koje "proživljavaju" osećanja likova na TV ekranima, lakše prosuđuju ljude i emocionalno su inteligentniji, navodi se, ali i velikodušniji prema drugima i manje sebični. Stoga je gledanje TV programa uz proživaljavanje tuđih osećanja, makar iako je reč o glumi, puno zdravije nego samo gledanje TV-a da prođe vreme, zaključuju naučnici.

Važna životna lekcija: Nikada se ne izvinjavajte zbog ovih stvari!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs