PREPORUKA

6 sjajnih razloga da nikada više ne bacate ljuske od jaja!

Neverovatne primene!

Lifestyle
Autor:
6 sjajnih razloga da nikada više ne bacate ljuske od jaja!
Foto: Shutterstock

Možda je to samo dobra staromodna štedljivost, ali na nama je da damo šansu stvarima koje smo možda bacili. Imajući ovo na umu, sakupili smo nekoliko upotreba za nešto osnovno što svi imamo u kući, ali i svi to bacamo: ljuska od jaja!

Đubrenje bašte

Poboljšajte vrt uz pomocć vašeg doručka! Isperite i uklonite unutrašnju membranu u ljuski jajeta. Skladištite suve ljuske jaja u velikom, sigurnom mestu. Obećavamo da neće smrdeti. (Ako redovno jedete ukusne omlete, posuda se brzo napuniti!) Skrcajte ih do finih, sitnih komadića sa drvenom ili metalnom kašikom. Kada prolećne temperature omekšaju tlo, možete posuti po vašoj bašti mlevene ljuske jaja, kako biste zemljištu obezbedili veliki izvor kalcijum karbonata - dodatni bonus: smanjuju kiselost tla!

Čišćenje kože

Stavite ljusku od jaja u malu posudu punu jabukovog sirćeta i ostavite da se natopi time nekoliko dana. Natapajte smesu na manje iritacije kože ili na svrab.

Napravite neotrovno abrazivno sredstvo

Prvo, sakupite ljuske od oko desetak jaja. Kada ste spremni da pripremite sredstvo za čišćenje, operite ljuske jaja i postavite ih na pleh za pečenje. Osušite ljuske na suncu ili na laganoj vatri u rerni nekoliko minuta. Upotrebite tučak, mlin za kafu ili brzi blender kako biste napravili finu pastu od ljuski.

Trebalo bi da imate oko 1 šoljicu praha. U posudu dodajte 3 šolje sode bikarbone u prah od ljuski jaja. Da biste očistili neku površinu, prašak samo pomešajte sa sirćetom (ili vodom). Koristite ovu formulu na loncima i posudama (sa zapečenom hranom), vratima kabine za tuširanje, fugama ili toaletnoj šolji.

Za baštu iz snova

Razbijte jaje pri vrhu i izvadite sadržaj koji možete da iskoristite za ukusan omlet ili nešto drugo po želji. Potopite ljuske u posudu sa vodom i deterdžentom kako bi se isprale.

Za to vreme presecite kutiju na dva dela, tako da odvojite poklopac od dna. Deo u kome stoje jaja stavite u poklopac pa zalepite. Kutiju možete da dekorišete po želji.

Evo zašto ovog proleća ne smete da bacate ljuske od jaja: Vaše bašta će vam biti zahvalna!

foto: Printscreen Youtube / Mademoiselle Blume

Spremite zemlju pa u svaku ljusku pažljivo stavite po malo. Zatim pažljivo stavite sadnicu pazeći da ne oštetite koren ili ljusku. Preko dodajte još zemlje pa stavite tako zasađen cvet u kutiju. Ponovite postupak sa svakom ljuskom i dobićete originalnu prolećnu dekoraciju.

Odvajanje žumanceta

Najbolji način da odvojite belance od žumanca je da koristite dobru staromodnu ljusku. Razbijte jaje na pola i polako sipajte belance u posudu. Kada belance počne da vuče žumance, upotrebite nazubljenu stranu ljuske za odvajanje žumanceta. Samo budite sigurni da ste razbili jaja na pravi način.

Nahranite ptice

Takođe možete biti neverovatan komšija lokalnim pticama sa ovim odličnim savetom. Kada imate dovoljno ljuski jajeta da pokrijete posudu za pečenje, pecite ih na oko 250 stepeni dok se ne osuše.

Nutricionisti otkrili pravu istinu: Jaja hrane mozak i čuvaju zdravlje, ali ako ih ovako pripremate!

One će biti dovoljno krhke da se lako zgnječe. Nanesite smešu u hranilicu ili na zemlju kako bi ptice grickale. To je odličan izvor kalcijuma za ptice - posebno za ženke tokom proleća, kada je primarno vreme za polaganje jaja.

Stil.kurir.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs